güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YABANKAZLARINDA DEMOKRASİ

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 00:04

Yabankazları, koni biçiminde toplu olarak uçarlar. Leylekler toplu uçarken, leyleklerden biri onlara nasıl önderlik ederse, yabankazlarında da öyledir.

Koni biçiminde uçan yabankazlarının, en önünde bir yabankazı uçar, öbürleri de onu izler. Yabankazları sürüsüne önderlik eden, onlara yol gösteren yabankazının nasıl olduğunu, onda ne gibi nitelikler bulunduğunu merak eden hayvan bilimcileri helikopterle uçan yabankazlarını takip etmişler. Sonuçta görmüşler ki, yabankazları sürüsüne önderlik eden hep aynı kaz değil.

Yabankazları koni biçiminde uçarken, boyuna yer değiştiriyorlarmış. Arkadaki yabankazı öne geçiyor, öndeki de onun yerini alıyormuş. Böylece o koni biçimindeki yabankazları tıpkı vidalı çivi gibi döne döne uçuyorlarmış.

Onlara uzaktan bakınca, hep aynı yabankazının önderlik ettiğini sananlar o koni biçimindeki devingenliği uzaktan seyrettikleri için anlayamadıklarını dile getiren hayvan bilimcileri, farklılığı anlamak için, yakın mesafeden incelenmesi gerektiğini belirtmektedirler.

Hayvan bilim adamları yabankazlarındaki bu önderlik paylaşımcılığını anlattıktan sonra, şöyle bir hükümün altını çizerler:

“Bu koni biçiminde önderli uçuşlarda yabankazları şefle, başkanla yönetilmiyor. Her yabankazı sırayla sürüye başkanlık ediyoruz…”

Hayvan bilimcilerin bu anlatımını okuyunca ve anekdotun başlığının “Yabankazlarında DEMOKRASİ” olunca, ister istemez siyasi arenadaki demokrasi arayışı aklıma takıldı. Bazı partilerdeki liderlik kavgalarına az şahit olduk? Bazılarında ise lider olduktan sonra, neredeyse eli ayağı tutmayıncaya kadar liderliği bırakmak istemediklerine şahit olmuyor muyuz?

Yabankazlarındaki bu demokratik işleyişin insanların siyasi arenasında aynısı olmasa bile, bu öyküden ders çıkararak, partilerin liderliklerini kavga etmeden, lider değişimlerini yapmak bu kadar zor olmasa gerek…

Kaynakça: (Hayvan deyip de geçme.)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.