güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İSLAM TOPLUMUNUN İLK MÜDAFAA SAVAŞI

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Medine’de bu devletin teşekkül etmesi Mekkelileri rahatsız edince putperest Kureyş kabilesi mensupları bir orduyla Medineyi basmak için planlar yapmaya başlamışlardır. Bunun hazırladıkları büyük bir kervanla Şam’a yani Suriye’ye gidip mallarını satmaya elde edecekleri karla ordu hazırlamaya yönelmişlerdir.

Bunu haber alan Hz. Muhammed Şam’dan dönen kervanın Medine yakınındaki bedir kuyuları önünde ele geçirmek isteyince kervanı kurtarmak için Ebucehil komutasında gelen 900 kişilik kureyş ordusuyla kabaca 300 kişilik İslam ordusu çarpışmış Kureyşliler yenilmiştir. Ama değişik yoldan kaçarak Kâbe’ye dönmeyi başaran Ebusüpyan yani Ümeyye ailesinin başkanı elde ettiği karla 3000 kişilik bir ordu hazırlayıp Medine üzerine yürümüştür.

Medine’yi terk edip uhut dağı üzerine çekilen Hz. Muhammed Kureyşlilerle yaptığı savaşta bir ara bozguna uğrasa da Kureyşliler zafere ulaştıklarını sanıp geri çekilince onların peşine düşerek İslamların maneviyatını kuvvetlendirmeyi başarmıştır. Ama Hz. Muhammed’i öldürdüklerini sandıklarından geri çekilip kaçan Kureyşliler 627 yılında hazırladıkları büyük bir orduyla tekrar Medine üzerine yürümüşlerdir.

Hz. Muhammed bu üstün kuvvet karşısında İslamları ve Medine’yi müdafaa etmek için çareler aradığında yeni Müslüman olmuş İranlı sermanı falisi şehrin etrafını hendekle çevirip hendek gerisinde kalarak müdafaa yapmayı tavsiye etmiştir. Aslında bir Türk taktiği olan hendek arasında kalıp müdafaa yapmak sistemi İran’a hakim olan Türklerin İranlılara kazandırdığı bir savaş sistemidir. Hz. Muhammed Medine’nin etrafını hendekle çevirirken bizzat kendisi hendek kazmış hatta sökülmesi zor bir kayayı bir balyoz la kendisi kırmıştır. Ve bu taşı kırarken her darbe vuruşunda dile getirdiği şehirlerin fethi bana verildiği dediği şehirlerin fethi daha sonra İslamlar tarafından gerçekleştirilmiştir.

İran ve Suriye’nin fethini kasteden Hz. Muhammed buraların fethini görmese de İslamların buralara sahip olacağını dile getirmiştir. Hz. Muhammed’in kazdığı hendek önüne gelen kureyşliler bu hendeği aşamadığınsan Medine’yi ele geçirememişler. İslamiyet varlığını korumuştur. Ve kureyşin artık saldırı gücü kalmamış. Saldırı gücü İslam kesimin eline geçmiştir. Nitekim bu hendek zaferinden sonra kabaca 3 yıl sonra Mekke fethi edilmiş. İslamiyet Mekke ve Kabe’ye hakim olabilmiştir. Bu hendek savaşının kurtuluş harbindeki Sakarya savaşıyla benzerliği mevcuttur.

Çünkü nasıl Hz. Muhammed hendek kazıp hendek arkasında müdafaa yapmak şeklinde değişik bir savaş taktiği uygulayarak karşısında Arapları şaşırtmış galip gelmişse Mustafa Kemal’de Sakarya savaşında cephe savaşlarında uygulanan klasik usül hattı müdafaa sistemi yerine sathı müdafaa sistemini koyarak yenilik yaparak düşmanı karşısında galip gelmiştir.

Üstelik nasıl hendek kazılarak yapılan müdafaa bir Türk savaş taktiği ise bu geri çekilip tutunabildiği yerde tekrar düşmana direnme esasına dayanan sathı müdafaa sistemi de adına kabaca Turan taktiği diyebileceğimiz eski bir Türk savaş taktiğini andırmaktadır. Üstelik her iki savaş sisteminin uygulanması da uygulayanlara rakiplerinin saldırı gücünü ortadan kaldırıp artık saldırma gücünü kendilerine kazandırmıştır.

Hendek savaşı dediğimiz savaşta Hz. Muhammed galibiyet kazanırken Medine’deki hemen hemen son Yahudi toplumunu da rahatça diskalifiye etme şehirden sürme imkanı sağlamıştır. Bu yüzden hendek savaşı İslam savaşları içerisinde farklı bir yeri olan önemli bir savaştır.

Bugünden 1393 yıl önce Peygamberimizin yaşayıp kazandığı Hendek savaşının şehitleri bugün toprak olmuş gazilerini onunla kıyasladığımız Sakarya savaşının şehit ve gazilerini hürmetle saygıyla anıyor. Hepsine tanrıdan rağmen diliyorum. Hendek savaşının komutanı ve dinimizin Peygamberi Hz. Muhammed’i saygı ve hürmetle, Salavatı Şerifelerle yad ederek bizleri şefaatinden mahrum bırakmamasını diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.