güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

LGS’DE TERCİH BİLMECESİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

 

            Liseye giriş sınavlarının (LGS) sonuçları açıklandı. 2 Temmuz 13 Temmuz arası tercihler maratonu olacak. MEB’in yayınlamış olduğu tercih kılavuzu tam tamına bir çin bilmecesi…

            “Tercih ve kayıt istemi öylesine karmaşık ki içinden çıkmanız mümkün değil. Bu kadar farklı kayıt ve tercih süresi ki kafaları allak bullak etmek için hazırlanmış sanki…

            Öğrenci velileri çocuklarını iyi bir liseye yerleştirmek için bir çeşit kumar oynayacak gibi!

            LGS’de bu yıl bir milyon civarında öğrenci ter döktü. Matematik sorularının çözümünde verilen sürenin çok kısa olması, çoğu öğrencinin bazı soruları boş bırakmasına neden oldu. Böyle olunca da puanlar çok düştü.

            Bandırma’da nitelikli okul diye belirlenen 3 okul var. Bu okullardan Enerjisa Fen Lisesine veya Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesine girmek için puanlama sıralamasındaki yüzdelik dilimlere baktığımızda ancak yüzdelik dilimleri %1 ile %5 arasında olanlar girebilecek gibi.

            “Şöyle bir örnek verecek olursak geçen yıl 1.18 genel yüzdelik dilimde olan öğrencinin puanı 490.96 iken bu sene 1.17 dilimindeki öğrencinin puanı 421. İşte bu nedenle okulların puanlarında düşüş olacaktır. Örneğin özel okullardan Robert Lisesi 450, İzmir Amerikan Koleji 404, Tarsus Amerikan Koleji 384 puanla öğrenci almaktadır.

            Bu nedenle tercih sistemindeki kafa karışıklığı kaçınılmazdır. Tercih sıralamasında hataları en aza indirmek için veli ve öğrencilerimizin tecrübeli bir rehber öğretmenle görüşmeleri en doğru yoldur.

            Böyle bir sınavın yapılışının nedenlerini anlatmama herhalde gerek yok. Bir eğitimci olarak bazı öğrencilerimizin hayalindeki okullara yerleşememeleri, sizleri üzmesin. Zira nitelikli okul diye seçilen okulların diğer Anadolu Liselerinden pek farkı yok.

            Bu nedenle sağlıklı düşünerek, tecrübeli bir rehber öğretmene danışarak tercihlerinizi yapın. Girdiğiniz lisenin başarısı sizlerin başarısı ile eş değerdir.

            Şansınız bol yolunuz açık olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.