güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

“ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR” SÖZÜ EKONOMİK, SİYASİ VE SOSYAL HAYATIN HER SAFHASINDA GEÇERLİDİR

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:48

Değerli Okurlarım,

Halkımızın çok sık dile getirdiği ifadelerden birisi olarak dile getirebileceğimiz ‘şeytan detayda gizlidir’ sözü çok anlamlı olup çok iyi irdelenmesi gereken bir ifadedir. Bu ifadeyi irdelemeye kalktığımızda ilk akla gelen saha halkımızın sosyal yaşamı ve ilişkileri noktasında irdelenmelidir. Hakikaten toplumumuzun temel direği olan aile mefhumunun kuruluşunun gerçekleşmesi ve tamamlanması yolunda çalışmaları yönlendiren nişan, nikah ve düğün törenlerinde bunların icrası noktasında yapılan sözlü veya yazılı anlaşmalara baktığımızda hemen görürüz ki art niyetli olan taraf veya taraflar söz konusu akit veya anlaşmalarda pek çok maddeler ortaya koyarlar. Görünüşte ailenin sağlıklı kurulabilmesi için, ömrünün uzun olabilmesi için gerekli faydalı olan, olarak görülen bu maddeler daha sonra ailenin yıkılmasını ortadan kalkmasını sağlamaya yönelik birer sebep haline dönüşebilir. Nitekim toplumumuzda sık görülen başlık parası, baba parası, süt parası gibi isimlerle erkek tarafından istenilecek nakit veya eşya unsurlarını tespit ederken şart koşulan istekler ister sözlü olarak ister yazılı olarak dile getirilsin kötü niyetli ise kız tarafının anlaşmayı bozmasına yahut kendileri hesabına daha fazla imkan elde etmesine sebep olma yoluna dönüştüğünde kurulacak ailenin başlamadan bitmesine hatta bu konu esasında kavga dövüş ve silahlı çarpışmalara sebep olabilmektedir.

Bu gibi olumsuz olaylar neticesinde kan dökmeler, ölümler gerçekleşebilmektedir. Bütün bu olayların sebebi bu konulardaki sözlü veya yazılı anlaşmaların çok detaylı yapılmasından kaynaklandığını görmekte ve düşünmekteyim. Yine aile konusundaki daha doğrusu ailenin dağılması halinde kadını korumaya yönelik bir anlaşma olarak İslam dininin getirdiği Mehir Anlaşması da detaylandırıldığında  taraflar açısından istenildiğinde kötüye kullanılabilmektedir. Nitekim bu Mehir anlaşmalarının da aile içi huzursuzluklara hatta aile içindeki cinayetlere bile sebep olduğu görülebilmektedir. Özel yaşam konusundaki bu iddiamızı ticaret sahasındaki alışveriş, kira, icar gibi şirketler arası münasebetler ve ilişkiler gibi konularda da doğru kabul etmemiz mümkündür.  Çünkü bu konularda yapılan Akit ve mukaveleler yapılırken kötüye yönelik, kötü amaçlı tarafın kendi menfaatine kullanabileceği maddeleri de eklediği görülebilmektedir. Görünüşte tehlikesiz görünse de bu amaca yönelik detaylar alışveriş ve ticaret sahasında da kötü neticeler ortaya koyabilmekte, bir tarafın batmasına, iflasına sebep olurken karşı tarafın yükselmesine, haksız kazanç elde etmesine sebep olduğu da görülebilmektedir.  Bu nedenledir ki ister ekonomik sahada, ister özel yaşam sahasında yapılacak anlaşmalar ve mukavelelerde taraflar anlaşmaların veya mukavelelerin ihtiva ettiği detaylara çok dikkat etmelidir düşüncesindeyim. Aksi takdirde görünüşte tehlikesiz bir detay gibi görünse de onu tehlikesiz gören tarafın felaketine, mahvına, yok olmasına sebep olabilmektedir.

Şeytanın detayda gizli olması noktası siyasi anlaşmalarda veyahut çıkarılan anayasa ve kanunlarda da söz konusu olabilmekte, bu tür anlaşma ve kanunlara anayasaya konulan maddeler koyduranların aleyhine neticeler verebildiği gibi koyduranların lehine neticeler de verebilmektedir.  Bu yüzdendir ki bu tür akit veya kanunları yapanlar anlaşmaları, kanunları veya anayasayı oluştururken detaydan kaçmalıdırlar. Eğer detay varsa anlaşmalara, anayasaya ve kanunlara göre icraat yapacak, yaptıracak kişi veya tüzel kişiler bu detayları çok iyi bilmeli, kendileri aleyhine kullanılabilecek durumdan çıkarmak için bütün tedbirleri mutlaka almalıdırlar. Şunu da vurgulamak isterim ki bu tür detaylara havi anlaşmalar, bu tür Detaylara sahip anayasalara ve kanunlara taraf veya tabii olacak özel veya tüzel kişiler kendi menfaatleri açısından bu tür detayları çok iyi bilmeli, fırsat doğduğunda kendileri lehine kullanmaktan kaçınmamalıdırlar düşüncesindeyim. Aksi takdirde kullanmadıkları bu detaylar rakipleri tarafından kendileri aleyhine kullanılabilmektedirler.  Nitekim anlaşmalar noktasındaki detayların, detayı koyduranlar aleyhine kötü netice verdiği ilk anlaşma olarak Hudeybiye Antlaşması söyleyebiliriz düşüncesindeyim.  Bu anlaşmada taraf olan Mekkeliler Müslümanlarla yaptıkları bu anlaşmaya Mekke'den babalarının izni olmadan Müslüman olanların Medine'ye alamaması detayını koydurmuşlardır. Görünüşte kendi lehlerine İslamların zararına olan bu detay Medine'ye alınmayan babalarının izni dışında İslam olanların Mekke'ye dönmeyip Medine Mekke arasındaki yollarda eşkıyalık yapıp Mekke kervanlarını vurması bu detayı koyduranların aleyhine sonuç yaratmış, bu maddeyi koyduranlar, bu maddenin kaldırılmasını istemeye başlamışlardır.  Düşündükleri şeytani fikir, koydukları detayda yatan şeytan kendileri aleyhine zararlar ortaya koymaya başlamıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.