güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KUT’ÜL AMARE ZAFERİNİ VE BU ZAFERİN KOMUTANINI ÖVENLER NE YAPMAK İSTİYORLAR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım, geçmiş günlerde ülkemizde birileri Kut'ül Amare savaşını bu savaşın komutanı gösterdikleri, Halil Kut paşayı ön plana çıkaran, Kut’ül Amare savaşını büyük bir zafer gösteren, beyanlarda bulunmayı, gerçekleştirmişlerdir. Evet, Kut’ül Amare ve onun öncesinde kazanılan Selman pak zaferleri 1. Dünya harbi sırasında Osmanlı ordularının kazandığı önemli zaferlerdir. Zaten 1. Dünya harbi sırasında Osmanlı askerlerinin zafer kazandığı iki cephemiz vardır. Bunlardan birisi Çanakkale cephesi, bir diğeri, Irak cephesidir. Bu iki cephede de Osmanlı ordularının kazandığı zafer, aslında müdafaa açısından, kendi topraklarını işgale çalışan, düşmana karşı kazanılan zaferlerdir. Bunlardan Çanakkale zaferinin yıldızı belirli zaman sonrasında zafer getiren komutanı adeta her şeyi Mustafa Kemal’dir. Çanakkale cephesindeki Arıburnu, Anafartalar, Cong bayırı gibi zaferlerle adeta destanlaşan Türk ordusunun başında ki Mustafa Kemali bu zaferlerde ki Çanakkale kara savaşlarında ki başarılı yönetimi destanlaştırılmış… Tüm Türk ordusuna ve milletine kabul ettirmiştir. Çanakkale de tanımasıyla, başarılarıyla Milletine kendini kabul ettiren Mustafa Kemal'in eşine taktığı Türk milletini ve Türk ordusunun İstiklal Savaşı'na götürüp kazandığı İstiklal Savaşı Zaferi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin koruması onun milletimiz açısından büyük kabul ve beğeni getirdiği şüphesizdir. Bunun neticesi kazandığı sevgiyi milletimin bağlılığını ortaya koyduğu Cumhuriyet yönetimine dayalı laik Türkiye Cumhuriyeti'nin hazmedemeyenler ona düşman olmuşlardır Bu açıkça ifade edemeyen bu tür düşmanlar el altından onu ya yıpratmakta milletinin gözünde düşürmek için bir sürü iftiralar tenkitler denemeye yönelmişler ama hepsinde de başarısız olmuşlardır dünden bugüne bu çocuk Mustafa Kemal'in değerinden düşürme milletin gözü önünde küçültme çabaları devam edip gelmektedir işte şahsi görüşüme göre Amare zaferini ön plana çıkarıp Halil Kut Paşa'yı yüceltmek amacıyla yapılan çalışmaların temelinde de bu amaçla uygun davranışların yaptığını düşünmekteyim. Bence bu açıklamaları yapıp kutlamalara ve Halil Paşa'yı önemli göstermeye çalışanlar Birinci Dünya Savaşı'nda sadece Zafer kazanan tek kumanda Mustafa Kemal değildir Başka kumandanlar da vardır onun zaferler kazandığı Çanakkale kadar değerli zaferler Irak cephesinde de kazanılmıştır demek istemem bu zaferin komutanı gösterdikleri Halil Kurt Paşa'yı Mustafa Kemal Özen göstererek akılları sıra Mustafa Kemal'i değerlerinden düşürmeye çalışmaktadırlar bunu yaparken tarihi gerçekleri tarif etmek de kendilerince önemli gördükleri Kut’ül Amare zaferi ne ön plana çıkarırken kutulama hareketlerinin hazırlayıcısı olan Selma hanım tarz zaferi ne bileyim zikretmekten uzak durmaktadırlar durumun gerçek yönleriyle değerlendirmek için bu yükü zafer hakkında genel kaynaklara baktığımızda şu bilgilerin verildiğini görürüz:

