güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2022 00:06

Yani Bandırma –Kamen Dostluk Derneği sadece karşılıklı gezilerle, gelen giden heyetlerle ilgilenen dar kapsamlı bir dernek mahiyetinde görünüm arz etmektedir. Gerçi son zamanlarda Kamen’in Bandırma dışındaki kardeş kentleriyle ilgilenmek için hedef büyütmeye yönelmiş ismini bu kardeş şehirleri de kapsayacak halde getirme yolunda tüzük değişikliğine gittiği şeklinde bilgilerde mevcuttur.

Bandırma ve Kamen kentlerinin kardeş olmalarının ne derece denklik arz ettiğini görmek istediğimizde bu iki kentin ekonomik, sosyal, kültürel durumları hakkında da bilgi vermemizin gerektiğini düşünmekteyim. Bu konuda en sağlam bilgi olarak eski kaymakamlarımızdan İsmail Gürsoy zamanında çıkarılan Bandırma isimli kitapçıktaki bilgileri aktararak önce Bandırma’nın durumunu ortaya koymak istemekteyim. Bu kitapçığa baktığımızda söz konusu bilgilerin şöyle verildiğini görmekteyiz.

Bandırma Marmara bölgesinde bir ilçedir. Doğusunda Karacabey (Bursa), batısında Gönen, kuzeyinde Erdek (Kapıdağ) ve Marmara Denizi, güneyinde ise Manyas bulunmaktadır. 40º 21’ 30” kuzey enlemi ve 27º 21’ 59” doğu boylamının kesişim noktası üzerinde bulunan Bandırma’nın yüzölçümü 690 km²dir. Denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişmektedir. İlçenin kuzeyinde yer alan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 km’dir. Bandırma, önemli bir liman kentidir. İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin ortasında Güney Marmara’nın en önemli kentlerinden biridir. İlçenin en yüksek dağı, doğusunda yer alan 764 metre yüksekliğindeki Karadağ’dır. İlçenin kuzeyinde yer alan Kapıdağ ise Bandırma ve Erdek Körfezi ile çevrelenmiş bir yarımadadır. Eskiden kıyıya oldukça yakın bir ada durumunda olan Kapıdağ, sonradan kara ile birleşerek, bir yarımada şeklini almıştır. Bandırma’nın en uzun akarsuyu Eğridere’dir. İlçenin diğer önemli akarsuları ise Beyderesi, Çayırdere, Eski Sığırcı Deresi, Arıkaltı Deresi, Bozdere ve Değirmen Deresi’dir. Bandırma Körfezi’nin 15km. Güneyinde bulunan Kuş Gölü’nün güneyinde bulunan Kuş Gölü’nün yüzölçümü 164 km²dir. Ortalama derinliği ise 2-3 metre olan Kuş Gölü’nün en derin yeri yaklaşık 4 metredir.

Bandırma, Balıkesir iline bağlı ve ilin en büyük ilçesidir. 1 merkez, 2 belde (bucak merkezi) ve 34 köyden oluşmaktadır. İlçenin 1940 yılı nüfusu 32.143, 1960 yılı nüfusu 51.125, 1980 yılı nüfusu 80.951, 1990 yılı nüfusu 102.300, 2000 yılı nüfusu 120.753 kişidir. Nüfusun 98.562’si ilçe merkezinde 22.191’i ise belde ve köylerde yaşamaktadır. İlçede 46.078 su abonesi ve toplam 57.621 elektrik abonesi olduğu dikkate alındığında, bugün kent merkezi nüfusunun 120 binin çok üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. 2000 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 82’si kent, yüzde 18’i ise belde ve köylerde yaşamaktadır.

Bu durum, ilçede kentleşme olgusunun yüksek olduğunu gösterir. İstihdam edilen nüfus büyük oranda hizmet ve sanayi sektöründe çalışmaktadır. 1876 – 1878 Osmanlı Rus Savaşı sonunda Romanya ve Kırım’dan gelen Tatarlarla başlayan göç, 1924 ve 1936 yıllarında mübadele yolu ile Yunanistan’dan gelen soydaşlarımız, daha sonra Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımız ve değişik tarihlerde yurt dışı ile yurdumuzun pek çok yerinden Bandırma’ya göçlerle gelen sayı ilçemiz nüfusunun bugünkü duruma ulaşmasını sağlamıştır. İlçemize yurtiçi göçler özellikle 1960 yılından sonra limanın hizmete açılması ve yeni sanayi yatırımlarının gerçekleşmesiyle olmuştur. Bandırma köyleri ve kent merkezi olarak, genç bir nüfusa sahiptir. Nüfusun yarıya yakını kırk yaşın altındadır.

Bandırma, çeşitli iklim özellikleri gösterse de hakim olan Marmara iklimidir. Ancak Akdeniz, Ege ve Karadeniz iklimlerinin etki alanı içindedir. Ayrıca, Balkanlardan gelen karasal iklimin geçiş alanı üzerinde yer alması nedeniyle, ilçede çeşitli iklim karakteristikleri gözlenir. 52 yıllık rasat süresi ortalamalarına göre, Bandırma’da şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklık -14.6ºC, (15 Ocak 1954) en yüksek sıcaklık ise 42.4ºC (9 Temmuz 2000) olarak kaydedilmiştir. Yıllık ortalama sıcaklık ise 14ºC’dir. Ortalama sıcaklığın aylar itibariyle seyrine bakıldığında kış aylarından yaz aylarına doğru sıcaklık artışı fazla olduğu halde, bu artışın yaz aylarında yavaşladığı ve Eylül ayından sonra hızlı bir düşme gösterdiği gözlenir. En soğuk ay Ocak, en sıcak ay Ağustos’tur.

Bandırma’da hakim rüzgar yönü kuzey-kuzeydoğudur. Aylar itibariyle 32 yıllık rasat değerlerine bakıldığında, ortalama rüzgar hızının yaklaşık olarak 4.1 m/s (15 km/saat) olduğu görülmektedir. 33 yıllık rasat değerlerine göre Bandırma’nın yıllık toplam kar örtülü gün sayısı 5.6’dır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.