O nedenle onun sevdiği kuzu etini Hıdrellez de baş yiyecek onu temsil eden gülfidanını dilek ağacı gibi kullanmaktadır. Ama birileri halkı yıllardır yanılmaya yönelmiş bu kutlamaları sabote edip ortadan kaldırmaya yönelmişlerdir.
Bence bunlar bu günü sen (st) Georges veya Aya Yorgi günü yapan Hristiyanlık çevreleri ve onların aleti yandaşı olan çevrelerdir. Bu çevreler arasında hıdrellezi Türk bayram, putperest bayramı kabul eden dindarlarda mevcuttur. Bu davranışa sahip çevrelere son zamanlardaki dinler arası diyalogcular da eklenmiştir.
Bilhassa bu sonuncular hıdrellez yerine ortaya çıkan kutlu doğum haftası uygulamalarıyla Hristiyanların Paskalya yortusuna yakınlaştırdıkları, Hazreti Muhammed doğum günü kutlamalarıyla hıdrellezi unutturmaya çalışmışlardır. Hıdrellez Hz. Muhammed’in miladi doğum günüdür.
Tekrar önemle vurgulamak isterim ki tanrı uğruna âlemleri yarattığı Hz. Muhammed’i yeryüzünün canlandığı yeşerdiği gün olan Hıdırellez’de dünyaya getirmiş olması büyük olasılıktır.
Bu nedenle Hıdırellez Hz. Muhammed’in doğum günüdür; öyle değerlendirilmeli ve ona göre uygun kutlanmalıdır. Bu konuda Kazım Öztürk gibi yazarlarda benim gibi düşünmektedir. İslam’da Kutsal Günler ve Geceler isimli eserinde bu konudaki fikrini şöyle dile getirmektedir:
“Peygamberimiz Muhammed Mustafa (S.A.S) Efendimiz 6 Mayıs günü dünyayı şereflendirmiştir. Bu kutsal olayı Anadolu Türklerinin Hıdırellez’de yaptığı gibi gerçek doğum gününde, bilinçli olarak kutlamamız muhakkak ki çok yerinde bir icraat olacaktır.”
Evet, Hz. Muhammed’in doğumu Hicri takvimle Rebiyülevvel ayının 12. gecesi, miladi takvimle 6 Mayıs tarihi yani Hıdrellez günü tarihidir. Bu nedenle hicri takvimle kutlamak gerekirse Mevlit Kandili’nde, miladi takvime göre kutlamak gerekirse halkın asırlardır kutladığı Hıdrellez gününde peygamberin doğumu kutlanmalıdır.
Bütün bu anlatımlardan sonra belirtmek isterim ki ister Arap kültürü tesiriyle hareket eden Emevicilerin, Arapçıların, tarikatçıların, cemaatçilerin önem verdiği mevlit kandiliyle peygamberimizin doğum gününün kutlanmasını gerçekleştirenlerin isterse Hıdırellez bayramını putperest Türk bayramı sayanların hatta Hıdırellez gününü Sen Georges günü olarak değerlendirip Hıdırellez’in bir Hristiyan bayramı olduğunu ileri sürenlerin fikirlerine göre Hıdırellez’i kutlamak veya kutlamamak yoluna gitmesinde hatalı davranmış olacaklarını düşünmekteyim.
Şunu bir kez daha belirtmek isterim ki Arap toplumunun kullandığı hicri takvim sistemine göre peygamberimizin doğum günü olarak Rebiyülevvel ayının 12. Gecesini esas almak bu takvime göre Rebiyülevvel ayının dönerliği sebebiyle miladi takvime göre değişkenliği nedeniyle söz konusu tarihte peygamberimizin doğum gününün kutlanmasının hatalı olabileceği düşünülebilir kanaatindeyim.
Ancak miladi takvime göre hiçbir zaman farklı tarihlerde Hıdırellez kutlamasını ortaya koymayan 6 Mayıs tarihinin peygamberimizin doğum tarihi olarak kutlanmasının daha yerinde olabilirliği düşünülebilir kanaatindeyim.
Peygamberlerin genellikle doğum ve ölüm günlerinin aynı tarihlerde olduğu söylendiğine göre 6. Mayıs tarihinin peygamberimizin hem doğum hem ölüm gününe denk geldiğini yani 6 mayısa denk geldiği ifade edenler göre Hz. Muhammed’in doğumunun kesin olarak 6. Mayıs tarihinde olduğunun daha doğru bir tespit olabilir düşüncesindeyim. Hıdırellez günü tüm Türk dünyasına İslam dünyasına kutlu olsun.