SON DAKİKA
Hava Durumu

SANSÜR YASASI İPTAL EDİLMELİDİR

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2022 22:04

“Basın üzerinde baskı metotları çeşitli şekillerde uygulanmaktaydı. Bunun için devletin “mali” anlamdaki imkanları da kullanılıyordu, ceza uygulamaları da…”

Bu anlatım “Öfkeli Yıllar” kitabının 455. sahifesinden alınmıştır. Ve bu satırla Demokrat Parti’nin 1954 yıllarını anlatmaktadır.

Devam edelim:

“… İktidarı öven gazetelere resmi ilan desteği, kredi kolaylıkları, kağıt tahsisi gibi kaynaklar sağlanırken, iktidarı eleştiren gazetelerin imkanları çeşitli şekillerde daraltılıyordu… Devletin radyosu zaten sadece hükümetin demeçlerini ve haberlerini veriyor, muhalefetin sözünü bile etmiyordu.”

Ve aynı kitapta o yıllar şöyle anlatılmaya devam eder:

“… İktidarın kurduğu sistemin ortaya çıkardığı “yeni gazeteler” “satışsız gazeteler” “yandaş gazeteler” gibi isimlerle anılırdı. Fakat hangi özellikleriyle anılırsa anılasınlar, bazılarının yayın hayatına atılışlarında dönemin iktidarının basını yönlendirme usullerini gösteren ilginç örnekler vardır. Bu klasik bir ifade ile “Havuç ve sopa” politikasıydı. Yani, benim istediğimi yapanı desteklerim, yapmayanı kösteklerin politikasıydı.”

Şimdiki zamanımıza gelince, iletişim araçlarının görüntülü olması ve bunun yanında internet çağının getirdiği yeniliklerle iletişim çok kolaylaşmıştır.

Yalnız basının özgürlüğü açısından yine yandaş medya, muhalif medya ayrımcılığı devam etmektedir. Örneğin, Doğan grubunun başına gelenler,  diğer gazetelerinin el değiştirme biçimlerini hatırlarsak, TRT’nin iktidar yanlısı bir tutum içinde olduğunun iddia edilmesi, gazetecilerin tutuklandığını, muhalif kanallara yayın ve para cezaları verildiğini, son zamanlarda çıkan sansür yasası ile basın üzerinde yapılması düşünülen siyasi yaptırımlar olabilir mi acaba bekleyip göreceğiz, hiç şüphesiz 1954 yılları kadar olmasa bile yapılan uygulamaların “Havuç ve sopa” politikasına benzediği görülmektedir.

“İleri demokrasi” havariliği yapanların, demokrasiden bahsetmeleri için, “Havuç ve sopa” politikalarından vazgeçmeleri gerekir. Demokrasiden bahsetmek için, öncelikle basının her yönüyle özgür olması gerekir. Bu nedenle çıkan sansür yasası iptal edilmelidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.