güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2022 00:05

Bu rakamdan Bandırma’nın kışın kar yağışının çok fazla olmadığı sonucunu çıkarmak mümkündür. 52 yıllık rasat değerlerine göre ilçede yıllık ortalama yağış miktarı 692mm’dir. Yılın ortalama 108 günü yağış alan Bandırma’da, yağışlı günün en fazla olduğu aylar Aralık ve Ocak, yağışsız günün en az olduğu aylar ise Temmuz ve Ağustos’tur. Kış aylarındaki yağış; toplam yıllık yağışın yüzde 43’ünü oluşturmaktadır. Aralık ve Ocak ayları, en fazla günlük yağışın gerçekleştiği aylar olması dolayısıyla aynı zamanda nemlilik ortalamasının da en yüksek olduğu aylardır. İlçede yıllık nısbi nem ortalaması yüzde 73’tür.

Bandırma sahip olduğu kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım olanakları ile ulaşımı oldukça kolay bir yerleşim birimidir. Karayolu ile Balıkesir üzerinden Ege’ye ve güneye, Bursa üzerinden tüm Anadolu’ya ve İstanbul’a, Çanakkale üzerinden de Trakya’ya, kısaca yurdumuzun her yanına rahat olanağı olan bir kenttir.

Deniz ulaşımında da Bandırma, son derece rahat bir konumda bulunmaktadır. Gelişim ve donanımlı liman ile Marmara Bölgesinin giriş kapısı özelliğini taşımaktadır. 1998 yılından başlatılan İstanbul- Bandırma arasındaki hızlı feribot ( araç, yolcu) ve deniz otobüsü ( yolcu) seferleri, Bandırma İstanbul ulaşımına büyük kolaylık getirmiştir. Yaz aylarında karşılıklı altı seferin üzerine çıkan yoğun taşıma programı ile iki saat gibi kısa bir zamanda, üstelik rahat bir yolculukla İstanbul’a ulaşmak mümkündür.

Demir yolunu tercih edenler ise; her gün yapılan Bandırma, Balıkesir- İzmir arasındaki düzenli tren seferleri, farklı bir ulaşım alternatifleri sunmaktadır.

6. Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait hava meydanı gerektiğinde her türlü uçağın kalkıp inmesine imkân sağlamaktadır.

İlçemizde eğitim ve öğretime çok önem verilmektedir. Vatandaşlarımızın okuma yazma oranı % 99,5’dir. Genel nüfusun % 26’sı ortaöğretimin ( lise ve dengi okul) mezunu ve % 20’si yükseköğretim mezunudur.

Nüfus yapısı ve kentleşme olgusunun yüksekliği eğitim alanında Bandırma’nın hızlı gelişimine sağlamıştır. 21 tanesi ilçe merkezinde olmak üzere 41 ilköğretim okulu, 9 ortaöğretim okulu, 1 özel lise ve 2 özel ilköğretim okulu vardır. Bu okullarda yaklaşık 25.000 öğrenci eğitim, öğrenim görmektedir.

İlçemiz hakkındaki eski bilgilere göre ilçemiz bünyesinde 1993–1994 Öğrenim yıllarında, Balıkesir Üniversitesine bağlı olarak hizmete giren Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Bandırma Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Fakülte işletme, iktisat ve maliye bölümleri, meslek yüksekokulunda işletme, çocuk gelişimi, ithalat ihracat, et endüstrisi ve gıda endüstrisi bölümleri sağlık yüksek okulunda ise hemşirelik bölümleri bulunmaktadır.

İlçe merkezinde 300 yataklı Devlet Hastanesi, 140 yataklı S.S.K Hastanesi ve 12 yataklı Özel Hastane, 1 Özel Poliklinik ilçenin ve bölgenin ihtiyacını karşılamaktadır. Ama Çocuk Sağlık ve Aile Planlaması Merkezi, Verem Savaş Dispanseri, Halk Sağlığı Laboratuvarı, 112 Acil Yardım ve Kurtarma Hizmet Birimi, 1 adet Sahil Sağlık Denetleme Merkezi Tabipliği, 8 adedi İlçe Merkezinde olmak üzere toplam 13 Sağlık Ocağı ve 11 adet Sağlık Evi vardır. Ayrıca 42 tane Eczane, 2 adet Radyolojik Görüntüleme Merkezi, 7 adet Özel Biyokimya ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı hizmet vermektedir.

Ülkemizde ve ilçemizde yaşanan yeni gelişimler sayesinde bugün için yakın zamanda Kurulmuş Onyedi Eylül Üniversitesi pek çok fakültesiyle ve bağlı yüksekokullarıyla hayat bulmuş ülkemiz bir yüksek eğitim temsil özelliğini almıştır. Bu değişmişlikten sağlık kuruluşlarımız da payını alırken eski adıyla Mustafa Güven Karahan devlet hastanesi ilçe içerisinden şehir dışına çıkarılarak daha geniş mekânsal kapasiteye kavuşurken pek çok eksik bölümleri de açılmış ve kuvvetlendirilmiş personel ve cihaz açısından geniş imkanlara kavuşturulmuştur.

İlçemiz orta ve ilköğretim bir başka adıyla temel öğretim kurumları açısından da pek çok gelişmişlik kazanmışken ilçemiz bünyesindeki pek çok okul başta üniversitenin bulunduğu sahaya doğru yapılan yeni mekanlarına çıkarılarak okulların şehir içindeki yarattığı sıkıntılara gürültü ve trafik sıkıntısına çare bulunmaya çalışılmıştır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.