güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

BANDIRMA BELEDİYESİ’NİN SAHİL BANDIYLA İLGİSİ NEDEN KISITLI

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli Okurlarım,

Bandırmamız coğrafi konumu itibariyle adını taşıyan körfezin dip kısmında kurulmuş ilk çağlara dayanan bir yerleşim yeri olmasına karşılık kıyısında yer aldığı körfez sularından yeteri kadar istifade edemeyen bir durum arz etmektedir. Bandırma bu durumunu ilk çağlarından başlayarak bugüne kadar sürdürmüş ve halada devam ettirmekte olan bir yerleşim yeridir. İlk çağlarda Kapıdağ adası yada yarım adası diyebileceğimiz saha üzerinde kurulmuş Kapıdağ'ın kara ile bağlantı kurduğu sahanın sağında ve solunda yer alan Kzykos Artake gibi kentlerin gölgesinde kalmış bir balıkçı köyü olarak yaşamına başlamış Bandırmamız ancak Kzykos' un depremler sonucu harap olmasından sonra büyümeye ve Kzykos'un yerini almaya büyümeye yönelmiştir. Buna rağmen bugünkü şehirsel özelliğini Osmanlı döneminde kazanan, kazanabilen Bandırmamız limansal özelliğe bürünerek Osmanlı'nın ilk dönemlerinde idari açıdan bir parçası sayıldığı İstanbulla deniz ulaşımına kavuşmuş, deniz yoluyla İstanbul bağlantısı bugüne kadar devam edebilmiştir.

Gerçi İstanbul ile idari bağlantısı Yalova kadar uzun olmamış, kısa sürmüşse de deniz ulaşımı bağlantısı bugün de devam etmektedir. Şunu hemen belirtmek isterim ki Bandırma halkının sahil şeridini kullanması eski günlerden itibaren azalarak da olsa sürmüş, Bandırma'nın halkı denize girme açısından, balıkçılık açısından Bandırma'nın kıyısında yer aldığı denizden gereği gibi faydalanmayı bilmiş, bu faydalanmayı devam ettirebilmiştir.

Kabaca diyebiliriz ki Bandırma ahalisi İdo feribotlarının sefere başlaması bu feribotların limana giriş ve çıkışları esnasındaki yarattığı dalgalanmalar ortaya çıkana kadar gerek liman içinde gerek körfez içinde sandal sefalarını gerçekleştirebilmiş ufak veya büyük çaplı balıkçılık icraatlarını gerçekleştirebilmişlerdir. Ancak Bandırmalı denizden istifade de bununla da kalmamış gerek sahil bandından gerek Livatya sahasında denize girerek denize girme serinleme şeklinde de istifade etme durumunu gerçekleştirebilmiştir.

Hele Livatya sahasındaki ve sahil bandındaki gazinoların verdiği hizmetle özellikle yaz aylarında Bandırma'nın serinlediği iyi bir saha hizmetinden yararlanmayı başarıyla gerçekleştirmiştir. Ne var ki bir yandan Bandırma'nın nüfusunun artması bir yandan sanayileşen Bandırma'nın fabrikalarının artması Bandırma'nın artan kanalizasyon atıklarının ve Sanayi atıklarının körfezi kirletmesi şehir halkını Bandırma'nın denizden istifade etmesinden uzaklaştırırken bir yandan da sahil bandınının gerekli önemin verilip gerekli düzenlemelerin yapılmaması Bandırma halkını adeta denizden ve denizin nimetlerinden faydalanamayan bir halk durumuna getirmiştir.

Bu durum şehir kanalizasyonlarının körfeze akması sebebiyle halkın körfez suyuna kirli gözüyle bakmasını getirmiş halk Bandırma körfezini özellikle liman içini denize girilmeye uygun görmemeye başlamıştır.

Aynı zamanda Livatya sahasının gözden düşük belediyenin hizmetinden uzak bırakılması adeta Livatya sahasının terk edilmiş bir özelliğe büründürülmesi de Bandırmalının Bandırma denizinden yeteri kadar istifade etmemesine, uzaklaşmasına büyük katkısı olmuştur. Hele hele Bandırma belediye yönetimlerinin sahil bandıyla ilgili gerekli yatırımları yapamamaları devletimizin Bandırma sahil bandını devlet demir yolları, deniz yolları ve diğer bazı devlet teşekküllerine ait sahalar haline dönüştürmesi halkın Bandırma sahillerinden denizinden istifadesini daha da zorlaştırmıştır.

