Mustafa Kemal bu hutbeyle getireceği yeni sistemde nelerin yapılabileceğini ne gibi değişimlerin olacağını dile getirmekle bu bölgede ve benzeri yerlerde yeni rejime yani Cumhuriyet sistemine karşı Türk halkını hazırlamak istemiş olmalıdır.
Mustafa Kemal'in Balıkesir’e yaptığı yedi gezisinden ikisinin şubat ayına denk gelmesi ve üstelik aşağı yukarı ay ve gün olarak aynı tarihlerde gerçekleşmesi belki de tesadüfi değildir. Bunu Mustafa Kemal’in gezileriyle ilgili anlatımlara baktığımızda açıkça görmemiz mümkündür. Mustafa Kemal’in birince ve dördüncü Balıkesir gezileri Şubat ayının kabaca 7sinde gerçekleşmiştir.
Nitekim bu geziler hakkında internet bilgilerine baktığımızda şu bilgilerin verildiğini görürüz:
“Atatürk'ün Balıkesir'i ziyaretleri 7 kez oldu. Bunlardan ilki, 6 Şubat 1923'te gerçekleşti. İzmir'den trenle Balıkesir’e gelen Mustafa Kemal Paşa'nın beraberinde eşi ve Kâzım Karabekir Paşa ile diğer zevat bulunuyordu.”
“7 Şubat 1923 günü öğleyin Paşa Camii'nde okunan mevlitten sonra minbere çıkarak bir konuşma yaptı. "Balıkesir Hutbesi" diye anılan bu konuşmasında "Allah birdir, şanı büyüktür. Allah’ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun" diyerek söze başladı ve kurulacak yeni devletin temel esasları ile devrimler ve cumhuriyete ışık tutan mesajlar verdi.”
“7 Şubat 1931 Cumartesi günü Mustafa Kemal Paşa 4. kez Balıkesir’e geldi. İzmir’den Balıkesir’e gelen Gazi, Balıkesir’de bazı ziyaretler ve konuşmalar yaptıktan sonra 8 Şubat 1931 günü gene özel treni ile İzmir’e döndü.”
Bu bilgiler gösterir ki Mustafa Kemal aşağı yukarı aynı noktadan yola çıkıp aynı vasıtalarla Balıkesir’e gelmiş ilkinde 5 gün, ikincisinde 2 gün Balıkesir’de kalarak tekrar aynı vasıtayla geldiği merkeze İzmir’e dönmüştür.
Büyük önder Mustafa Kemal’in Balıkesir’e gerçekleşen 7 gezisinden 4 gezisi aşağı yukarı Ocak Şubat aylarında gerçekleşmiş bilhassa önemle vurgulamak isterim ki 1. ve 4. Gezileri Şubat aynın 7sine denk gelen tarihte gerçekleşmiştir. Bu nedenle bugün Balıkesir’imiz Mustafa Kemal’in Balıkesir’e ilk geliş tarihinde bugünün yıl dönümünü değerlendirir tören ve seremonilerle kutlarken aslında Mustafa Kemal’in Şubat ayına denk gelen aynı tarihli birinci ve dördüncü ziyaretlerinin yıl dönümünü kutlamaktadır.
İlki 1923’te dördüncüsü 1931’de gerçekleşen bu ziyaretlerin geçtiğimiz hafta içerisinde ilkinin 100., dördüncüsünün 108. Yıl dönümünü kutlayan Balıkesir’imiz aynı tarihe denk gelen bu yıl dönümlerini seremonilerle değerlendiren Balıkesir bu yıl ülkemizde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle bu günü aynı şekilde değerlendirememiştir. Mustafa Kemal’e verdiği önemi Balıkesir her yıl aynı tarihlerde, aynı değerlendirmelerle değerlendirirken bu yıl yaşadığımız geniş çaplı deprem afeti nedeniyle yapamasa da gelecekte Balıkesir olarak aynı değerlendirmeleri yapmayı şüphesiz devam ettirecektir.
Umarım bu değerlendirme Balıkesirli vatandaşlarımıza Kemalizm’e ve Cumhuriyet rejimine milletimize ulusal, laik, üniter devlet sistemimize layık bir vatandaş olma konusunda temel oluşturur. Geçtiğimiz haftaya denk gelen Mustafa Kemal’in Balıkesir’e ilk gelişinin 100. Yıl dönümü ve 4. Gelişinin 108. yıl dönümü kutlu olsun.
Umarım Balıkesirlilerimiz Mustafa Kemal’in ilk gelişinde Paşa Camiinde minberden dile getirdiği Balıkesir hutbesinin aydınlatması doğrultusunda yaşam süren Türkiye Cumhuriyetine ve bu cumhuriyetin sistemlerine gönülden bağlı Mustafa Kemal’in gençliğe hitabesiyle gençliklerinden itibaren kendilerine havale etmiş olduğu görevleri ifa edebilecek nitelikte bireyler durumunda olsunlar. Aksi taktirde gelecek yıllarda Mustafa Kemal’in Balıkesir’e ilk gelişini kutlamanın önem ve imkanı kalmayabilecektir.