Selman-ı Pak Muharebesi

1. Dünya Savaşı'nda Kasım 1915'te Selman-ı Pak'ta İngilizler ile Osmanlılar arasında Irak Cephesi'nde yapılan bir savaştır. Osmanlı Devleti Ekim 1914'te savaşa katılmış ve bunun üzerine İngiltere 5 Kasım 1914'te Fao  Adası'na asker çıkartarak savaş ilan etmişti. Selman-ı Pak'ta yenilen İngiliz birlikleri 3 Aralık'ta Kut'ül Amare'ye çekildi. Osmanlı ordusu 7 Aralık'ta Kut'ül Amare'ye girerek şehri kuşattı. Garnizonun teslim olmasıyla 29 Nisan 1916'da zafere ulaşıldı. Sağ kalanlar esir olarak Halep'e gönderildi.

Mareşal von der Goltz komutasındaki Osmanlı Ordusu Selman-ı Pak Muharebesinde İngiliz ordusuna karşı giriştiği muharebede İngiliz ordusunu mağlup ederek kesin bir zafer elde etti. 22 Kasım 1915 İngiliz askerleri Selman-ı Pak Mevzilerinde savunma konumunda bulunan Türk askerlerine karşı saldırı harekâtına girişti. İngilizlerin bu beklenmedik saldırısı sonrasında kısa bir süreliğine aşama kaydeden İngilizler Osmanlı Ordusu'nun toparlanmasının ardından başlatılan Osmanlı taarruzu sonrasında geri püskürtüldü. Osmanlı ordusu İngilizlere karşı elde edilen bu zaferin ardından taarruz harekâtına devam edilmesi gerektiği yönünde bir karar aldı. Kara savaşlarında gerçekleştirilen bu muharebede Osmanlı Hava Kuvvetleri de aktif olarak rol oynadı. Bir süre önce Birüssebi'den Selman-ı Pak bölgesine gelen Pilot Üsteğmen Fazıl Bey İngiliz Kuvvetlerine ait askerlerimizin ele geçirdiği uçakları tamir ederek İngilizlere karşı kullanmak üzere hava kuvvetlerimize teslim etmişti. Kuvvetlerimizin Selman-ı Pak Muharebesinde bu uçakları kullanarak İngiliz kara askerlerine karşı bir üstünlük elde ettiği açıklandı. Bu arada İngilizlere karşı elde edilen bu zafer Irak Cephesinde bulunan kuvvetlerimiz için büyük bir önem arz ediyordu. Bugüne kadar cephede gerçekleşen muharebelerde kuvvetlerimiz İngilizlere karşı üstün gelememişti. Özellikle bu yılın (1915) başlarında Teşkilat-ı Mahsusa ile de güçlü bir bağı bulunan Süleyman Askeri Bey'in bireysel çabaları ile toparlanan kuvvetlerimiz düzensiz taarruzlarla İngiliz birliklerini yıpratmaya çalışmıştı. Kuvvetlerimizin bu hamlesi sonrasında İngiliz Ordusu Mayıs 1915'te General Tovvnshend komutasında Bağdat'a doğru saldırı harekâtına başlayarak 24 Temmuz 1915'te Nasıriye'yi, 29 Eylül 1915'te Kut-ül Amare'yi işgal etmişti. Bu olumsuz gelişmeler karşısında birliklerimiz yeni bir yapılanmaya girerek toparlanma sürecine girdi. Mareşal von der Goltz'un bölgeye gelmesi ile derlenen kuvvetlerimiz Selman-ı Pak Bölgesi'nde mevzilendi ve İngilizleri beklemeye başladı. İngiliz Ordu Komutanı General Tovvnshend ise Osmanlı Ordusu'nun daha fazla toparlanmasına fırsat vermeden Türkleri bölgeden püskürtmek üzere başlattığı Selman-ı Pak saldırısında mağlup olarak geri çekilmek zorunda kaldı. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.