güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehit Demek Kimler İçin Doğrudur?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

İşte bu kabul o günlerden bu güne hala sürmekte ve kafaları karıştıracak Şehitlik konusunda tereddütler oluşturabilecek bir görünüm ortaya koymaktadır. Geçmiş bir yana bugünde Şehitlik konusu kapsam bakımından abartılmış bir genişliğe ulaştırılmıştır düşüncesindeyim. Öyle ki görevini yaparken ölen her memur, her işçi Şehit kabul edilmekte, kendi isteği dışında ölen her birey Şehit olarak değerlendirilmektedir. Maden kazasında ölen maden işçisi, tersanede gerçekleşen kaza ile ölen tersane işçisi, inşaat kazasında hayatını kaybeden inşaat işçisi, sokakta patlayan bombalarla denk geldiği sokak çatışmalarında ölen her birey Şehit sayılmaktadır. Hatta daha da fazlası bulaşıcı hastalıklarla, çaresiz hastalıklarla ölen bireylerimiz de Şehit kabul edilmektedir. Bütün bu kabuller Şehitlik kavramımızın kapsamını genişletmekte ama Şehitlik değimini dinin kastettiği manadan çıkarabilmektedirler düşüncesindeyim.

Şurasını da belirtmeden geçemeyeceğim. Her iki tarafın İslam olduğunu gördüğümüz çatışmalarda, her iki tarafın vatan müdafaası yapması da söz konusu olabileceği durumların olabileceğini düşünmekte mümkündür. Düşünün bölünmesi söz konusu olan bir ülkede , yada bölünme taraftarlarının bulunduğu bir ülkede vatanın sahibinin kim olduğunu açık ve kesin söylemek ne derece mümkündür. Eğer vatan üzerinde yaşanılan topraksa, üzerinde yaşayan herkes vatanın sahibi olduğunu söyleyebilir ve onu kendisinden alacağını düşündüğü herkesi düşman sayıp ona karşı üzerinde yaşadığı toprağı müdafaa etmeye yönelebilir, bu uğurda ölebilir. O zaman durum ne olacaktır? Böyle hareket eden, bu uğurda ölenlere de Şehit demek yanlış mı, doğru mu olacaktır? Sözün kısası Şehitlik konusunda toplum olarak din adamlarımız tarafından açık ve net olarak bilgilendirilmeye ihtiyacımız mevcuttur. Din adamlarımız, siyasilerimizin, yöneticilerimizin etkisinde kalmadan, şunun bunun hatırında kalıp etkilenmeden "Şehit kimdir? Gazi kimdir?" toplumu açıkça bilgilendirmelidir düşüncesindeyim. Toplumumuz da artık din adamlarına yönelip gerçek dini kaidelerle bilgilendirme yapan din adamlarından "Şehit kime denir? Gazi kimdir?" öğrenmelidir.

Yoksa siyasetçilerin yahut toplum ileri gelenlerinin Şehit dediği, Şehit göstermeyi tercih ettiği her cenazenin ardına takılıp "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" sloganı ile büyük kitleler halinde cenaze merasimleri oluşturmayı bırakmalıdır kanaatindeyim. Şahsi kanaatime göre Ayetlerden ve Hadislerden çıkarabildiğim kadarıyla, din adamlarından öğrenebildiğim kadarıyla vatan müdafaası uğruna, bir canı kurtarmak uğruna yahut canlar kurtarmak uğruna, namus kurtarmak uğruna dinin hükümlerinin bozulmasını, hiçe sayılmasını dini kavramlara hakaret edilmesini önlemek uğruna, nefsi müdafaa uğruna ve kendi hatası olmadan başkalarının hatası nedeniyle haksız kazalara uğrayarak yahut amansız hastalıklara uğrayarak ölenlerin, doğum sırasında ölen kadınları Şehit kabul etmemiz doğru olacaktır düşüncesindeyim.

Bunun dışında birilerinin Şehit demesi ile her ölene Şehit demek, her Gazi denilene Gazi demek bence yerinde olmayan bir davranıştır. Artık Şehit ve Gazi değerlendirmemizi bilgisizce yapmaktan vazgeçelim, İslam dinine göre Peygamberlerden sonra ikinci derece bir makam olan Şehitlik makamını hatır için, siyaset için herkese sunmaktan, herkese mal etmekten uzak duralım düşüncesindeyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.