SON DAKİKA
Hava Durumu

ORTAK MÜCADELE CEPHESİ!

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2024 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 08:24

Eğitime, “darbe” diye adlandırılan yeni müfredat Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Laiklik karşıtı, bilimsellikten uzak, biat kültürünün simgesi olan bu yeni müfredattan geri adım atılmazsa, önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde, çocuklarımız nelerle karşılaşacağı sorumuza, Zülal Kalkandelen’in bir yazısından yanıt vermeye çalışalım:

İntegral tamamen kaldırıldığından analitik düşünme ve sorun çözme yetileri azalacak.

Dilbilgisi konularının birçoğu müfredattan çıkarıldığından, çocuklarımızın Türkçeleri bozulacak.

Öğrencilerin canlıları gözlem yoluyla sınıflandırılmasını sağlayan "Canlıları tanıyalım” ünitesi de çıkarıldığından çevrelerindeki dünyaya daha duyarsız olacaklar.

Biyoçeşitlilik, nesli tükenen canlılar, insan ve çevre ilişkisi üzerine etkileşim ve yıkıcı doğa olaylarının konu edildiği "insan ve çevre” ünitesi kaldırıldığından, çevre konusundaki bilinçlenmeleri gelişmeyecek.

"Sadeleştirme” adı altında yapılan düzenlemelerle metinden laiklik silinip din vurgusu artırıldığından; soyut kavramlara yönelerek dini nitelikli ifadeler ağırlık kazandığından, daha fazla dinselleştirilmiş bir eğitime maruz kalacaklar.

Mustafa Kemal Atatürk'ün işgal altındaki Anadolu'da mücadeleyi başlatması, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah’ın Mustafa Kemal ve arkadaşları için ölüm fetvası yayımlaması, İngiliz taraftarı Padişah Vahdettin'in Divanı Harp tarafından Mustafa Kemal ve bazı arkadaşları hakkında verilen “idam fermanı"nı onaylaması ve Kuvayı Milliye'ye karşı, "Hilafet ordusu" denilen Kuvayı, İnzibatiye'yi kurması, gibi tarihi olaylardan söz edilmediği için Türkiye Cumhuriyeti'nin nasıl bir mücadele ile kurulduğunu bilmeyecekler.

Cumhuriyetin “3 Devrim Yasası”ndan biri olan "Tevhid-i Tedrisat Kanunu”nun (Öğretim Birliği Yasası) ortadan kaldırma girişimi sayılan bu laik ve bilimsellikten uzak eğitim programı için, Eğitim-iş ve Eğitim Sen Genel Başkanları gerekli eleştirileri yapmış olsa da, CHP Genel Başkanı Özgür özel Ankara mitinginde bu yönetmeliğin uygulanmamı için çağrıda bulunsa da, Ben emekli bir eğitimci olarak;

“Müfredata karşı homurdanmalar ülkenin her yerinde net olarak duyulan tek bir gür sese dönüştürülmezse, güçlü bir ortak mücadele cephesi kurulmazsa, eğitimde karşı devrim dediğimiz yozlaşmaya devam edilecek demektir.”

Kısacası, Yazar Zülal Kalkandelen'in ifadesiyle, “ORTAK MÜCADELE CEPHESİ KURULMAK ZORUNDA!"

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.