öğretmen: Çocuklar şimdi sizinle gölgeme basma oyununu oynayacağız. Bu oyunun nasıl oynadığını biliyor musunuz? der.
Çocukların hiç oynamadığı bir oyun seçilmişse hepsi hayır derler.
öğretmen: Peki öyleyse beni iyi dinleyin, antatıyorum der.
öğretmen: Şimdi oyun için şöyle bir alan çizelim diyerek geniş bir daire çizer. Herkes bu daire içinde ebeye yakalanmadan kaçacak, kaçamayıp gölgesine bastıran ebe olacak. Şimdi ebeyi seçelim der. Saymaca yaparak ebeyi seçtirir. El çırparak veya düdük çalarak oyunu başlatır. Kendisi de oyuna katılır.
OYUNUN DEVAMI
Koşma, yakalama, tutma, atlama gibi aktiflik ve beceriklilik gerektiren oyun etkinliklerinde ebenin değişmesiyle oyuna dinlenme süresi verilir.
Güneşli havada oynanan bir oyun olduğu için bu mola biraz uzatılabilir. Bu arada oyunu bozan, kurallara uymayanlar uyarılır uyumsuzluğu sürdürdüğü biliniyorsa oyun dışı bırakılabilirler. Örnek davranış gösterenler abartmadan övülür.
OYUNUN SONUCU
Oyun istenildiği kadar sürdürülür. Gölgesine basılanlara oyunun sonunda komik cezalar verilip veril meyeceğine karar verilir. Daha sonra oyunun değerlendirilmesine geçilir.
OYUNUN DEGERLENDIRILMESI
Eğitimin bir parçası olan oyunun çocuğun üzerindeki etkilerin belirlenebilmesi, bu konuda görüş bildirilmesi değerlendirme bölümünü kapsar. Öğretmenin oyun etkinlikleri konusunda bilgi yönünden donanımlı değerlendirmeyi daha sağlıklı kılar. Bu bilinçle yapılan değerlendirme; oyunun öğretim ilkelerinden başlamak üzere planlama, öğretim ve özellikleri, yöntemler, uygulama aşamalarını çocuğun büyüme ve tüm gelişim alanlarını kapsamalıdır.
Anaokullarında uygulanan oyun etkinlikleri üç yönden değerlendirmeye alınmalıdır. Bunlar;
a-öğretmenin kendisini değerlendirmesi
b-öğretmenin çocukları ayrı ayrı ve tüm çocukları birarada değerlendirmesi
C-öğretmen ve çocukların birlikte değerlendirme yapmasıdır. Bunların içinde en önemli olanı kendi kendisini değerlendirmesidir.
Çünkü öğretmen kendisini iyi tanımalı, eksiklerini iyi bilmeli, kendisini olumlu, olumsuz yönleriyle objektif olarak eleştirebilmeli, uyguladığı oyun konusu da dahil olmak üzere mesleği ile ilgili her alanda kendisini yenileyerek geliştirmelidir. Oyunun değerlendirilmesi yalnız öğretmenin kendisini değerlendirmesi anlamını taşımaz. Bu aşamada bilgi yöntem, araç gereç ve çocuklarla uygulanan oyun incelenmeli, konuya açıklık getirecek sorular hazırlanarak, bu sorulara verilecek yanıtlarla değerlendirme yapılmalıdır. Sistemli çalışan, planlamayı, öğretimi, öğretim özelliklerini ve yöntem- lerini, uygulamayı ve değerlendirmeyi doğru yapan bir öğretmen, bütün bildiklerini doğru uygulayan iyi bir öğretmendir.