güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

DELEGE AĞALARI!

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

CHP’nin ilçe kongreleri tüm hızıyla sürüyor.
İl yönetiminin öncelikle güçlü olduğu ilçelerde kongreleri yaparak, psikolojik üstünlük sağlamayı amaçladığı söyleniyor.
İzlediğim kadarıyla bu çok da yabana atılacak bir görüş değil.
Bir benzerini Altıeylül delege seçimlerinde de görmüştük.
Şehirli ve ekibi güçlü olduğu mahallelerden başlatıp, finali Bahçelievler’le yapmıştı.
CHP’nin en çok üyeye ve delegeye sahip olduğu Edremit ve Altıeylül kongreleri Serkan Sarı ve ekibine moral vermiş olmalı.
Ancak iki ilçedeki tüm delegelerin Sarı’yı destekleyeceğini söylemek çok zor.
Üstelik daha sırada Karesi, Bandırma, Ayvalık vb. gibi büyük ilçeler var.
***
Altıeylül’de İl Başkanı Serkan Sarı ile eski il başkanı İrfan Barış’ın tam desteğini alan Hakan Şehirli büyük farkla kazanmayı bildi.
Öncelikle partideki “atama başkan kongrede kazanamaz” görüşünü çürüttü.
2012’de atama yönetimde olan , 2018’de bu kez başkanlığa atanan Şehirli artık seçilmiş bir başkan.
Atana atana seçilmeyi öğrendiğini söyleyebiliriz.
Başkan Şehirli’nin bu dönem daha aktif olması ve en azından partinin önemli isimlerinden Behiç İstanbulluoğlu’nun “Ben Hakan Şehirli’yi çok severim, gerçekten severim, sakindir, efendidir, her şeye evet der ama hiç bir şey yapmaz” sözünü boşa çıkarması bekleniyor.
***
Altıeylül’ün belediye başkan adayı Esin Balıbek kongrede Hakan Şehirli’ye yüklendi.
Bunu haberlerimizde de okudunuz zaten.
Hakan Şehirli ile Esin Balıbek’in yıldızının pek barışmadığını biliyoruz.
Şehirli’nin Balıbek’in özellikle seçim döneminde ilçelere 2 bin 500-3 bin lira gönderilirken, Altıeylül’e 67 bin 500 lira gönderildiği ancak bu paranın hoyratça harcandığı şeklindeki sözlerine yanıt vermesini beklerdim.
Bu konuda daha fazla spekülasyon yapılmaması için seçim harcamalarının detaylarıyla açıklanmasında yarar var.
***
Altıeylül İlçe Başkanlığı’na aday olan Zekiye Uçar’ın kongredeki eleştiri ve uyarılarını da dikkate almak gerekiyor.
İlkeli ve temiz bir siyaset adına yola çıktıklarını belirten Uçar, siyasi ve ahlaki değerler hiçe sayılarak üyeler nezdinde mesnetsiz, yıpratmaya yönelik kara propagandaya maruz kaldıklarını anlattı. Daha önemlisi bu durumu il ve ilçe başkanlıklarına yazılı ve şifahi olarak bildirmelerine rağmen hiç bir işlem yapılmadığını vurguladı.
Başkan Şehirli’nin 31 Mart’ta belediye başkan adayına sahip çıkıp,  canla başla çalışmadığını iddia eden Uçar, bu sözlerine kanıt olarak Altıeylül ilçesinde kongre delege sayısının 400’den 363’e düşmesini gösterdi.
Son seçimde ittifaka rağmen oyların azaldığını vurgulayan Uçar, “Oylarımız düştüğü için delege sayımız da azaldı. Oyları düşüren il ve ilçe yönetimi sizce başarılı mı?” diye sordu.
Sanıyorum partililer Şehirli’yi başarılı buluyor ki yeniden seçtiler…
***
Kongrelerde hep bildiğimiz isimler konuşur.
Söyledikleri de hep bilinen şeylerdir.
Hesaplı kitaplı konuşurlar.
Beklentisi olmayanların konuşması bu nedenle daha bir ilgi çeker.
Bugüne dek hiç bir kongrede kürsüye çıkıp, konuşmayan Süleyman Kaba’nın Altıeylül kongresinde ki çıkışı çok ama çok iyi oldu.
