güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bandırma Olarak Çanakkale Savaşlarına ve Şehitlerine Bakışımızdaki Eksiklikler

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2021 00:04

Bu konudaki şahsi görüşüme göre birileri 19 Mayıs kutlamalarında Samsun’dan yola çıkarılan Türk bayrağının Ankara’da Cumhurbaşkanına ulaştırılması seremonisine benzeterek bir oranda o seremoniyi kuvvetlendirir göstermeye çalışarak bence baltalamaya çalışmasından ibaret bir seremoni yaratmışlardır düşüncesindeyim. Fakat ille de bu seremoni yapılacaksa hiç değilse birileri kalkıp Mustafa Kemal’in emrindeki askerlerin yani şehitlerin selamının Mustafa Kemal’e iletilmesi gerçekleştiriliyor demesi mümkünse bu seremoninin 18 Mart’ta Ankara’da bitecek şekilde değil, 25 Nisan’da Ankara’da bitecek şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanmasının daha uygun olacağını düşünmekteyim. Çünkü Çanakkale’de büyük çapta şehit düşmeler Mustafa Kemal’in emrinde şehit olmalar 25 Nisan’da başlayan kara savaşları yani Conkbayırı, Anafartalar, Kirte gibi savaş ve zaferlerde söz konusu olmuştur.

Şunu da belirtmek isterim ki en büyük hatalarımızdan birisi Çanakkale savaşları konusundaki yanlış değerlendirmelerimizden birisi de sanki Çanakkale’deki bütün zafer 18 Mart’ta kazanılmış bu savaşta Mustafa Kemal’de varmış gibi davranıp öyle kutlamaya çalışmamızdır. Şunu artık kabul etmeliyiz ki 18 Mart’ta kutladığımız zafer Çanakkale savaşının sadece deniz savaşıdır. Ve bu savaşlar sırasında verilen şehit sayısı 100’ü geçmeyecek derecede düşüktür. Esas büyük şehit verdiğimiz Mehmetçiğin kahramanlıklar gösterip destanlaştığı Mustafa Kemal’in devleşip, efsaneleştiği Çanakkale zaferleri 25 Nisan’da başlayan Çanakkale’nin kara savaşları evresindedir. Ülkemizin düştüğü hatalara Bandırma’mızda düşmektedir.

Bandırma’mızda Çanakkale savaşlarının kendisinin bu savaşlardaki rolü ve durumunu bu savaşların üzerinden bir asır geçmesine rağmen hala kavramış değildir. Oysa Bandırma’mız bu savaşların Çanakkale savaşlarının Osmanlı devleti açısından müdafaa güçlerinin karargâh merkezidir. Çünkü Çanakkale’yi savunacak 5. Ordu’nun karargâhı Bandırma’mızdadır. Bugünkü Bandırma Ortaokulunun binasında o zamandaki adıyla İstelyanus konağı denilen binasında bulunan 5. Ordu karargahında bu ordunun komutanı olarak Alman generali Liman Horsanders ve Osmanlı Şehzadesi Abdülhalim Efendi birlikte görev yapmaktadır. Bandırma’nın Çanakkale savaşlarıyla alakası sadece bundan ibaret değildir. Bugünkü eski şube binası olarak da tanınan şimdiki Sağlık Meslek Yüksek Okulu binasında bulunan 5. Ordu Menzil Hastanesinde de Çanakkale yaralıları tedavi edilmiş ve burada ölenler bugünkü eski mezarlık denilen eski adıyla şehitler mezarlığına defnedilmişlerdir. Yine o dönemde Bandırma Çanakkale’ye sevk edilecek asker ve mühimmatın, cephanenin denizden sevk merkezidir. Almanların Lili Merks isimli hastane gemisi de Bandırma Çanakkale arasında seferler yaparak hasta ve yaralı taşımaktadır. Bandırma’mız bağrından gönderdiği evlatlarıyla da bu cepheye asker katkısında bulunmuştur. Bu savaşlarda pek çok şehit vermiştir. Ne yazık ki bu ilişkiye rağmen bugün Bandırma’mızda ne bir Çanakkale şehitleri anıtı ne bir Çanakkale şehitlerine has bir şehitlik mevcut değildir. Oysa burnumuzun dibindeki Erdek’te, burnumuzun dibindeki Biga’da Çanakkale şehitlikleri mevcuttur. Bandırmalımız buralardaki vatandaşlarımızdan daha da az duyarlı bir durumda mıdır? Yoksa elimizde şehitlik yapacak yerimiz orada yatan şehitlerimiz mi mevcut değildir? Hayır aksine ikisi de mevcuttur.

Eski mezarlık yani şehitler mezarlığı dediğimiz yer Çanakkale şehitlerine bir şehitlik düzenlemek ve burada bir Çanakkale şehitleri anıtı oluşturmak için en müsait yerdir. Çünkü burada bu mezarlığa şehitler mezarlığı adını verdiren ona ulaşan bir yola da, sokağa da şehitler yolu sokağı adını verdiren şehitler bu mezarlığa gömülmüşlerdir. At arabalarıyla veya yukarıda sözünü ettiğimiz Bandırma’daki askeri hastaneye tedavi amacıyla gelip burada vefat edip sözünü ettiğimiz mezarlığa gömülen 20’nin üstünde şehit o dönemde bu mezarlığa defnedilmiştir. Yine aynı dönemde Çanakkale’ye asker götürürken İngiliz denizaltısı tarafından torpillenip batma durumuna gelen Bandırma vapurunda boğan 250 Osmanlı askerinin de denizden toplanabilenleri muhtemelen topluca bu mezarlığa defnedilmişlerdir. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.