güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

EĞİTİM ÇIKMAZI

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:50
Türkiye’de eğitim-öğretim özelleşti mi, özelleşmedi mi sorusuna yanıt vermek yaşanan kaosu gördükten sonra gayet kolay.
Evet.
Türkiye’de eğitim-öğretim özelleşti. Bu kanıya varmak için âlim olmak gerekmez. 13 yılda 5 bakanın değişmesi, her gelen yeni bakanın eğitim sistemini kendi kafasına göre uyarlaması, eğitimde problemleri azaltacağına çoğaltmıştır. 
Hepinizin bildiği gibi, cemaat okullarına yönelik olarak başlatılan operasyon ile dershaneler kapatıldı. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmaması kararını verse de, Sayın Milli Eğitim Bakanı bu işi yönetmelikle çözüverdi. Ve ilk defa bir ülkede, yönetmelikler yasaların önüne geçti!
2015-2016 öğretim yılının başlaması ile sorunlar yumağı bir başka sorunu gündeme taşıdı. Dershanelere 3 bin lira ödeyen veliler, bu kez açılan özel okullara 9 bin lira ödemek zorunda kaldı. Her ne kadar öğrencilere 3500 lira civarında devlet ödeme yapacak denilse de, bu parayı her öğrenci alamayacağı için, öğrenci velisi bu paranın hepsini ödemek zorunda kalacaktır. Hadi, tüm özel okula giden öğrenciler bu devlet katkısından istifade etti diyelim. Veli yine 5 bin lira civarında ödeme yapmak zorunda bırakılacaktır.
Efendim, veli özel okula göndermesin, biz okullarda destekleme kursları veriyoruz, okulundaki kursa devam etsin deniliyor. Deniliyor ama geldiğimiz noktada Anadolu Liselerindeki bazı sınıfların boşaldığı hatta sınıf kapattıklarının haberini alıyoruz. Bu olay önümüzdeki yıl daha da artacaktır.
Fen Liselerine giren öğrenciler bile, açılan özel liselere gitmeye başladı. Bu, eğitimdeki çıkmazın sonucu değildir de nedir?
Bir başka sorun da bildiğiniz gibi devlet okullardaki öğrencilerin kitaplarını veriyor. Hal böyle olduğu halde “ kaynak kitap” adı altında her branş öğretmeni kitap aldırıyor. Konuştuğum bir öğrenci velisi “ Hocam benim çocuğum Fen Lisesi’ne gidiyor, hocalar 13 adet yardımcı kitap aldırdı. İnan ki tam 450 lira para verdim.” Diye dert yandı. Bu olay dramatik değil de nedir?
Kimse yanlış anlamasın. Ben olayın “ çıkmaz sokak” kısmını aktarmaya çalıştım. Eğer bu yazdıklarımdan şüpheniz varsa gidin bazı Anadolu Liselerini araştırın.
Sonuçta eğitim-öğretimin özelleşip özelleşmediğine kendiniz karar verin.
Bu konuda konuşacak çok söz var. Gelin görün ki, kendim de emekli bir eğitimci olduğum için bu yazdıklarımı karalama kampanyası olarak görülmemesi için, bazı olayları es geçip sohbetimizi bitiriyorum.
                                                                                                     Esen kalın. 
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.