Sebzeler taşıdıkları madensel tuzlar ve vitaminler bakımından çok zengindir. Bebeklerin ve çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp, gelişmeleri için madensel tuzlar ve vitaminlere ihtiyaçları fazladır.
Normal durumdaki bebeğin madensel tuz ve vitamin ihtiyaçlarının çoğunu ilk 3-4 ayda anne sütü karşılayabilir. Daha sonra bu ihtiyaçları sebze püreleri ile desteklenir. Bu amaçla sebze püresi hazırlanmalıdır.
Sebze püresi yapımında kullanılacak araç ve gereçler aşağıda verilmiştir:
1- Patates, havuç, ispanak gibi sebzeler
2- Pres veya süzgeç ve kaşık gibi araçlar
Sebzeler: Sebzeler çocuklara şu amaçlarla verilir: Vitamin, demir ve bakır kaynağıdırlar. Yeşil sebzeler kan yapıcı maddeleri taşırlar. Mide Özsuyunu arttırır, bağırsak hareketlerini düzen- lerler. Sebzeler taze ve mevsimine uygun olmalıdır.
Patates : Patates nişasta, demir, B ve C vitamini bakımından zengindir. Patatesin taze ve filizlenmiş olmaması gerekir. Çünkü filizlenmiş patateste sağlığa zararlı zehirli madde oluşmaktadır. İshal tedavisinde de kullanılabilir.
Havuç : Havuç A, C vitamini, demir ve bağırsak hareketlerini kolaylaştıran selüloz içerir. İçinde bulunan selülozdan dolayı havuç püresi kabızlıkta, suyu ise ishal tedavisinde kullanılır.
Ispanak : K-C vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir içerir. İçinde selüloz bulunduğu için kabızlığa iyi gelir.