güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ÖLDÜRMEYECEKSİN

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

İslam’a göre insan, yeryüzünde Allah’ın halifesidir. Bakara Suresi’nde bu açıkça belirtilmiştir. Ayrıca İsra Suresi Suresi’nde de, “insan eşref-i mahlukattır denilmektedir.

Yanlış anlaşılmaması için yukarıda geçen “halife” sözcüğü siyasi bir anlam içermemektedir. Hepinizin hatırlayacağı üzere, büyük tasavvufçulardan Hallacı Mansur’un“Enel Hak” sözünden, yola çıkarak,“Ben Hakkım” anlamında ifade etmeye çalıştığı gerçeğin altında ben Allah’ın yeryüzünde görüntüsüyüm, ben ondan bir parçayım, onun yarattığı bir Kalabalık vb. anlamı çıkmaktadır.

 Yine, Hak aşığımız Yunus Emre’nin “Bir ben var, benden içeri” sözleri, Hallacı Mansur’un sözünü tasdik eden, doğrulayandır.

Buradan şuraya gelmek istiyorum.

Diğer varlıklardan farklı olarak, insanoğlu “AKIL’ LA”ödüllendirilmiş olup, kendisine bir takım sorumluluklar da yüklenmiştir. Beş ana gövdede topladığımız, sizler ister sorumluluk, ister dinin gayesi deyin, inanç ve ibadet, ahlak konuları haricinde, dinimiz biraz evvel ifade ettiğim gibi beş ana gayeye insanın evrensel hakkı sayar:

İslam dininin kutsal saydığı, korumaya aldığı, yaşadığımız dünyada güvencemiz sayılan bu 5 ilkeden, bana göre en önemlisi,“canın korunması” ilkesidir.

Buradaki ilke veya emir açıkça “öldürmeyeceksin” der. Böyle bir emir olduğu halde, insanoğlu, hele hele “Benim kitabım Kur’an, peygamberim Hazreti Muhammed” diyen İslam Alemi’nde ki katliamları Allah’ın bu emri ile nasıl bağdaştıracağız?

Bakın Kur’an’ın Maide suresinin 32. ayetinde ne diyor:

“… Kim bir cana kıymamış, veya yeryüzünde bozgunculuk yapmamış bir kimseyi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir. (Bakın burası da çok önemli) Kim de bir kimsenin hayatını kurtarırsa bütün insanlığı kurtarmış gibidir…”

Hayat kurtarma savaşı veren sağlık ekibinin ne kadar kutsal bir görevi ifa ettikleri halde, halen onların haklarını vermeme veya onlara şiddet uygulamanın ne kadar yanlış olduğunu da bu ayet vesilesiyle vurgulamak istiyorum.

Kur’an-ı Kerim’de İsra Suresi’nde 33. ayete göre, “Allah’ın haram kıldığı; cana haksız yere kıymayın…” emrini hiçe sayarak,  savaş çığırtkanlığı yaparak, masum insanları öldürenler, cinayet işleyenler, diğer canlılara zarar verenleri, Müslüman diye nasıl adlandırabiliriz?

Dinimizin 5 gayesinden biri olan “canın korunması” ilkesinden kısaca bahsettik.

Şimdilik esen kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.