güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Peygamberden Sonra Hilafet Yolunda Hayatını Kaybedenler

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2022 00:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2022 04:45

Hilafet uğruna yapılan mücadelelere Osmanlı devleti yıkılana kadar devam edildiğini söylememiz mümkün olduğu gibi Mustafa Kemal’in başlattığı kurtuluş savaşı ve Cumhuriyet inkılaplarını gerçekleştirme uğruna yaptığı icraatlar da de görmemiz mümkündür kanaatindeyim. Çünkü Mustafa Kemal 19 Mayısta Samsun’a çıkarken idealinde kurmak istediği Türk devleti teşkilatında bir padişah makamı olmadığı gibi bir hilafet makamı da mevcut değildir.

Osmanlı hanedanı ve Osmanlı hanedanını temsil eden Mehmet vahdettin de Mustafa Kemal’in bu fikirlerini sezmiş ve hissetmiş olmalıdır ki derhal Mustafa Kemal’le mücadeleye başladığında hilafet makamını korumak uğruna Mustafa Kemal ve Kuva-yi Milliye ile mücadele etmek için Kuva-yi İnzibatiye adında bir kuvvet oluştururken bu kuvvete ikinci bir isim olarak hilafet ordusu adını verdiği kuvvetin başına yanılmıyorsam Kiraz Hamdi Paşa’yı geçirmiş ve Kuva-yi Milliye ile mücadeleyi başlatmıştır.

Bir yandan da Anadolu’nun çeşitli yerlerinde “din elden gidiyor” feryatlarıyla “hilafet elden gidiyor” feryatlarıyla kışkırttığı Anadolu halkını Kuva-yi Milliye’ye karşı isyana yönlendirmeye çalışmıştır. Nitekim Anadolu’da çıkan bölgemizi kaplayan Anzavur İsyanları, Adapazarı, Düzce, Hendek, Bolu, Konya İsyanları, Delibaş Mehmet İsyanı, Yozgat isyanları hep bu tür çabaların sonucu olmuştur.

Bu yüzdendir ki 19 Mayıs tarihi hilafet ile Türk milletinin mücadele etmesinin de başlangıcı sayılabilir düşüncesindeyim. Bu nedenledir ki Mustafa Kemal ve arkadaşlarını da hilafetle mücadele etmiş hatta hilafet makamı tarafından katline ferman veya hicazet çıkarılmış kişiler arasında görebiliriz. Nitekim Osmanlı saltanatı tarafından çıkarılan Dürrizade Fetvası bunun en açık örneğidir. Atatürk ve arkadaşları da bu fetvaya karşı Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi ve yanındaki din adamlarından aldıkları fetvayla cevap vermişlerdir.

Bu mücadelelerden netice alamayan Osmanlı hanedanı vahdettin zafer kazanılınca kaçtığında yerine seçilen kardeşi Abdülmecit efendinin halife olmasıyla hilafet makamını tekelinde bir müddet tutabilmiştir. Nitekim Atatürk ve Türkiye büyük millet meclisi 3 Mart 1924 te aldığı bir kararla hilafete son verip Abdülmecit Efendi’yi sınır dışına atınca Türk milleti ve devleti aslında dini bir hükmü ve hakimiyeti kalmamış hilafet makamından kurtulmuştur.

Ne var ki Türk halkından bazı çıkarcı insanlar ve İslam dinini iyi tanımayan insanlar hilafet makamını tekrar diriltmek için isyanlar çıkartmaktan uzak kalmamışlardır. Cumhuriyet devrinde çıkan Şeyh Sait İsyanı, Şeyh Rıza İsyanı, Menemen İsyanı gibi bazı isyanlar hep hilafeti diriltmek uğruna yapılmıştır. Bu nedenledir ki hilafet ordusuyla kurtuluş harbi başında çıkarılan iç isyanlarla Şeyh Sait İsyanıyla, Şeyh Rıza İsyanıyla, Menemen Olayıyla dökülen kanlar ve yok olan canlar hep hilafet uğruna kaybedilmiş hayatlardır.

Yemen Vakası, Sıffın Savaşı gibi olaylardan başlayarak hilafet uğruna yapılan mücadelelerle ve gerçekleştirilen Şii-Sünni çatışmalarıyla dökülen kanlar hep hilafet uğruna bir takım insanlarının hayatlarının kaybedilmesini getirmişlerdir. Ne yazık ki bugünkü İslam devletlerinde İslam toplumlarında hatta ülkemizde hala hilafet isteğiyle hilafet makamının kurulması arzusuyla yanıp tutuşan insanlar ve insan kitleleri mevcuttur diye düşünmekteyim. Bu uğurda İslam dünyasında belki bizde ama açık ama gizli amaçlarla kurulmuş siyasi parti ve teşekküllerde mevcut olabilir.

Ama İslami bireyler İslami kitlelere özellikle Laik bir sisteme kavuşmuş milletimize düşen görev bu fikirleri savunanlara karşı uyanık olmak bu fikirlere sahip olan insanlarla mücadele etmektir. Bu yolla İslam’da haliyle kendi aramızda kan götürmesine fırsat vermemiş olacağımızı unutmamaktır. Önemle vurgulamak isterim ki hilafet peşinde koşan partilere teşekküllere maddi destek vermekten oy vermekten kaçınmalı devletimizin birlik ve bütünlüğünü Cumhuriyetimizin ve Laik sistemimizin devamını korumalıyız düşüncesindeyim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.