güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

KİMLERE “AYDIN” DİYEBİLİRİZ?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:46

Solculuğun karşıtı olan, sağcılığın ne olduğunu bilmeden, yöneticiler “AYDIN” olabilir mi? sorusunu aydınlatmak için önce “sağcı ne demektir?” sorusuna bir felsefe ansiklopedisinin anlatımına bakıp, sonra karar verelim…

“SAĞCI, eski olmadan, kurulu düzenden yana olandır. Eskiden yana olan siyasal tutumu dile getiren sağcılık,  tutucu deyimleriyle anlamdaş, solcu deyimiyle karşı anlamlıdır. Sağcılık hiçbir yenileşmeyi istemeyerek kurulu düzenin olduğu gibi kalmasını savunan ve bu bakımdan evrensel değişikliği yeğleyen solculuğun karşısında yer alan tutumdur. Siyasal eğilimleri sağcılık ve solculuk olarak nitelemek 1789 Fransız devrimiyle başlamıştır. Ulusal Meclis’te yeni düşüncelerin savunucuları solda, eski düzenden yana olanlar sağda oturmuşlardır. Bu olaydan sonra sağ ve sol siyasal alanda terimleşmiştir. Sağcılık; bütün varlıkları durağan, değişmez, sonsuz, kesin saltık sayan metafizik dünya görüşünün ürünüdür. Gerçekte sağcılık düşünsel değil, çıkarsal bir tutumdur; egemen sınıfın çıkarlarını savunmakla eşanlamlıdır.”

Sağcılığı böylece aktardıktan sonra yine aynı felsefe sözlüklerine bakalım; aydın kavramının karşılığında ne yazıyor:

“AYDIN, çağın bilgisiyle tutarlaşmış kişidir. Klasik felsefede belli bir öğrenimi, bilgisi, görgüsü olana aydın denirdi; ama belli bir öğrenim, bilgi, görgü aydın olmaya yetmez. Aydın olan kişi, çağdaş bilgi düzeyinde düşünceleri ve davranışları tutarlı olandır. Bu da çağdaş ve bilimsel bir dünya görüşüne varmakla gerçekleşebilir. Belli bilgilerde olağanüstü uzmanlaşma bile kişiyi böylesine tutarlılığa ulaştırmaz. Tutarlılık ancak, çağdaş, bilimsel ve bütünsel bir bilgiyle elde edilmiş bir dünya görüşüyle sağlanabilir.”

Bunun anlamı açıktır. Aydın; çağdaş bilimsel dünya görüşünü özümsemiş kişidir. Bir kimse çok yetenekli bir mühendis, deneyimli bir avukat, yaman bir siyasetçi, birkaç üniversite bitirmiş olabilir. Ama “AYDIN” olmak için bunlar yeterli değildir.

Çağımız dünyasında sağcılık sermayeden, solculuk emekten yana olmak anlamına gelmektedir. Tutarlılık gerekmektedir. Zamanımıza geldiğimizde, “Aydın kime denir?” sorusuna yanıt bulmak için, aldığım alıntıları okuduktan sonra biraz düşünün. Sonuçta, şimdiki sağcılar ile solcular arasında kimlerin “AYDIN” olabileceğine karar verin.

Kafalarınız karışmasın. Solculuğun ve sağcılığın tanımı ortada.“AYDIN” kime denir sorusunu da açıkladığımıza göre; evet, hangi tarafı veya kimlere“AYDIN” diyebiliriz?

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.