Türksen, insansan eğer saygıyla-sevgiyle bak.
Unut bütün gündelik kaygıyı, hırsı filan;
Önüne istilacı bir orduyu katarak
Kurtardığı yerlerden geçiyor bir kahraman.
***
Dünkü karargahıdır bugün geçtiği Uşak,
Bütün şehir ayağa kalkıp selamlamalı;
Ayağına düşmeli saygılar halı halı;
Başına taş atan kim? Hangi utanmaz uşak?
***
Ey hırsının uşağı! Eğer varsa utanman
Kırılası eline al budala başını!
O iki damla kandan doğuyor bir yeni tan
Kamaşan gözlerinle kafana çal taşını.
Behçet Kemal Çağlar
İsmet İnönü, muhalefet liderliği döneminde 1 Mayıs 1959 günü Uşak’ta atılan bir taşla başından yaralanmış, bu çirkin olay üzerine şair Behçet Kemal Çağlar, taş atanı ağır şekilde kınayan "Kafana çal taşını" adlı bir şiir yazmıştı. Dönemin iktidarı ise bu şiir nedeniyle Behçet Kemal Çağlar’ın İstanbul Radyosu'ndaki görevine son vermişti.
***
Tarih 4 Mayıs 1959 günü İzmir’den İstanbul’a uçakla gelen İnönü, İstanbul Topkapı’ya doğru arabayla hareket eder. Topkapı'ya vardığında yolu trafik müdürü tarafından kesilir. Akabinde kalabalık, saldırgan ve eli sopalı adamlar topluluğu İnönü'nün arabasına çullanır. Hakaretler, küfürler savuran saldırganlardan bazıları arabanın camlarını taşlar. İnönü soğukkanlılığını korumaya çalışmaktadır. Nedense böylesine korkunç olay yaşanırken, etraftan hiçbir polis müdahil olmamakta olayları engellemeye çalışmamaktadır.
Tesadüfen olay yerinden geçmekte olan Süvari Binbaşı Turhan Bayraktar, yanındaki kısıtlı sayıdaki askerle olaya müdahale eder. Saldırganları dağıtır. Daha üç gün önce Uşak'ta başına taş yiyerek yaralanan İnönü, bu kez ölümden dönmüştür.
İşin trajikomik yönü, zamanın hükümeti bu olayla ilgili yayın yasağı koymuş, saldırganlar sırra kadem olmuşlar, sadece CHP'li milletvekilleri olayı protesto etmek için TBMM oturumuna katılmamışlardır.
Behçet Kemal Çağlar'ın şiirinden çıktık, olmaması gereken zamanın Ana Muhalefet Partisi başkanına Demokrat Parti zamanında yapılan insanlık dışı hareketlerden iki örnek (insanlık dışı) olay aktardım. Aktardığım bu alıntılar ile zamanımızda yaşadığımız trajikomik olaylarla, umarım mukayese yaparsınız. Sonuç olarak, "Her şey güzel olacak" diyerek, sözümüze nokta koyalım.