güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

NARSİZİM!

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50

  En tehlikeli ‘ İzm’ hangisidir diye sorarlar, ne yanıt vereceğini doğrusu merak ediyorum? Aklınıza takılanlar mı? Geçin efendim, ne sosyalizm ne de faşizm!

  Sohbetimize, ahiret sorularına benzer sorularla başladık diye sakın sıkılmayın. Zaten bendeniz de sizlerin bildiği ‘ izm’lerin çokluğundan dem vuracak değilim. Konumuz; Rahmetli Uğur Mumcu’nun 1986 yılı da kaleme aldığı ‘ NARSİZİM!’dir.

  Yunan mitolojisine göre, Narcissos adlı bir genç, gölün suyuna yansıyan görüntüsünü kucaklarken ölmüş; göllerdeki nergis çiçekleri de Narcissos’un kendi güzelliğini sonsuza dek seyredebilmesi için yaratılmıştır. ‘ NARSİZİM’in bir ruhbilim terimi olarak kullanılması mitolojideki bu öyküye dayanıyor. Aynı öyküde ‘NARCİSOS’ ile ‘ECHO’ nun umutsuz aşkları anlatılır. Latin şairi Ovidivus, bu kendi kendini sevme tutkunsu şu dizilerle anlatıyor:

  Kımıldamadan kendi kendine şaşkın şaşkın. Bilmeden kendini arzuluyor, severken onu, kendisini seviyordu. İsterken kendini istiyordu. İçini yakan ateşi tutuşturan da kendisiydi. Kendi görüntülerine aşık olanlara ‘NARSİST’ denmesi, daha sonra psikanaliz terimi olarak da benimsenmiştir. ‘NARSİZM’ Özgün adıyla bilinen bu hastalık insana psikolojisinin en karmaşık sorunlarından birini oluşturuyor.

  Uğur Mumcu şöyle devam ediyor:

  ‘ Diktatörler üzerinde yapılan araştırmalar, bu diktatörlerin bir çoğunda var olan ‘ AŞAĞILIK DUYGUSU’ nun, kitle psikolojisi etkisi ile SALDIRGAN bir ruh haline dönüştüğünü göstermiştir.’

  Tarihteki diktatörlerin örneklemeler yapmak gereksiz diye düşünüyorum. Tanımlamasına ‘ Kendi görüntüsüne âşık olma, kendine hayranlık duyma, üstün görme’ diye belirtilen ‘ NARSİZM’ i çevremize indirgersek, veya siyasi liderler bazında yorumlamak kalırsak, onan, şundan bu ruhi hastalık vardır gibi örnekleme yapabiliriz.

  Devam edecek olursak ; ‘ Liderlerin çevrelerinde hemen bir ‘ Dalkavuk çemberi ‘ ne günümüzde basında katılır. Lider artık kendi insanüstü gücüne inanır.

  Ağzını atçımı kitleler harekete geçer! Bir işareti ile ülke boydan boya dalgalanır! Manşetler, yazılar, televizyon programları hep onun gözünün içine bakar. Bir bakışı ile akan sular durur!

  Böyle düşünen bir lider, tam anlamı ile ile ‘NARSİST’ olmuştur. Gözü hiçbir şey görmez. Varsa yoksa kendisi.

  Dünyanın merkezi kendi adı ile soydadır. Fiziğindeki çirkin görüntüde bile bir ‘ilahi güzellik’ arar ve bulur.

  Buna ‘siyasal narsizm’ de demek olasıdır. Bu tür narsizm hastalığına tutulan liderler için kurtuluş yoktur. O önce kendini, sunar partisini ve devleti büyük serüvenleri içine iter. ‘ Benlik duygusunun verdiği doyumsuz tat, hiçbir engel tanımaz İçgüdüler mitolojideki nergis çiçekleri gibi su üstüne çıkar. Lider, her yerde görüntüsü arar, Bulamazsa öfkelenir. Öfkelendikçe kırıcı ve yıkıcı olur. Artık o bir hastadır. Kusuruna bakılmaz..

  İşte ‘NARSİZM’ denilen hastalık buymuş. Şimdi birey olarak tuttuğunuz, bir başka tabirle yıllarca şakşakladığınız. Bakalım hangi liderlerde bilye bir hastalık bulacaksınız?

  Ne oldu?

  Hiçbirinde yok mu?

  Sizler öyle diyorsanız mesele yok Canınız sağ olsun. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.