güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KULAK MİSAFİRLİĞİ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Tabelasında “Avcılar Kahvehanesi” yazan bir kahvehaneye geçen yıl bir gezi sırasında uğramıştım. Amacım, biraz mola ve soğuk bir şeyler içmekti. Yaz mevsimi olmasına rağmen, kahvehane kalabalıktı. Pencere kıyısındaki bir yere oturduğumda, yan tarafımdaki masadaki kişilerin gülerek bir şeyler konuştuklarını görünce, ister istemez kulak misafiri oldum…

Masadakiler Trakya şivesi ile avcılık konusunda ne kadar usta olduklarını bir taraftan anlatırken, diğer taraftan birbirlerinin yalanlarını yakalamaya çalışmaktadırlar. Yalnız masada olan Hasan isimli (konuşmalar sırasında ismini öğrendim) biri devamlı olarak konuşmak istediği halde bir türlü kendisine sıra verilmiyordu.

Bu durumu masadaki en yaşlı kişi hissetmiş olacak ki, “Abe oğlum Asan, bu güne kadar ne üseyin dayın, ne memet agan, ne de biz senin ava gittiğini görmedik. Söyle bakalım, “Av” kelimesi nereden gelmektedir?”

Hasan Efendi biraz durdu, belli ki böyle bir soru beklemiyordu. Yine de açıklamaya çalıştı:

“Abe ağacığım, bilirsiniz köpekler sahipleri ile ava giderler. Av görünce, “Av, av, av” diye çavkırırlar ya… İşte oradan gelir beyaa!”

Gülüşmeler içerisinde Trakya şivesi ile böyle bir anlatımı duysanız kulak misafiri olmaz mısınız?

“Kulak misafirliği” veya başka bir deyişle “kulak kabartmak” yaptığınızda güzel şeyler olduğu zaman neşelenir, hoşa gitmeyen duyumları işittiğinizde ise üzüleceğinizi unutmamanız gerekir.

Bir başka masada, tarım girdilerinin çoğalması, ekilen ürünlerin ucuza kapatılması, toprak mahsulleri ofislerinin kapanması ile köylünün, tüccarın insafına terk edildiği gibi söylemler kulağına takılsa, üzülmez misin?

Kendi meslek grubunuz içerisinde iken, çocuğunu okuttuğunuz öğrencinizin başarılarını anlatan öğrenci velisinin anlatımına kulak misafirliği çok hoş olmaz mı?

Kısacası, kulak misafirliği yerine göre iyidir, yerine göre hoş olmadığı gibi, üzücü de olabilir…

Siz siz olun, baktınız sizleri üzecek konuşmalar oluyor, onlara sakın kulak kabartmayın. Bazı şeyleri duymamazlıktan gelme de güzeldir…

Bizden söylemesi. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.