Ünlü bir siyasetçi ekonomiden anlamayan bir papağanın methini duyar. Önceleri böyle bir papağanın ekonomi konusunda bilgiç olacağına inanmaz ama etrafındakiler ikna ederler. Ünlü siyasetçi, “Bir kez denemekten zarar gelmez” deyip, papağanın bulunduğu satış mağazasına gider.
Yeşil tüylü papağanın her iki ayağı da iple bağlıdır. Satışı dolarladır ve fiyatı 20 bin dolardır. Bu kadar pahalı olmasının da bir keramet vardır diyerek, papağan hakkında bilgi sahibi olmak ister.
Mağaza sahibi:
“Efendim der; Bu papağanın eşi benzeri yoktur. Örneğin, sağ ayağındaki ipi çekerseniz, EKONOMİK DEĞERLENDİRME yapar. Sol ayağındaki ipi çekerseniz, politik değerlendirme yapar. Diğer meziyetleri satıştan sonra açıklanır…”
Ünlü siyasetçi, ülkesindeki ekonomik sorunları halletmek için çok uğraş vermiş ama başaramamış olmanın üzüntüsü ile papağanı almaya karar verir. Yalnız bir şartı vardır. O da papağanı denemektir. Mağaza sahibinden olur aldıktan sonra papağanla konuşmaya başlar. Önce papağanın sağ ayağındaki ipi çeker.
Papağan:
“Bu ortamda faizleri düşürmeye kalkma” der.
Siyasetçi, bu tavsiyeden pek hoşlanmaz. Bu kez papağanın sol ayağındaki ipi çeker.
Papağan:
“Ülkedeki gerilimi tırmandırmayın, yatırım ve üretim yapın. Ücret eşitsizliğini ortadan kaldırın…”
Bu yanıtları da pek beğenmeyen siyasetçi mağaza sahibine sorar:
“Her iki ayağındaki ipi aynı anda çekersen ne olur?”
Mağaza sahibinden önce papağan cevap verir:
“Düşeriz be kardeşim!”
***
Ünlü siyasetçinin papağanı alıp almadığını, papağanın son cümlesinin ne anlama geldiğini öğrenmedik ama televizyon ekranlarda ekonomi konusunda papağan gibi şakıyanları görmenin bakanlığı içerisinde, sizlere böyle papağanlı bir fıkra aktarmaya çalıştım.
Ne yapalım? Böyle bir ülkede böyle devranda yazar olarak yazı yazmak o kadar kolay değil. Biz, köşemiz boş kalmasın diye yine bir şeyler kırılırdık işte. Fazla laf ebeliği yapmak istemiyorum ve anlayış sizlerin izanına kalmış diyerek, esenlikler olsun diyelim…