güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bölgesel Tarihimizin Sorunları Bu Sorunların Çözümünde Vatandaşlarımıza Düşen Görevler

Yazının Giriş Tarihi: 20.05.2021 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.05.2021 00:05

Bölgemiz yani başta bandırmak olmak üzere Erdek, Gönen ve Manyas gibi ilçelerimizin oluşturduğu saha yerel tarih açısından bazı muammalar taşımaktadır. Nitekim bu muammaların bulunduğu en başta gelen saha Bandırmamızdır. Çünkü Bandırmamızda yerel tarih açısından verilen bilgiler sistemi bazı yanlış temellerle oturtulmuştur düşüncesindeyim. Bunun sebebi bu konuda bilgi verecek kaynak sıkıntısının mevcudiyeti ve bu bölgede tarih bilimini gerçekleştirmek tarihi araştırma açısından görev yapmak çalışmaları tarihçi olmayan kişilere kalmıştır.

Bir başka deyişle bu tür çalışmaları yapan yaptığını iddia eden ve eserler ortaya koymaya çalışan kişiler tarih eğitimi almış kişiler değildirler. Çoğu fotoğrafçılıktan veya gazetecilikten ilköğretim öğretmenliğinden amatörce bu tür girişimlere yönelmiş kişilerdir.

Bunlar ya merak nedeniyle yahut ta popüler olmak amacıyla sözüm ona yaptıkları derlemelerle birtakım yerel malumat veren yerel medya mensubu kişiler olmuşlardır. Tuhaf bir noktada zaten Bandırmamızın yerel medyası da yakın zamana kadar gerçek gazetecilik eğitimi almamış çoğu fotoğrafçılıktan veya kendince kendini yetiştirmiş kişilerden oluşmuştur.

İşin bu yönü bir tarafa zaten niyetimiz birilerini tenkit değil birilerini küçümseme değil Bandırma bölgesindeki daha doğrusu bölgemizdeki yerel Tarih açsısından cevap bekleyen konuları vurgulamaktır. Bandırmanın tarihi ve tarihçesi hakkında verilen bilgilerin yazılı kitap veya broşürlerin çoğu Bandırmanın kuruluşunu Trakya üzerinden gelenlere mahal ederken Anadolu’ya orta Asya üzerinden gelenleri ihmal eder anlatımlar ortaya koymaktadırlar. Bu tür anlatımlar Bandırmanın kuruluşunu Turani unsurlardan uzaklaştırırken Türklük unsurundan uzaklaştırırken akılları sıra Avurapayi unsurlara bağlamaktadırlar. Ellerindeki ilk çağ kaynaklarını ama kasıtlı ama hatalı olarak yanlış değerlendirdiklerini düşündüğüm bu konuda kendilerince kitap yazmış eser ortaya koymuş emek sahiplerinin ürünlerinin dikkat ve titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatırım.

Bandırmanın kuruluşu konusunda muamma durumuna gelmiş bir konu Bandırmanın kurucuları kimlerdir. Doğrusu bu konuda kesin delil vererek iddia ortaya koyacak kimse mevcut değildir. İlk çağdaki konuyu kapsayan bu muamma yanında Bandırmamızın Anadolu Selçukluları döneminde olsun Osmanlıların kuruluş döneminde olsun durumu hakkında bilgilerde mevcut değildir. Elde olan bilgiler çelişkili olup farklı kaynaklarda Bandırmayı Türk hakimiyetine sokan kişinin farklı kişiler olduğu ifadesi mevcuttur. İşin bu noktası da bir muammadır. Orta çağ ve Yeniçağ konusunda Erdek’imizin taşıdığı bir muammada kapsadığı sahada sahip olduğu seyit gazi tepesi ve oradaki yatırın kimliği konusudur. Bazılarına göre orada battal gazi yatmakta bazılarına göre başka bir seyit gazi orada yatmaktadır. Acaba hangisi doğrudur. İşte size bir muamma. Bandırmamızın Cumhuriyet tarihi açısından ortaya koyduğu önemli bir muamma kurtuluş harbi sırasında Haydar Çavuş camisinde hapsedilen Bandırmalıları bombaların patlamasından önce kapıyı açarak kim kurtarmıştır. İşte bu soruda cevap beklemektedir.

Yine Bandırmamız açısından cevap bekleyen yerel tarih açısından önemli sorulardan biriside bazı kimseleri kurtuluş harbi sürecinde çok önemli görevler atfettikleri Sezai Uzay’ın durumunun ne olduğu konusudur. Onu övenlerin kesin ifadesine göre bu şahıs Bandırma Kuvayi Milliyesinin bu yolda kurulan teşkilatların temel direğidir. Ama nedense bu konuda onun kendi ifadesinin dışında onu destekleyen başka kaynaklar yoktur. Bu yüzdendir ki Sezai Uzay’ın kurtuluş harbi içerisindeki rolünü açıklayacak delillere bilgilendirmelere ihtiyaç vardır. Üstelik onun hayatını anlatan eserlerde bile ifade ettiği konular açısından tarihsel tutarsızlıklar mevcuttur. Yine bandırmamızın tarihi açısından kurtuluş harbinin başlangıcı noktasında önemli görev ifa etmiş. Bandırma vapurunun Bandırma ile ilgisi de izah ve açıklamaya muhtaçtır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.