SON DAKİKA
Hava Durumu

Ana Dili Etkinliklerinin Önemi 2

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2023 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2023 21:37

Ana dili etkinlikleri çocuğun kendi kedini tanımasına, iç dünyasını keşfetmesine yardımcı olur. Kendisinin farkına varan çocuk da kolaylıkla kendisini ifade edebilme, günlük sevinçlerini, üzüntülerini başkalarıyla paylaşma özelliği kazanabilir. Ayrıca çocuk çevresinde gördüğü olumlu ilişkiler yoluyla kendisine güven duymayı öğrenecektir. Bu da onun duygusal yaşamının sağlıklı gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Ana dili etkinlikleri ile çocuklara, çevreyi ve diğer insanların tutum ve davranışlarını algılamaları için gerekli yönlendirme yapılır. Böylece çocuk çevresindeki nesnelerin benzerlik ve farklılıklarını (renk, şekil, hacim vb. özelliklerini), birbirlerinin aynı / farklı olan özellikleri eşleştirme, şekil-zemin ilişkisini, uzaydaki konumlarını ayırd etmeyi ve onları zihinde saklanması gibi işlevleri yerine getirir. Ayrıca çocukların çevrelerindeki nesnelere ait sesleri de algılamaları sağlanır.

Ana dili etkinlikeri çocuğun dikkatinin gelişimini sağlar. Çocukların dikkatini belirli bir nesneye, etkinliğe veya davranışa yoğunlaştırması ile öğrenme arasında yakın ilişki bulunmaktadır. Çocukların dikkat süreleri de yaş ile birlikte gelişim gösterir. Çocuk ana dili etkinliğinde aktif olarak dinleme veya katılma becerisi geliştirir. Bu da onun dikkat süresinin gelişimi için önemlidir.

Ana dili etkinlikleri okuma öncesi etkinliklerinde de rol oynar. Günlük hayattaki nesne ve olaylar hakkındaki sohbetler, pazen tahta, kelime oyunları, çeşitli öyküler, tekerlemeler, şiirler, bilmeceler. parmak oyunları, hikâye kitabının okunuşunu izleme, kitabı sağdan sola çevirme gibi etkinlikler, görsel olgunluğun gelişmesi, renkleri ayırdedebilme, görsel-işitsel hafızanın gelişmesi, el-göz kood- inasyonu gibi okuma öncesinde gerekli olan becerilerin gelişmesinde rol oynar.

Ana dili etkinliklerinde yer alan kitaptan hikâye anlatımı, kitaba bakma, öyküyü, kahramanları, mekanı vb. algılama, kendi ifadeleri ile yeniden yorumlama imkanı sağlar. Böylece erken yaşlarda kitapla tanışan çocukta okuma alışkanlığı gelişir. Okuma alışkanlığı kazanan çocuk ise gözlemci, araştırıcı, eleştirici, yaratıcı özelliklere sahip olur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.