güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

SÖZCÜ VE AYANDEGAN

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:49

AYANDEGAN, İran’ın en çok okunan gazetelerinden biridir: Tirajı bir milyonun üzerinde olan bu gazete aynı zamanda Liberal-özgürlükçüdür. Gazetenin sahibi gazeteci Daryuş Homayun’dur.

Tarih 2 Mayıs 1979.

Ayetullah Mottahariyi’ye suikast yapılır ve bu cinayeti Fransız Le Monde’a gazetesi haber yapar. Haber üstü kapalı olsa da, İran’ın Lideri Ayettullah Humeyni ilişkilendirilmiştir.

İşte Le Monde’in haberini Ayandegan gazeti sür manşet haber yapar. Humeyni çileden çıkar. Muhalefetin sesi olan, özgürlükçü olan bu gazetenin icabına bakılmak için sebep bulmuştur.

Tarih 11 Mayıs 1979.

Ayetullah Humeyni, Ayandegan gazetesinin yalanlar yazdığını söyleyerek, İran halkını gazeteyi boykot  etmelerini ister. Bu boykot işi tutmuyor, akabinde sözlü saldırılar, ekonomik baskılar peşpeşe geliyor. Asıl ilginç olan tarafı, Humeyni’nin boykot çağrısını yaptığının ertesi günü AYANDEGAN gazetesi 4 sayfa çıkar ve ilk sayfasında kısa bir açıklama, diğer üç sayfası bomboştur, bembeyazdı. Eğer anımsarsanız, “sözcü” gazetesi de aynı eylemin bir benzerini yaptı. Bir başka benzerlik de, gazetenin o boş halinle milyonlar satmasıdır.

Ayandegan tiraj kaybetmedi ama, Humeyni gazeteyi satanlara, okuyanlara “vahşi hayvanlar” diyor, “Bunlara karşı hiç toleransımız olmayacak” diye halkı kışkırtıyordu.

Yıllarca Şah Rıza Pehlevi’ye karşı mücadele etmiş, özgürlük hareketlerini savunmuş bu gazeteye, Humeyni tarafı olan yandaş basın hep bir ağızdan saldırıya geçer. Yandaş basının manşetlerinde gazete Amerikancı, siyonist, islam düşmanı olarak gösteriliyor.

Gazete sahibi Daryuş Homayun tutuklanıyor ve nihayet Velayet-i Fıkıh tarafında 8 Ağustos 1979 gazete kesin olarak kapatılıyor.

Sonuç olarak ülkemdeki basın üzerinde oynanan siyasi oyunların, İran’da yaşanmış bir basın faciasıyla benzerlik var mıdır, yok mudur?

İşte bütün mesele buradadır. Sözcü gazetesinin başına gelenlerle, Ayandegan gazetesinin başına gelenleri daha güzel karşılaştırma yapmak isterseniz, Soner Yalçın’ın “Bu Dinciler O Müslümanlara Benzemiyor” kitabını okumalısınız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.