Çocuğun hareketlerinin gelişiminde en büyük yardımcı annedir. Çocuğa sevgi güven serbest hareket etme ortamı hazırlamalı ve yardımcı olmalıdır. Çocuğun hareketlerine yerli yersiz karışılmamalıdır.
Yeni yürüyen çocuğa anne tarafından dur, yapma gibi çıkışlar yürümeyi geciktirir. Çocuğun başka hareketleri de denemesine yardımcı olunmalıdır.
Diğer önemli bir durum annenin şunu şimdi yapma, bekle, şöyle veya böyle olur demesi çocuğun denemelerini engeller ve birinin yardımını beklemeye alışır. İnsanlar her zaman kararlı olmalıdır. Kararlı olmayan çevreden gelen çocukların ne yapacağını bilemedikleri görülmüştür.
Çocuklara arkadaşlarıyla oynama ve oyun seçme hakkı verilmelidir. Kişiliğinin bütünleşmesi açısından önemli olan hareket sisteminin geliştirilmesinde aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
1. Çocuğun serbestçe hareket edebileceği güvenli ortam hazırlanmalıdır.
2. Çocuğun çevresi onun fiziksel olgunlasmasına uygun çeşitli ve nitelikli araçlarla donatılmalıdır.
3. Çocuk gerçek yaşam şartlarıyla karşı karşıya bırakılmalı onun çeşitli sembolleri kullanmasına ve bulmasına karşılaştığı problemleri çözebilmek için denemelerde bulunmasına fırsat verilmelidir.
4. Çocuktan her zaman karmaşık hareketleri yapması ve karşılaştığı sorunları hemen çözmesi beklenmemeli zamana bırakılmalıdır.