güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Çanakkale Cephesinin Unutulmaya Terk Edilen Unutturulmaya Çalışılan Kara Savaşları

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2021 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2021 00:09

Y sahili – ( Sarısığlar Koyu) Zığındere’nin ağzından 1,5 kilometre kuzeyi. Kayalık bir sırtın altında 60 metre kadar bir kıyı kesimi vardır.  Buraya iki tabur, bir bölük ve bir denizci müfrezesi çıkarılmıştır. Bunların vazifesi Seddülbahir mıntıkasındaki Türk kuvvetlerinin önünü kesmek ve güneydeki diğer hareketlere yardım etmektir. Burası tamamen boş olduğu saptanmış ve baskın şeklinde çıkarma için seçilmişti. Gemiler tüm ışıklarını söndürerek 02.30’da hareket ettiler, 04.30’da kıyılara geldiler ve 06.50’de bütün İngiliz tugayının çıkarılması tamamlanmıştır.

 Bu kıyının müdafaasına memur olan 6. bölük, bu yerin 3 kilometre kuzeyindeki Sarıtepe’yi bir takımla ve üç kilometre güneydeki Zığındere başlangıcında bir posta ile tutmuş, burayı boş bırakmıştı. Burada sadece 6. bölüğün kuzeye sürdüğü takımdan bazı keşif kolları ve birkaç devriyeden başka bir Türk kuvveti yoktu.  İngilizler çıktıkları ilk sırtlarda hareketsiz kaldılar. Harekâtı derinliğine sürmek için yeni bir emir alınmadığı ve güneydeki muharebelerin ne olduğu öğrenilmediğinden çıkılan kıyı sırtlarında beklemek zorunda kalmışlardır. Buradaki birlikler 26 Nisan sabahı geri alınmıştır.

Sonuç olarak buradaki çıkarma harekâtı başarılı olmamıştır…

 Düşman 25 Nisan günü akşama kadar Tekkekoyu’nu ileri geçememişti. Ancak Tekke Burnu kuzeyine çıkarılan bir tabur yan tesiri yardımı ile Aytepe’yi saat 16’ya kadar alabilmiş ve Ertuğrul koyunda taarruz eden diğer 4. tabur da saat 17’ye kadar yalnız Ertuğrul tabyasını alabilmişti.  12 taburluk 29. İngiliz Tümeninin taarruzu 26. Türk Alayının topsuz ve makineli tüfeksiz iki taburu karşısında durmuştu. Bu müdafaanın merkez sıkleti de Seddülbahir’deki 3. taburla bu tabur mıntıkasındaki 9. Tümenin istihkâm bölüğünde idi. Bu tam manası ile bir Tümen ile bir taburun muharebesi idi. 25 Nisan günü öğlene kadar kahramanca müdafaaya devam eden 26. Alayın 2. ve 3. taburu, kendilerinden on misli fazla olan kuvvet karşısında ancak sağ tarafını bir parça geri çekmişti.

 2). TALİ ÇIKARMA BÖLGESİ ARIBURNU:

 25 Nisan sabahı Arıburnu bölgesinde yapılan çıkarma esas çıkarma bölgesi olan Seddülbahir’e yardımcı olmak amaçlı yapılmıştır.

Çıkarma yeri olarak Kabatepe ile küçük Arıburnu arasındaki kumsal seçilmiştir. Öncü kademesi bu sahilde Kabatepe’nin bir mil kuzeyi ile Arıburnu arasındaki 1.600 metrelik bir cepheye çıkacaklardır. Gece ay ışığı olduğundan çıkarmanın, karanlıkta baskın şeklinde yapılabilmesi için ay battıktan sonra başlamasına karar verilmiştir.  Arıburnu’na çıkacak birliklerin amacı; bu bölgeyi savunan Türk birliklerini oyalamak ve aldatmak, güneydeki birlikler ile olan bağlantısını kesmek, sol yanını emniyete alıp 1. 2. ve 3. sırtları ele geçirerek hâkim yükseltiler olan Conkbayırı - Kocaçimen hattını ele geçirmek, Maydos yoluna hâkim olan Maltepe’ye ilerlemekti. Daha Sonra Eceabat’a doğru içerlenilecek ve Kilitbahir platosunun zabtı için emir beklenecekti.  Arıburnu bölgesindeki çıkarma, iki Tümenli Anzak kolordusu ve 2. filo görevli idi. Queen gemisinde bulunan Tuğamiral C.F. Thursby’nin komutanlığında yönetilecek olan 2. filo da: Queen, Prince of Walles, London muharebe gemileri( refakat gemileri), Triump, Majestic muharebe gemileri, Bachant (zırhlı kruvazörü) kruvazörü, 1 denizaltı ana gemisi, Ark Royal uçak ana gemisi, Manika balon gemisi, 8 muhrip, 4 balıkçı gemisi görevli idi. 25 Nisan sabahı Arıburnu bölgesine çıkarma yapacak kuvvetin, ilk hücum dalgasını 1. Avustralya Tümeninin Albay Mac Lagan Komutasındaki 3. Tugayı teşkil edecekti. (4 taburlu 4.000 kişi) Sat 03.30 da kıyıdan 2,5 mil kadar açıkta askerleri filikalara bindirdiler. 4.30 da kıyıya çıkmaya başladılar. Kıyıbaşı kuvveti 3. Avustralya piyade tugayının 9. 10. 11. 12. taburları (1.500 kişi) idi.  2. kademe olarak ta 8 destoryer ile 2.500 kişi olarak karaya çıkarıldı.

 1. Avustralya Tümeninin harekât planı:

Hücum dalgasındaki 3. tugay, 3 istikamette yelpaze gibi yayılacak, Kabatepeyi kuşatarak işgal edecek, 9. tabur, sağa çıkacak, Kabatepe mıntıkasına doğru ilerleyecek,

10. tabur, merkezde Kanlısırt’a ve sonra 3. sırtlara doğru ilerleyecek,

11. tabur, sola çıkacak, şahin sırtı üzerinden Conkbayırı, Kocaçimen tepesine ilerleyecek,

12. tabur ihtiyatta kalacak sonra Kanlısırt’a doğru ilerleyecekti.

 25 Nisan günü karaya çıkan Anzak kuvvetleri:

04.20 – 1.500 kişi

05.30 – 4.000 kişi

08.00 – 8.000 kişi

14.00 – 12.000 kişi. (14.00’te Hint dağ bataryası çıkmıştı.)

15.10 – 16.000 kişi

Gece Saroz körfezindeki gösteri kuvvetlerinin Arıburnu’na gelmeleri emredildi. 36 filika ile gün ağarmadan yola çıkıldı, böylece Arıburnu’ndaki kuvvet 20.000 kişi olmuştu. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.