1970’lerde dağlara taşlara ‘Umudumuz Karaoğlan” yazan isimlerden olan ancak siyasete mesleği gereği biraz geç giren Kaba, “Bu delege ağalığı yıkılmadan bu partinin iktidar olacağına kesinlikle inanmıyorum. Siz inanabilirsiniz ama beni inandıramazsınız.. Aktif üye sandığa gidecek ilçe başkanını seçecek, sandığa gidecek il başkanını seçecek, sandığa gidecek genel başkanını seçecek yoksa bu parti kesinlikle iktidar olamaz” dedi.
Süleyman Kaba, delege listeleri yapma  konusunda “ihtisas” yapmış isimlerle iyi arkadaş, ilçe ve il delegesi de seçildi ama bu O’nun doğruları söylemesine engel olmadı.
***
Kongre sonrası Süleyman Kaba’ya bu sözleri niye söyleme gereği duyduğunu sordum.
Yanıtı “Çünkü partililer delege seçimleri yüzünden birbirini üzüyor, kırıyor. Herkes sürekli hesap kitap yapıyor, birbirine delege kontenjanı için söz veriyor. Daha sonra delegeyi yönlendirmeye, delegenin iradesine ipotek koymaya çalışıyor, bu da partiye zarar veriyor” oldu.
CHP deyince akla ilk gelen, partinin etkinliklerine sürekli katılan bir çok isim bu kongre sürecinde yine ilçe ya da il delegesi seçilemedi ama kimselerin tanımadığı isimler delegasyonda yer almayı başardı!..
***
CHP’liler AK Parti’yi liyakat konusunda hep eleştirir. Peki kendi içlerinde liyakata ne kadar önem veriyorlar? Delege seçerken, belediye meclisi üyesi, belediye başkanı ya da milletvekili adayı belirlerken liyakatı ne kadar uyguluyorlar.
Behiç İstanbulluoğlu kongrede bu konuya değinirken, şunları söyledi:
“Şimdi siz hiç bir emeği olmayan insanları sırf seçimi kazanmak için delege yapar, sonra da o delegelerle seçim kazanırsanız, liyakatsiz davranmış olursunuz ve parti etkinliklerinde arkanızda 10 kişiden fazla kişi göremezsiniz”
İl başkan adaylarından Hilmi Okur’un yine kongredeki şu sözlerini de yazmakta  fayda var:
“Delege avcılığı konusundaki gösterdiğimiz performansı seçimde gösterseydik iktidar olurduk”
***
Şimdi önümüzde Karesi ilçe kongresi var.
“Delege ağaları” şimdiden harekete geçmiş durumda.
Pazarlıklar, ikna telefonları hatta tehditlerden bahsediliyor…
CHP Genel Merkezi’nin delege ağalığının ve pazarlıklarının bitmesi, partide huzurun sağlanması  için seçim süreçlerinde tüm üyelerin katılımını sağlayacak düzenlemeler yapması şart görünüyor.
Bu genel merkezdekilerin işine gelir mi o da ayrı bir mesele…
***
Yine Süleyman Kaba’nın kongredeki konuşmasına dönersek…
” 61 yaşındayım, bugüne kadar hep muhalefette yaşadım” diyen Kaba’nın dikkat çektiği bir başka konu ise partideki sevgi sorunu oldu.
CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Balya ilçe kongresinde  “Derler ya, ‘sevmesek de saygı duyalım’. Hayır, sevmek de zorundayız. Birbirimizi seveceğiz, birbirimize saygı duyacağız, yetmiyor,  inanarak birbirimize güç vereceğiz.” mesajını vermişti.
Kaba’nın mesajı  ise çok daha samimi geldi bana…
İşte söyledikleri:
” Lütfen birbirimizi sevelim, sayalım. En azından birbirimize bir günaydın demeyi, bir merhaba demeyi borç bilelim. ‘Bu onun adamı, şu onun delegesi…” Böyle particilik olmaz. Biz birbirimizi sevmezsek, saymazsak kusura bakmayın ama  kesinlikle iktidar olamayız”
“Gün, hep birlikte yeniden bir iktidar yürüyüşü başlatma günüdür” diyen tüm CHP’lilere duyurulur…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.