güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Şiirleriyle, Fikirleriyle, İcraatlarıyla Mehmet Akif Ersoy

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2022 04:39

Oysa Mehmet Akif Kurtarılacak ülkede şeriata dayalı İslam hükümlerine dayalı Kuranın Anayasa kabul edildiği bir devlet hayal etmekte böyle bir devletin kurulmasını ve bu devletin öncülüğünde Dünya İslam Birliğinin sağlanmasını kurulacak yeni devletin bu İslam birliğinin lideri olmasının temin edilmesini düşünmekte ve beklemekteydi.

Bu nedenle Mustafa Kemalle Mehmet Akif’in Fikir ve İcraat birliği diyebiliriz ki ancak düşmanın yurttan kovulmasına kadar sürebilecek bir birliktelikti. Buna rağmen bu birlikte olunan dönem ülkemiz ve milletimiz için faydalı bir dönem olmuştur. Çünkü bu dönemde konuşmaları ile şiirleri ile halkı kurtuluşa çağıran Mehmet Akif, Mustafa Kemal’in saflarının sıklaşmasını temin ederken bir yandan da yazdığı İstiklal Marşıyla Mustafa Kemalin kuracağı devlete ve bu devletin dayanağı olan milletine bir ulusal marş armağan etmiştir.

Ancak şunu söylemeden geçemeyeceğimi belirtmek isterim. İstiklal Marşı Kurtuluş Harbi başlarında yazılmıştır. Kurtuluş Harbinin hazırlık döneminde ve ilk evrelerinde yazılmıştır. Üstelik içeriğinde İslam ve millet fikri birlikte işlenmiş şairin İslam toplumunu Türk toplumu ile aynı gördüğü sergilenmiştir. Bu nedenledir ki insanın aklında acaba İstiklal Harbi sonunda İstiklal Marşı yazılmış olsaydı yine bu şekilde mi yazılırdı? Yahut Mehmet Akif Ersoy Kurtuluş Harbi bittikten sonra İstiklal Marşını yazmış olsaydı yine bu şekliyle mi yazardı? Sorusu gelmektedir. Tabi bunun cevabını en doğru verebilecek kişi şüphesiz şairidir. Ancak ben böyle olsaydı İstiklal Marşımızın güftesini oluşturan kıtaların Kurtuluş Harbi bittikten sonra yazıldığında böyle olmayacağı görüşünü taşımaktayım.

Çünkü bir hadisenin içinde iken o hadisenin görünüş şekli farklı hadise bittikten sonra o hadisenin görünüş ve değerlendiriliş şekli farklı olmaktadır. Nitekim İstiklal Marşı yazıldığında Mehmet Akif Ersoy’la Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal’in görüş ayrılığı yoktur. Ama hemen zaferden sonra görüş ayrılığı söz konusudur. Bu da fikrimi doğrular mahiyette bir durumdur. Zaten İstiklal Marşının 10 kıta olmasına karşılık bugün sadece 2 kıtasının bestelenip ulusal marş olarak kullanılması da İstiklal Marşı şiirini tümünün daha farklı duygular ifade etmesi ulusallığı ve milliyetçiliği bu iki kıtanın daha ağırlıklı ifade eder mahiyette gerçekleştirmesi nedeniyle olduğu kanaatindeyim.

İstiklal Harbi bitip zafer kazanıldıktan sonra Mustafa Kemal bir bir inkılâpları gerçekleştirmeye yöneldiğinde halifeliği ortadan kaldırıp devleti laikleştirmeye başladığında Mehmet Akif Ersoy ortaya çıkan yeni devlet ve sistemin kendi düşüncelerinden, kendi ümit ve arzularından farklı yöne kaydığını görmeye başlamıştır.

Zaten bazı anlatımlarda bu hilafetin kaldırılması öncesinde Mustafa Kemalin Mehmet Akif Ersoy’dan saltanatı ve halifeliği kötüleyen, yanlışlığını gösteren bir şiir yazmasını ister çünkü o dönemler saltanatı kaldırma planları vardır.

 M. Akif böyle bir şiir yazarsa kitleleri peşinden koşturur ve M. Kemal için değişim çok daha rahat ve sıkıntısız olacaktır. Ancak M. Kemal’den bu teklifi duyan M. Akif’in ona cevap olarak söylediği şiir yani cevap çok ağır ve çok derin manalı bir manzumdur.

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;

Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Biri ecdadıma saldırdı mı, hatta boğarım!

-Boğamazsın ki!

-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.

Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;

Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.

Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;

Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!

Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum

Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!

Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,

Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!

Adam aldırmada geç git, diyemem aldırırım.

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!

Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu…

İrticanın şu sizin lehçede manası bu mu? Devam edecek…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.