güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ADALET

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2021 09:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.08.2021 09:44

 

 Hukuk fakültesinde öğrencilere anlatılan hikayelerdir. Hikayedeki olay adaletle ilgilidir:

 Alman İmparatoru ikinci Frederick Postdam’da yazlık saray yaptırmak ister. Araziler satın alınır, aldığı yerlerin ortasında bir değirmencinin değirmeni vardır. Değirmenci satmaz arazisini. Çağırır imparator sarayına değirmenciyi:

“Ben Alman İmparatoruyum ve o araziyi alıyorum.” der.

Değirmenci cevap verir:

“Sen İmparatorsan Berlin’de hakimler var!”

İkinci Frederick özür diler.

Bugün Postdam’daki yazlık saraya Alman çocuklarını okullar ve gösterirler, sarayın tam orta yerindeki değirmeni. “Burada koca imparator ve değirmenci beraber oturdular.” diye anlatırlar.

 Yıllar sonra ikinci Frederick, Alman parlementosunda olayı anlatır ve der ki: 

“Adalet her sabah taze ekmek kokusuyla kahvaltıma geldi.”

 Evet, adalet böyle bir şeydir işte. Öyküyü anlatan yazar, bu öyküden sonra şöyle devam eder anlatımına: 

“Kayseri’ye eğitime gittiğimde bir üniversitenin hukuk fakültesini getirdiler. İçine bir mahkeme salonu yapmışlar, “Hocam öğrenciler empati yapabilsin diye bir mahkeme salonu kurduk, burada hakim, avukat, sanık olarak gerçek ortamı yaşıyorlar” dediler. Bence bir hücre, ya da nezarethane yapan bir öğrenci mezun olmadan bir gece geçirsin içeride, o zaman hakim olduğunda vereceği kararı, avukat olduğunda koyması gereken emeği daha iyi düşünür.

 Yazar, böyle yorumlar sözlerinin sonunu. Adaletin uygulayıcıları keşke okullarda eğitildikleri gibi hareket etseler.   Yeri gelmişken bir örnek daha aktaralım: Hristiyan biriyle cami arazisi konusunda çıkan anlaşmazlıkta Hazreti Ömer: “Camiyi yıkın, adaleti yıkmayın” der. 

 Adalet konusunda bu örneklemeleri aktarırken, ister istemez insanın aklına ülkemizdeki adalet sistemi geliyor. 19 yıl içinde yaşanılan örnekler o kadar olumsuz ki, yapılan bazı anketlerde, halkımızın yüzde 72’sinin uygulanan hukuk sistemine güvenmediği ortaya çıkmıştır. 

Sonuçta, adalet sistemimizle ilgili olarak, daha fazla bir şeyler anlamama gerek yok diyorum. Nasıl olsa sizler de bu ülkede yaşıyor ve benim gördüklerimi sizler de görüyorsunuz… 

Esen kalın. 

         

Kaynakça: “Şu dünyada hortumlu fil yalnız bir hayvandır.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.