güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YEREL SEÇİMLERDE KENDİMİZİ PARTİLERE VEYA TARİKATLARA, AŞİRETLERE, GRUPLARA, DERNEKLERE SATMAYIN

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli Okurlarım,

Genel seçimlerde kişiler partilere göre oy kullanma durumuna düşebilirler. Çünkü siyasal partiler yaptıkları seçim beyanlarıyla açıkladıkları beyannamelerle iktidar olduklarında yapmak istediklerini yapabileceklerini ilan ederler. Her ne kadar tam manasıyla bu beyanlarına sadık kalmasalar da az çok hiç değilse genel itibariyle açıkladıkları beyannamelerinin içerdiği faaliyetlerin önemli bir kısmını gerçekleştirmeye yönelir, gerçekleştirmeye çalışabilirler. Bu vaatler ülke çapındaki her seçmene hitap edebilecek özelliktedir. Kars'taki seçmene de, Edirne'deki seçmene de, Gaziantep'teki seçmene de, Trabzon'daki seçmene de, İzmir'deki seçmene de, İstanbul'daki seçmene de aynı icraatları vaat etmekte, aynı menfaatleri saplamaya söz vermektedir. Bu yüzden bütün seçmenin yurt sathındaki tüm seçmenin genel seçimlerde aynı partiye oy vermesinde, beğendiği partiye oy vermesinde sakınca yoktur. Zaten seçimin amacı da seçmenin beğendiği, fikirlerini ve icraatlarını kendisine yakın bulduğu partiye oy vermesini, onu iktidara getirmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Ne var ki genel seçimlerde bile bir partinin kendi seçmenine falan partiye oy ver, onu destekle demeye bence hakkı yoktur. Kendisi için iktidar istemeyen bir partinin seçmeninden başka bir partiye destek vermesini istemesi bir çıkar ve menfaat amacıyla tavsiye ettiği bir başka partiye satmasından, peşkeş çekmesinden başka bir şey değildir düşüncesindeyim. Bu yüzden genel seçimlerde bile olsa partilerin seçim ittifakı yapması yukarıda da belirttiğim gibi seçmeninin iradesine kısıtlama getirmesi menfaati için başka bir partiye, kişiye satmasından başka bir şey değildir kanaatindeyim.

Genel seçimler için bile sakıncalı gördüğüm parti ittifaklarının yerel yönetimlerde de sergileneceğini gösteren çalışmalar karşısında vatandaşlarıma tavsiyem yerel seçimlerde ittifak kuran partilerin sözcülerinin, liderlerinin isteklerini kendilerini satmalarını bir kenara bırakmalarını hatta partilerini bir kenara bırakmalarını yerel seçimlerde göreve talip olan adayların şahsi özelliklerine, karakterlerine, özel ve genel yaşamlarındaki, sosyal yaşamdaki icraatlarına, davranışlarına bakarak buna göre adaylara oy vermelidirler.

Daha açık söylemek gerekirse yerel seçimlerde yerel yönetim adaylarının talip oldukları görevleri, talip oldukları yerlerde ne oranda gerçekleştirip, ne oranda gerçekleştiremeyeceklerine dair değerlendirmeler yapmalı eğer talip olan aday talil olduğu görevi hakkı ile yapabilecek görev bölgesindeki vatandaşa ve topluluğa gerekli hizmeti yapabilecekse partisi ne olursa olsun oyunu o adaya vermelidir düşüncesindeyim. Bir başka tabirle belediye hizmetlerine talip olan adaylara bu benim partimden değil, yahut bu benim mensup olduğum tarikatın üyesi değil, benim dahil olduğum mezhebin dışında bir mezhebin üyesi hatta dahil olduğum dernek veya spor kulübünün üyesi değil, dahil olduğum aşiretin üyesi değil diye bakmadan o belediye bölgesinde yapacağı görevin görev bölgesine fayda sağlayıp sağlamayacağına bakmalı, reyini ona göre kullanmalıdır.

