Hayvan sütleri çocuk beslenmesinde kullanılmaktadır. Çocuk beslenmesinde süt bebeğin enerji, yapıcı ve onarıcı besin öğeleri gereksinimini karşılaması için verilmektedir.
Muhallebi yapımında gerekli malzemeler:
1- Süt: Çocuk beslenmesinde önemli yer tutar. Kalsiyum, fosfor ve proteinin en iyi kaynağıdır. Büyüme ve gelişmede rolu vardır.
2- Pirinç unu: Buğdaygiller grubunda ele alınır. Protein A, B ve E vitamini içermektedir. Karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Enerji verirler.
3- Şeker : Enerji kaynağıdır.
Muhallebi hazırlarken ve çocuğa verilirken dikkat edilmesi gereken noktalar:
1- Muhallebi başlangıçta yarım çay bardağı süt, bir buçuk çay bardağı su ile yapılmalı çocuk alıştıkça su miktarı azaltılıp süt miktarı çoğaltılmalıdır. Altı aylıktan sonra tam süt ile hazırlanmalıdır.
2- Muhallebi ishale meyilli çocuklarda pirinç unu, kabızlığa meyilli çocuklarda yulaf unu ile hazırlanmalıdır.
3- Pişirme işlemi ne kadar iyi olursa, sindirim de o kadar kolay olur.
4- Şeker ateşten indirmeye yakın ilave edilir. Böylece büyüme ve gelişmeye yardım eden protein ve karbonhidratın besin değeri korunmuş olur.
5- Muhallebinin üzerine meyve suyu veya püresi ilave edilerek besin değeri arttırılır.
6- Muhallebi mutlaka kaşıkla verilmelidir. Çünkü içindeki un, şeker tükrükle sindirilmektedir. Böylece sindirim ağızda başlamış olur. Biberonla beslenen çocuklarda sindirim bozuklukları sık görülmektedir.
7- Muhallebi çocuğa 2 aydan itibaren bir çorba kaşığı kadar verilerek başlanır, miktarı 1 çay bardağı kadar çıkarılır.
Pirinç unu ile hazırlanan muhallebi pirincin su tutma özelliğinden dolayı kabızlığa yol açmaktadır. Bebeklerde muhallebiye başlandığında kabızlık oluşmuşsa: muhallebi yulaf unu ile yapılmalıdır.