güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

ZANU BE-ZANU…

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

            Yıl 1918

            Çıkarın 2020’den 1918’i tamı tamına 102 yıl.

            Bakın 102 yıl öncenin eğitiminde nelerle uğraşılıyormuş.

            Olay İstanbul Darülfünunda (üniversitede) geçer. Olayın aslı ise öğrenciler, okuldaki yanlış uygulamaya isyan etmişlerdir. Zira okulun dekanı Naim Bey, “Ben kız ve erkek talebeyi zanu be zanu (diz dize) okutturmam. Benim dinim buna haramdır!” demektedir. Gelin bundan sonrasını rahmetli Hasan Pulur hocamın kaleminden öğrenelim:

            Edebiyat bölümü başkanı Emin Erişirgil rektör Naim Bey’e itiraz etmektedir. Yalnız, Naim Bey Nuh diyor peygamber demiyor. “Zaten bu çocukları dinsiz ve şımarık yapan sizsiniz. Ben müdür-i umumi kaldıkça kız ve erkek öğrencilerin zanu be zanu ders okumalarına muvafakat edemem. Benim dinim buna manidir. Eğer ısrar edilirse ben yapacağımı bilirim.”

            Olay, Emin Erişirgil için de sevindiği gibi gelişir. Naim Bey rektörlükten istifa eder. Ama felsefe profesörlüğüne devam eder. Emin Erişirgil bir gün kendisine yarı şaka yarı ciddi takılır:

-          Beyefendi hani kadın ve erkek talebenin zanu be zanu oturmalarına benim dinim müsait değildir, ben buna razı olamam diyordunuz. Şimdi yan yana sizin tabirinizle zanu be zanu oturan talebelere mükemmelen ders veriyorsunuz. Herhalde alışmış olmanız gerek.”

            Eski rektör gayet ciddi karşılık verir:

-          Benim dinimde kerhen olursa bir iş yapma caizdir. Hocalıktan çekilip de çoluk çocuğu sıkıntıda bırakamazdım ya!

Bu 102 yıl önce yaşanan bir olaydır. 102 yıl sonra yine eğitimde böyle sapık hareketler görmekteyiz. Bir tarafta Atatürk’ün kurduğu laik ve çağdaş eğitimi savunanlar diğer tarafta 102 yıl öncesinin yobaz din tacirlerinin yaptığı uygulamalar. Geldiğimiz noktada, tarikatların cenderesinde can çekişen laik eğitime ket vuran bir MEB ve onu destekleyen Osmanlı zihniyetinde olan bir hükümet…

      Kısacası Ömer Hayyam’ın dediği gibi

      “Bir elde kadeh bir elde Kur’an,

      Bir helaldir işimiz bir haram,

      Şu yarım yamalak dünyada

      Ne tam kafiriz ne Müslüman”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.