Daha da açık söylemek gerekirse halen belediye hizmetlerinde görev yapan kişilerin aday olması halinde o adayın görev esnasında gerçekleştirdiği, gerçekleştirilmesine hizmet ettiği icraatların başarı durumuna bölge halkına faydalı olup olmadığına bakılmalı, başarılı ve faydalı ise eğer yeni seçimde de adaysa talip olduğu görev için Partisine bakılmaksızın kendisine rey verilerek desteklenmelidir düşüncesindeyim. Tabi aksi durum söz konusu olduğunda başarısız olmuş bir belediye yöneticisine aynı göreve yeniden talip olduğunda kendi partisinden olsa bile seçmen destek vermemelidir düşüncesindeyim. Ancak şunu da vurgulamak isterim ki herhangi bir belediye reisinin kendi elinde olmayan nedenlerle başarısız olması halinde durum farklı olmalıdır. Eğer bir belediye yöneticisi kendi üstündeki bir başka yöneticinin farklı partiden olması nedeniyle görev bölgesinde yapacağı icraatları yaptığı engellemelerle kısıtlamalarla kendisini görev bölgesinde başarısız kılmışsa seçmen bu durumdaki belediye yöneticisini değil particilik nedeniyle onu kısıtlayıp başarısız kılan ondan üst seviyedeki farklı partiden olan belediye yöneticisini cezalandırmalı onu yeniden göreve talipse desteklemeyip, seçmeyip onu cezalandırmalıdır kanaatindeyim.

Bir de şunu vurgulamak isterim ki Büyükşehir uygulaması nedeniyle büyük küçük belediyelerin yöneticilerinin aynı partidem olmasına dikkat etmeli ön planda ilk hizmeti alacağı küçük belediye yöneticisi olarak kimi destekliyorsa o yönetici ile iş birliği halinde çalışabilecek durumu yaratması için bir üst belediyedeki adaylardan onun partisi ile aynı partiye mensup kişilere destek vermesi mutlaka gereklidir düşüncesindeyim.

Bu yüzdendir ki yerel yönetimlere seçilecek kişilerde particilik yapılmamalı, kişilerin yani adayların göreve geldiklerindeki icraat yapabilme durum ve ehliyetleri, karakterleri değerlendirilmelidir. Aynı durum bugünkü sistemin her konuda dalını budağını kırdığı, iyice etkisizleştirdiği bilhassa Büyükşehir uygulaması olan illerde tamamen konu mankeni durumuna getirdiği mahalle muhtarlarının seçimlerinde muhtar adaylarının hangi partiye, hangi mezhebe,hangi tarikata, hangi aşirete, hangi sülaleye mensup olduğuna bakılmadan mahalle ile ilgili icraatlarda neler yapabileceğine bakılmalı, kendisinin üstü konumdaki yerel ve mülki yöneticilerle kuracağı diyaloglarla mahalle konusunda gerçekleştirilecek icraatlar da ne kadar etkili olabileceği konusuna bakılmalı, değerlendirilmeli, muhtar adaylarından bu konuda en başarılı olabilecek hangisi ise oylar ona verilip iş başına o getirilmelidir. Hele gelecek yerel seçimde eski muhtar adayları yine adaysa eğer önceki görevinde başarılı olmuş bir muhtarın adaylığı tekrar söz konusu ise seçimde seçmen mutlaka o adaya oy vermeli onu desteklemelidir düşüncesindeyim.

Böyle bir aday söz konusu ise seçmen yeni maceralar aramamalı, muhtarlığı yakınlarına kendilerini yakın hissettikleri kişilere sağlamaya peşkeş çekmeye uğraşmamalıdır. Unutmayalım ki yerel seçimler bize hizmet edecek özellikte yöneticilerin tespiti için yapılan bir seçimdir. Yerel seçimleri partidaşlarımıza, mezhepdaşlarımıza, tarikat yandaşlarımıza, aşiret ve boy mensuplarımıza, sülale bireylerimize, makam, yetki, maaş temin etmeye araç olarak yapılan bir faaliyet olarak görmeye hakkımız yoktur. Seçimi böyle görüp böyle değerlendirmeli, seçeceğimiz görevlileri yerel yöneticileri buna göre seçmeliyiz düşüncesindeyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.