Bütün bunlardan daha önemlisi Erdek ve çevresindeki ufak yerleşimlerin turistik saha olması nedeniyle plaj ve dinlenme tesisleri açısından daha donanımlı hale getirilmesi buraların Bandırmalının sosyete ve önde gelen takımını daha kendine cezbetmesi Bandırma halkının tamamen Bandırma denizini ve Bandırma sahil bandını gözden çıkarmasını getirmiş, Bandırma halkı Bandırma sahilini İstifade edilecek deniz görmekten uzaklaşmıştır.

Bunun yanında Bandırma sahasına yapılan yanlış yatırımlar da Bandırmalıyı Bandırma denizinden istifade edemez hale getirmiştir. Mesela Livatya sahasına yapılan balıkçı barınağı Livatya sahasını Bandırmalının denizden istifadesine kapadığı gibi gelecek açısından o bölgenin deniz turizmi sahası olmasının önünü de kesmiş bir yatırım olmuştur. Oysa Livatya sahası Bandırma ve Bandırmalının denizden istifade etmeye en uygun sahasıdır.

Bütün bunlardan sonra şunu da vurgulamak isterim ki gerçekleştirilen Balıkesir'in Büyükşehir yapılması icraatı da Bandırmalının Bandırma'nın hele hele Bandırma Belediyesi'nin Bandırma körfeziyle yani denizle ilgisini kesen en büyük tehlike, en büyük hata olmuştur.

Bandırma sahilini mahalle olarak vurgulamak istersek sahile kıyısı olan mahallelerimiz kabaca şunlardır:

Levent, Hacı Yusuf, Haydar Çavuş, Dere mahallesi, Paşabayır, Paşakent, Ayyıldız gibi mahallelerdir. Bandırmalının bu mahallelerin deniz kıyısında istifade ederek denize girmesi adeta zor hatta imkansızdır. Çünkü Bandırma'nın istifade etmek durumunda olduğu, istifade ettiği sahil bandı Balıkesir Belediyesi'ne bırakılmıştır. Onun görev sahası olarak belirlenmiştir. Bandırma Belediyesi'nin karışık görev yapabileceği, onun uhtesine bırakılmış deniz kıyısı olarak adeta sadece eski iskele binası ve eski iskele binasının devamı olan taş iskele ve onun yakın çevresi diyebileceğimiz saha görünmektedir. Bandırma deniz boyunun dolgu olan doldurularak kazanılmış sahaları ve sahil şeridi yanlış hatırlamıyorsam Balıkesir Belediyesi'nin kontrol ve yönetim sahasında kalmaktadır.

Zaten liman sahası, balıkhane sahası gibi yerler halkın istifadesine ve Bandırma Belediyesi'nin müdahalesine kapalı olduğundan Bandırmamız Belediyesi adeta denizle alakası olmayan bir kara yerleşimi belediyesi konumuna getirilmiştir. Bunun bariz görüntüsü geçen seneki festivalde açıkça sergilemiş, sahil bandı Balıkesir Belediyesi'ne ait olduğundan Bandırma Belediyesi'nin düzenlediği uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali etkinliklerine kapatılmıştır.

Bilemiyorum, bu durum sadece Bandırma Belediyesi'ne münhasır bir durum mudur yoksa Erdek, Edremit, Ayvalık, Burhaniye gibi deniz kıyısı ilçelerinin belediyeleri için de geçerli midir? Eğer onlarda da geçerli ise bütün bu gibi ilçelere ait belediyeler Büyükşehir Belediyesi uygulaması neticesinde deniz kıyısıyla ilgisi olmayan belediyeler konumuna getirilmişlerdir demek yerinde olacaktır.

Ama bu uygulama sadece Bandırma Belediyesi için geçerli ise birileri bilemediğimiz sebep veyahut sebeplerle kasıtlı olarak Bandırma Belediyesi'nin denizle ilgisini kesip onu bir kara belediyesi haline getirmesi durumu mevcuttur demek yanlış olmayacaktır kanaatindeyim.

Bunun neticesinde şunu vurgulamak isterim ki bu uygulama zaten yukarıda belirttiğim sebeplerle denizden ve denizin nimetlerinden yeteri kadar istifade edemeyen Bandırma ve Bandırmalı daha da ciddi boyutlarda denizden istifade edemeyen deniz kıyısında bir yerleşim yeri haline gelecektir.

Bütün bunlardan sonra başlığımızda sorduğumuz soruya verebileceğimiz tek cevap birilerinin Büyükşehir Belediyesi uygulaması neticesinde gelişen icraatlar sonucunda Bandırma sahil şeridinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne onun yetkisine tahsis edilmiş hale getirilmesidir demek olacaktır. Bu uygulama hangi amaçla yapılmıştır bilinemezse de görünüşte farklı parti evindeki belediyenin yetki ve icraat gücünün kısıtlanması amacı olarak gözükmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.