SON DAKİKA
Hava Durumu

EMZİRME ENGELLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2023 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2023 15:24

Emzirme engelleri 2 grupta incelenir:

1- Anneden ileri gelen emzirme engelleri

2- Bebekten ileri gelen emzirme engelleri

1- Anneden İleri Gelen Emzirme Engelleri

a) Meme uçlarındaki şekil bozuklukları: Bazı annelerin meme başları içe çökük ya da normalden daha iri bir yapıya sahiptir. Her iki durumda da bebeğin emmesi zorlaşır. Böyle durumlarda süt bir pompayla çekilerek ya da cam meme başı kullanarak çocuğun emmesi sağlanır.

b) Meme başı çatlakları: Çok hassas olan meme uçları bazen kendiliğinden bazen de emzirmeden dolayı tahriş olur ve çatlayabilir. Bu duruma meydan vermemek için meme başlarının temiz ve kuru tutulması gerekir. Ayrıca bebek gereğinden fazla memede kalmamalıdır. Meme başı çatlakları çok önemlidir. Tedavi edilmezse meme iltihabına sebep olabilir. Şişlik, sertlik, sancı ve ateş yapar. Vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

c) Annenin ağır hastalıkları: Şeker hastalığı, ağır kalp, böbrek ve kan hastalıkları gebelik zehirlenmeleri, ağır kanamalar, aktif tüberküloz, ağır beslenme bozuklukları, sara, ileri derecede zeka geriliği gibi hastalıklar, annenin bebeği emzirmesine önemli ölçüde engel teşkil eder.

2- Bebekten İleri Gelen Emzirme Engelleri

a) Ağız yapısı bozuklukları: Bazı bebekler doğuştan yarık dudak (tavşan dudak) ya da çatlak damak (kurt ağızı) gibi dudak ve damak anormallikleri ile dünyaya gelebilir. Bu gibi hallerde bebeğin emzirilmesi mümkün değildir. Yarık dudaklılık, bebek üç ayını tamamladıktan sonra cerrahi yolla giderilebilir. Çatlak damaklılık ise altı aydan beş yaşına kadar bir dizi ameliyat sonrasında düzeltilir. Bu sırada bebeğin beslenmesi oldukça güçtür. Sağılan anne sütü damlalıkla ya da kaşıkla bebeğe verilir.

b) Kafa içi kanamaları: Uzun süren zor doğumlarda, bazen de Fötüsün başının Pelvis çıkış kapısından büyük olması hallerinde kafa içi kanamaları meydana gelebilir. Kafatası içinde biriken kan, beyine baskı yaptığından bebek yarı uyur haldedir. Bazen de derin bir komaya girmiş bulunur. Böyle durumlarda bebeğin anne memesini alması imkansızdır.

c) Bebeğin zayıf ve vaktinden önce doğmuş olması: Zayıf ya da vaktinden önce doğmuş bebekler anne memesini ememezler. Böyle durumlarda anne sütü sağılarak biberonla ya da özel kaşıkla bebeğe verilir.

d) Bebeğin hasta olması: Nezle, burun tıkanıklığı gibi durumlarda bebeğin emmesi güçleşir. Burundan nefes almasını engelleyici durum ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Zamanla çocuk güçlenince bu durum kendiliğinden düzelir.

e) Emme gücü zayıflığı: Erken doğan doğum ağırlığı düşük bebeklerde bazen de tamamen normal doğan bebeklerde görülebilir. Bebek meme alırken kısa zaman sonra yarı uykuya dalar ve meme başını diliyle iter, çekişler zayıflar, buna emme gücü zayıflığı adı verilir. Başlangıçta anneden sağılan süt biberon veya kaşıkla verilerek beslenme sağlanır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.