SON DAKİKA
Hava Durumu

Beslenmenin Çocuğun Sağlıklı Gelişimindeki Rolü ve Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2023 12:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2023 12:11

Her canlı yaşamını sürdürebilmek için beslenmek zorundadır. Normal büyüme gelişme ve sağlıklı yaşayabilmek için iyi beslenmek gerekir. Beslenmek karın doyurmak, açlığı gidermek anlamına gelmez. İyi beslenme deyince de yeterli ve dengeli beslenme aklımıza gelir. Tüm besin öğelerini karşılayacak miktar ve kalitede düzenli sürekli ve ekonomik olarak besinlerin vücuda alınması iyi beslenmedir. Vücut çalışması için çok çeşitli besin öğesi gerekir. Bunların tümünden rastgele almak yerine besin ögelerinin her birinden ihtiyacı karşılayacak miktarda alınması gerekir.

Çocukların fiziksel ruhsal ve zihinsel yönden sağlıklı büyümeleri ve gelişmelerinde beslenmenin önemi büyüktür. Çocukların iyi beslenmesi sağlıklı birey aile ve toplum oluşmasında ilk adımdır.

Yenidoğan bir bebeğin normal büyüme ve gelişme beslenmesine bağlıdır. Vücudun yapı maddeleri besin öğelerinin yeniden düzenlenmesi ve hücre yapısına dönüşmesiyle sağlandığına göre bebeğin beslenmeden normal büyüme ve gelişmesi sağlanamaz.

Çocukların beslenmeleri özel uygulamalar gerektirir. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse büyümesi o derece hızlıdır. Sindirim sisteminin özellikleri nedeniyle verilebilecek besinler sınırlıdır. Çocuklar beslenme yönünden de başkalarına bağımlıdır. Bu nedenle çocuğun yaşının özelliklerine göre beslenmesi normal büyümesi ve gelişmesi sağlıklı olmasında ve gelecekteki yaşamında da büyük önem taşır.

Çocuğun büyümesi gelişmesi sağlığı ve yaşamını beslenme yanında kalıtım ve değişik çevre özellikleri etkiler. Çocuk beslenmesinde amaç çocuğun olabildiğince en üst düzeyde sağlıklı büyümesi ve gelişmesini sağlamaktır.

Çocukların yapısal ve doğal özellikleriyle ihtiyaçlarına uygun beslenmesi sağlıklı güçlü verimli kuşakların yetişmesinde önemli olduğu kadar sonraki kuşaklar içinde önem taşır.

Yetersiz ve dengesiz beslenme derecesine göre çocuklarda büyüme ve gelişme yavaşlar yada durur. Kötü beslenen çocukların ağırlık ve boy ölçüleri normal standartlara göre düşüktür. Veya yüksektir. İyi beslenemeyen fiziksel büyüme ve gelişme geriliği olan çocuklarda zihinsel yönden gelişme yetersizlikleri daha sık görülür. Kötü beslenen çocuklarda zeka iyi beslendiklerinde gelişebileceği en üst düzeye ulaşamaz.

Kötü beslenen çocukların çeşitli iç ve dış etkilere dirençleri azdır, hastalıklara kolay yakalanır, iyileşme zor ve yavaş olur.

Sağlıklı bir toplumun oluşmasında çocukların sağlıklı yetişmeleri büyük önem taşır.

Çocukların sağlıklı yetişmeleri büyük ölçüde beslenmelerine bağlıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için beslenme bilgisi ve önemi konusunda toplumdaki tüm bireyler özellikle anneler eğitilmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.