güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Hükümetimizin İş Birliğine Yöneldiği Libya Libyanın Siyasal Durumunu Tanıyalım

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım, hükümet başkanımız ve iktidar partisi yöneticilerimiz, deniz de Akdeniz suların da yaptığımız anlaşma ile işbirliği ile İsrail, mısır Kıbrıs rum kesimi ve Yunanistan arasın da direk bağlantıyı engellediklerini söylediği libyanın siyasal durumuna baktığımız da bu saha da tek bir devletin değil farklı bölgelerin de hakim farklı yönetimlerin söz konusu olduğunu görebiliriz bu yüzden yapılan bu anlaşmanın bize neler kazandırdığını yahut  da rakiplerimize neler kaybettirdiğini şimdiden söylememiz oldukça zordur. Buna rağmen bu konu da bize fikir verebilmesi açısından muhammer kaddafinin ölümden geçen zaman da Libya da olan bitenlere Libya da şu anda ki siyasi duruma bakmamızın faydalı olacağı düşüncesindeyim bu amaçla internet bilgilerine baktığımız da şu bilgilere rastlarız.

Kuzey Afrika’nın petrol zengini ülkesi Libya, 2011’de başlayan Arap Baharı’nın güneşinin yaktığı ülkelerden birisi. Kanıtlanmış 42 milyar ham petrole ve 1.505 trilyon doğalgaz rezervine sahip olan bu topraklar, konum itibariyle Akdeniz’in en önemli ülkelerindendi.

Muammer Kaddafi’nin 2011’de kendi halkı tarafından linç edilerek öldürülmesinden sonra Libya, artık siyasi krizin olduğu ve çatışmaların yaşandığı bir ülkeye dönüştü.

Peki Kaddafi öncesi ve sonrası ne değişti?

Nüfustan başlayalım. 2010 yılında 6,1 milyonluk nüfusa sahip olan ülkede nüfus artış hızı 6,5 iken; 2016’da nüfus 6,3 milyona yükseldi. Ancak artış hızı yüzde 1’e kadar geriledi.

Günlük petrol üretimi 1,6 milyon varilden 400 bin varile düştü, ülkenin petrol bağlı ekonomisi büyük zarar gördü. Kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 12.120 dolardan 5.193 dolara düştü.

Eğitim ve sağlık sorunlarının had safhada olduğu Libya'da hastanelerin yüzde 44’ü Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana faaliyet göstermiyor.

Siyasi krizin yaşandığı ülkede 3 ayrı hükümet, 2 de parlamentobulunuyor. Birleşmiş Millet 3 ayrı hükümeti birleştirmeyi çabalıyor ancak bunu uygulamaya geçirmenin zor olduğunu tahmin etmek zor değil. Çünkü aşiretlerin söz ağırlığının olduğu ülkede birçok grubun silahlı yapılanması söz konusu.

DEAŞ burada da görüldü

DEAŞ, Kaddafi’nin doğduğu Sirte’de ortaya çıktı. Terör örgütünün uzun bir süre kontrol ettiği şehir geçtiğimiz yıl ABD'nin de 495 hava saldırısıyla desteklediği operasyon ile temizlendi.

Bütün bu bilgiler göstermektedir ki Libya henüz birlik ve bütünlüğünü sağlamış bir ülke olmayıp ülke de hakim yönetimlerden birinin kabul edip imzaladığı antlaşmasının ila nihaye geçerliliği söz konusu değildir. Bu antlaşmanın gelecek de ne olacağı ülkenin bütünlüğünü sağlayacak yönetimin kabul edeceği zamana ve sartlara bağlıdır. Bu yüzden Libya ile aramız da yapılan antlaşmayı bu bilgiler ışığın da değerlendirmek ona göre tarafları ve başarılarını irdelemek gerekir.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.