güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BANDIRMAMIZIN VE BANDIRMALININ MEZARLIKLARA VE ŞEHİTLİKLERE BAKIŞ AÇISI

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Devlette, Bandırmadaki kilise arazilerinin ve Hristiyan mezarlıklarının ortadan kaldırılmasına seyirci kalmış özel şahısların bu tür faaliyetlerine ne mülki yöneticiler nede yerel yöneticiler tepki göstermemiş engellememişlerdir. Hatta mülki idare okullar hastaneler otogarlar gibi umuma hizmet bina ve oluşumlar için genelde mezarlık arazilerini tahsis etmişlerdir. Nitekim bugün Bandırmamızda ki bir kısım okul veya kamu binasının bir zaman otogarlık yapan yerlerin pek çoğunun eskiden Bandırma mevcut mezarlık yerleri olduğunu görmemiz ve söylememiz mümkündür.

Bunun en bariz ve açık örneğini evyapan okulunun eski adı ile çocuk sarayı denilen hastanenin Bandırma Endüstri meslek lisesinin hürriyet okulunun  ve eski belediye sarayının bulunduğu yerde bir zamanlar mevcut olan Bandırma garajının oluşturduğu yeri söylemek göstermek pek ala mümkündür. Yanılmıyorsam büyük olasılıkla Karaisa Bey Mezarlığı denilen bu mezarlık bugün Bandırmada ki diğer mezarlıklarla birlikte yok olmuştur. 

Bu yok oluş öyle yok oluştur ki diğer pek çok mezarlıkta kabirlikte kabirleri oluşturan taş materyal ve kabir taşları yok olurken bu mezarlıkta ceset ve ceset topraklarında yok olmuştur. Tabiri caizse Bandırmada ki yöneticiler bu mezarlığı taşıyla toprağı ile iskeletiyle kemiğiyle deniz kıyısında denize döküp bugün üzerinde Bandırmalının gezinti yaptığı sahil bandını oluşturmuşlardır. Çünkü yaşlılardan öğrenilen bilgiler ışığında gerek otogar yapıldığı sahada olsun Hürriyet Okulu, endüstri meslek lisesi, çocuk sarayı denilen hastanenin yapıldığı sahalarda olsun gerçekleştirilen hafriyatla ortaya çıkan malzeme komple deniz kıyısının doldurulmasına kullanılmıştır.

Bu hafriyatlar yapılırken amaç yer kazanmak olduğundan kimse bu mezarlıktan çıkan mezar taşlarının diğer yazılı vesikanın ne olacağından bahsetmemiş düşünmemiş ve değerlendirme yoluna gitmemiştir. Çok eski mezarlık olan bu mezarlıktan çıkan yazılı taşlar eğer meraklılarından bazı kimseler bu tür vesikalardan bazılarını bir yerlere taşıyıp kaldırmadıysa hafriyat konusunda mutlaka denize dökülmüş ve denize dolgu malzemesi olarak kullanılmışlardır.

Nitekim bazı yazılı veya resimli taş kalıntılar bu mezarlık veya diğer mezarlıklardan alınmış olmalıdır ki bazı sahalarda drenaj duvarlarında, bahçe duvarlarında kullanılmış yapı malzemesi olarak çıkabilmektedirler. Ama inancım şu yoldadır ki sözünü ettiğim mezarlık yaşadığı hafriyat sonucuyla taşıyla toprağıyla belki de iskelet ve iskelet parçalarıyla Bandırma sahilinin yapımı için Bandırma sahil bandı yapımı için dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır.

Nasıl gönen park yerini kazana bilmek için tarihi mezarlığını tahrip ederken gönen tarihini yok etmişse Bandırmada bir oranda Karaisa Bey mezarlığını(yanılmıyorsam) hafriyat olarak denize dökmekle tarihinin bir bölümünü denize gömmüştür. Ve bugün Bandırmalı denize gömdüğü geçmişinin üzerinde gezinti ve eğlence yapmaktadır.

Bandırmalı elimizde ki son mezarlık olan şehitler mezarlığı konusunda da aynı ilgisizlik ve savurganlığı göstermiş ikaz ve uyarımıza rağmen ne yazık ki burada ki mezar taşlarına da yazılı taş eserlere de sahip çıkamamış burada ki Çanakkale şehitlerine, trak şehitlerine hatta mevcutluyu sabit olan yanılmıyorsam Kafkas ordusu mensubu olmasına karşılık Bandırma askeri hastanesinde ölen Sarıkamış harekâtı bir şehide de mekân olan bu mezarlıkta herhangi bir değerlendirmeye tabi tutulmamıştır.

Bu kadar çok şehidin yattığı mezarlıkta ne bir şehitlik ne bir anıt yapılması yoluna bırakın gidilmesi girişimi dahi söz konusu olmamıştır. Burada ki mezar taşları nedense uyarılarımıza rağmen değerlendirilip Bandırma arkeoloji müzesine alınmamış pek çoğu eski eser kaçakçısınca da talana tabi tutulup büyük ihtimalle meraklılarına satılmıştır. Sözün kısası Bandırmamız mezar geçmişte ki sahip olduğu mezarlıklarına sahip çıkmamış yerlerine ve taşıdıkları yazılı taş ve eserleri koruyamamıştır daha doğrusu korumamıştır. Çünkü Bandırmamız tarihiyle ilgilenen geçmişi ile ilgilenen bir yer olmadığı için mezarlıklarıyla da şehitlikleriyle de ilgilenmemiştir.   

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.