güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Yakınlarını Zehirle Ortadan Kaldıran Osmanlı Halifeleri

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2021 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2021 00:08

Fatih hakkında verilen bilgiler de onun kardeşlerini zehirlettirdiği yolunda yahut öldürttüğü yolunda farklı kaynaklarda anlatımlara rastlanmaktadır.

Oğlu 2. Beyazıt’ın papanın elindeki Cem Sultanı gönderdiği adamlar vasıtasıyla zehirleterek öldürttüğü yeğenlerini de katlettirdiği yolunda bilgiler mevcuttur. Yavuz sultan selim ise babası 2. Beyazıt’ı zehirleterek öldürttüğü şeklindeki anlatımlara muhatap olduğu gibi kardeşleri korkut ve Ahmet çelebileri öldürtmüş onlardan olan yeğenlerine de kıymıştır.

 “Ağaca tırmanan keçinin dama çıkan oğlağı olur” misali uyarınca kanuni sultan Süleyman onlardan daha baskın çıkıp oğulları Şehzade Mustafa ve Şehzade Beyazıt’ı katlettirmiştir. Osmanlı devleti saltanat sisteminde ki her padişah halife sayıldığından hilafet sisteminde geçerli olan kardeş katli usulü Osmanlı halifelerinin pek çoğunun alnına kardeş katili olma özelliğini yazmıştır.

Bu konuda en rekor kardeş katili olma hakkı 3. Mehmet’tedir. Babası öldüğünde kundakta olanlar dahil 19 kardeşini katlettirmiş saraydan babası başta olmak üzere 20 cenazeyi aynı zamanda çıkartıp gömdürmüştür. Kendisi de amcasının emriyle katlettirilen 2. Osman yani Genç Osman denilen Osmanlı padişahı halifesi dahi her sefere çıkışında bir kardeşini katlettirmiştir.

Zehir kullanarak yakınlarını zehirleyen Osmanlı padişahlarına 2. Abdülhamit’te eklenmiş üvey annelerinden birini zehirlemek yoluyla ortadan kaldırmıştır. Verdiği gizli fermanla Mithat paşayı ve yanındaki arkadaşını katlettirmiş olması da onu katil padişahlar arasına sokan bir icraat olmuştur.

Şimdi Osmanlı padişahlarını halifelerini dini bütün İslam evliya saymak isteyenlere sayanlara kabul edip ettirmek isteyenlere sormak isterim zehir kullanarak insan öldürten kardeş ve yakınlarını katletmekten evlatlarını katlettirmekten bunu saltanatlarını korumak için yapan padişah veya halifelerden evliya diye bahsetmek ne oranda söz konusu olabilir.

Kaldı ki Osmanlıda hilafeti başlattığı kabul edilen kardeşlerinin ve babasının ölümünden sorumlu görülen ve saltanatı süresince İslam ülkeleriyle özellikle İslam Türk devletleri (saferiler, Memlükler, Dulkadiroğulları) padişahlarıyla savaşıp İslam kanı dökerek İslam Türk kanı dökerek o devletlere son veren bir padişah bir halife nasıl olur da evliya kabul edilebilir doğrusu merak edilecek bir durumdur.

Bu nedenle ülkemizin son döneminde televizyon ekranlarında Osmanlı ve Selçuklu padişahlarını onların altındaki yöneticileri o dönemlerde yaşamış din adamlarını her türlü yolla hanedana katılıp hanedana mensup kişilere eş yapılmış kadınları öven anlatımları izleyip gerçek kabul etmekten bu konularda gazetelerde dile getirilen anlatımlara yayınlana kitaplara kaynak olarak inanmaktan uzak durmamızın yerinde olacağını düşünmekteyim.

Osmanlı dönemi yöneticileri başta sultanlar ve sadrazamlar Şeyhülislamlar kadın Efendiler olmak üzere öz geçmişleri filimler veya kitaplar yoluyla tanıtılan şahsiyetleri farklı kaynaklardan okuyup irdelemeden değerlendirmemeli haklarında bilgi ve kanaat sahibi olmaya yönelmemelidir. Özellikle Osmanlı padişahlarını halifelerini kutsallaştıran anlatımların yukarıda belirttiğim kesimler tarafından yapılıp Osmanlı benzeri rejimlere halkı hazırlamak amacıyla yapılan çalışmalar olabileceğini düşünmenin yerinde olacağı kanaatindeyim.

Bu nedenle bu kitlelerin anlatımlarına inanıp aldanarak onlara alet olmaktan uzak kalmalıyız diye düşünmekteyim. Tarihi bilgileri anlatımları farklı ama gerçekçi kaynaklardan öğrenmemizin yerinde olacağı son zamanlarda görülen propaganda amaçlı filmlere ve anlatımlara inanmamamız gerektiği düşüncesindeyim.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.