güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 20.11.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2021 00:05

Nitekim Koblenz yakınlarında Ren nehrini geçtikten sonra, Atilla’nın orduları iki kol halinde Roma Askeri güzergâhlarına saldırdı diyebildiğimiz sahalarda bu şekilde tespit edilen yerler mevcuttur. Bugünkü coğrafyada isimlerle yerleşim adlarıyla bu durum açıkça ortadadır.

Hunların iki kol halinde ilerlediği Roma askeri güzergahlarının boyunca uzandığını bildiğimiz dağ sırasının coğrafya adı Hunsrück bu adın menşeini izah için çeşitli fikirler mevcuttur. Ancak etimolojik açıdan kesin bir sonuca varmak zordur. Hundrücken ( köpek sırtı, Frankça) Hundesrucha ( yüzlük mahkemesi) deyimlerinin yanı sıra Hunrücken ( Hun Sırtları) anlamına geldiğini söylemek yerinde olacaktır. Fakat bu sonuncunun yani Hun sırtları anlamına Hunsrücken tabirini daha doğru olduğunu kabul etmek için daha başka delilleri de mevcuttur. Hunsrücken dağlarının bulunduğu sahada Otzenhausen köyünün 6 km uzaklığındaki Dolberg’in Güney yamacında Hunnenring ( Hunlar halkası = Halkavî un tabyası veya istihkamı) diye bir yıkık kale mevcuttur. Bu kaleyi hunlar yapmadıysa bile buradan istifade ettikleri aldığı addan bellidir.

Almanya’da Hun izleri konusundaki iddiayı destekleyen 3. gerçek Almanya’nın birçok yerinde görülen ve kendilerine Hunnengrab ( Hun mezarı denilen) hurganların Hunsruck’te adeta kümelenmesidir. 

Hunengrap ( Hun mezarı) adının etimolojik açıdan Hunca’dan geldiği tartışmasız ortadadır. Bir başka deyişle tartışmasız kabul edilmektedir. Ayrıca Hun adının Alman Halk etimolojisinde  “Hune” dönüştürülmüş şekliyle “Dev” anlamına kullanıldığı da bir başka gerçektir.

Bu esas alındığında endam itibariyle kısa boylu olan Hunların sayıca çokluğu Germenlerin gözünde onları dev görmelerini getirmiştir. Tabi Hunların askeri güç ve üstünlüklerinin de Germenlerin onları dev gibi görmesinde payı büyüktür. Yani Azerbaycan diliyle Azerbaycan’ca tabirle Germenler Hunları Hunderboy şeklinde ifade etmişlerdir demek yerinde olacaktır.

Gerçi Hunengrap ‘larda, Hunenring’lerde bilginler tarafından tarih öncesi çağlara ait gösterilmektedirler. Ama bu Hunengrap’ların bir kısmı mutlaka Hunlara aittir. Çünkü bunların benzerleri Orta Asya’da mevcuttur. Hunlar Orta Asya’dan gelmeden önce Orta Asya sahasında pek çok bu tip mezarlar yapmışlardır.

Bu arada parantez dışı olarak şunu da eklemeyi yerinde bulurum; bu Hunegrap’lar Hunlardan önceye ait ise mutlaka İskitlere ait olmalıdırlar. Onlar da Türk olduğuna göre nihai sonuç değişmeyecektir. 

Hun mezarları Hunsrück ve yakın çevresinde diğerleri meyanında Rhembollen, Erbach,Trechtıngshausen köy ve kasabalarına yakın yerlerde bulunmaktadırlar.

Almanya’da Hun izleri konusunda 4. delili çevresel onomastik olduğunu belirtelim. Nitekim Hunsrück ve Tunus Dağlarının civarında şaşırtıcı sayıda çeşitli yazılışlarda olmak üzere Hun adıyla ilgili yer adları mevcuttur.

Hungenrath, Hungen, Hunzel ve başka St. Goarhausen Kuzeydoğusunda Axel isimli bir köy adına rastlıyoruz.

Aul= Aul= Ağıl kelimesinin Avarca köy daha ziyade dağ köyü demek olduğu; Avarların Hunlara bağlı bir kol iken daha sonra Hunlar yıkıldığında Avrupa’ya hakim olduğu düşünülürse bu ad ve bu adlı köy daha bir önem taşır.

Üstelik dağ köyü manasına Aul kelimesi Alman edebiyatında bile yer almış bir kelimedir.

Bu Auel köyünün yanında karayolunun öbür yakasında bir hun mezarı yine biraz daha ileride bir başka Hun mezarı diyebileceğimiz bir kurgan bulunması da ayrıca dikkat çekicidir.

Yine Almanya’da Hun ordularının geçit sahasını oluşturan yerlerden birisinde bir Ayl adını taşıyan bir yer mevcuttur. Büyük ihtimalle bu isim Aul veya Aıl kelimesinin değişmesiyle oluşmuş olmalıdır.

Bu tip deliller Almanya’nın başka sahalarında da mevcuttur. Bunlar Hunların Almanya’da Almanlarla yaşadığının delili olduğundan önemlidirler. Bu tip yer adlarına Almanya’nın değişik yerlerinde rastlamaya örnek şunlar verilebilir: Aachen kentinin ( Şehrinin) güneyinde Hunening, onun 1-2 km Güney batısında Haonsfeld adlı yerleşim birimleri mevcuttur. İşin tuhaf yanı oraların ahalisi de çevrelerindeki yerleşim halklarınca yani komşularınca” Honne”  (Hunlar) şeklinde adlandırılmaktadırlar. Büyük ihtimalle bu adlandırmayla onlara hakaret etmektedirler. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.