SON DAKİKA
Hava Durumu

HİKAYE ANLATMA

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2023 01:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2023 01:05

Hikaye öncesi etkinlikler ile çocuklar bir öyküyü dinlemeye hazır hale gelirler. Öğretmen çocuklara her gün bir öykü anlatır. Çocuklara anlatılacak öykülerin konusu, anlatım tekniği, anlatım sırasında kullanılan mimik ve jestler, öykü anlatımının şekli öğretmen tarafından çocukların gelişim seviyelerine ve yaşlarına uygun şekilde belirlenir.

öykünün konusu, çocukların günlük hayatta karşılaştırları günlük olaylardan gerçek veya gerçeğe uygun bir şekilde yazılmalıdır. Ayrıca masal hikâye, gezi yazıları, anlılar, destanlar, fabllar, efsaneler, romanlar, biyografiler vb. çeşitli edebi eserlerden çocuklar için yeniden düzenlenmiş olanlar tercih edilir. Öykünün giriş, gelişme, sonuç bölümü bulunur. Gelişme bölümünde yer alan olayların hareketliliği çocukların yaş ve gelişim seviyelerine, ilgi alanlarına, dikkat sürelerine ve ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Öğretmen öyküyü anlatmadan önce ön hazırlık yapmalıdır. Öyküyü önce kendisi birkaç kez okumalı, çocuklar için uygun olup olmadığına karar vermelidir. Eğer çocuklar için yete- rince uygun değilse, olaylarda çok fazla abartı veya olağanüstü ve olumsuz öğeler varsa çıkarır ve gerekli düzeltmeleri yapar ve gerçeğe yaklaştırır. Öykü yeterince uzun değilse çeşitli olaylar ekleyerek öyküyü genişletir veya çok uzun ise gerekli kısaltmalar yaparak çocuklara uygun hale getirir. Öyküde çok fazla bilinmeyen kelimeler varsa sadeleştirir. Bu çalışmadan sonra öyküdeki karakterleri ve onların davranışlarını inceler.

Öğretmen öyküyü teknik açıdan inceledikten sonra birkaç kez anlatma denemesini yaparak nerede vurgulanacağına, nerede sakin bir ifade kullanacağına, yani ses tonunu nasıl düzenleyeceğine karar verir. Ayrıca jest ve mimiklerini nerede ve nasıl kullanacağına da karar verir. Öykünün ne kadar sürede anlatılacağını saat tutarak kontrol eder (Bu süre çocukların dikkat sürelerini geçmemelidir). Öyküyü hangi amaçla anlatacağına karar verir. Öykü çocuklara iki şekilde anlatılır. Ya öykünün tamamı başından sonuna kadar anlatılır; böyle anlatım çocuklar akıcı bir şekilde dinleme, olayları takip etme, edebiyat zevki geliştirme, dil kurallarını ve kelimelerin anlamı ile kullanım yerlerini öğrenmlerine neden olur. Ya da öykü anlatılmaya başlanır, anlatırken aynı zamanda çocuklara sorular sorarak öyküdeki yer, kahramanlar, neden sonuç ilişkileri, öykünün çocuklar tarafından oluşturulması gibi konulara dikkat çekilir. Böylece çocuklar öykü anlatımına aktif bir şeklide katılabilirler. Bu nedenle öğretmen öykü anlatmadan önce amacını ve hangi yöntemle öykü anlatılacağına karar vermek durumundadır. Eğer ikinci seçenek tercih edilecek ise hangi konuya dikkat çekileceği, hangi soruların sorulacağı da belirlenir.

Öykü anlatımında dikkat edilecek diğer bir konu da hangi yöntemin tercih edileceğinin belirlenmesidir. Öykü; düz anlatım, kitaptan anlatma, pazen tahta ile anlatma, kuklalar ile anlatma, hikâye kartları ile anlatma, televizyon şeridi ile anlatma, slayt, tepegöz, TV ile anlatma gibi yöntemlerden birisi ile anlatılabilir.

Yapılan bu ön hazırlıktan sonra hikâye ideal olarak sekiz-oniki kişiden oluşan bir grup çocuğa anlatılır. Hikâye öncesi etkinlikler ile öyküyü dinlemeye hazırlanan çocuklar istedikleri gibi oturacakları halı, battaniye, minderlerlerle otururlar veya sandalyelerde otururlar. Öykü anlatılırken çocukların kendilerini rahat hissetmeleri çok önemlidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.