güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Şeker yağdan daha zararlı

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Yağın vücuda faydalı olabileceğine, kötü beslenme konusunda çok daha tehlikeli ve gözler önündeki şeker unsurunun gözden kaçtığına işaret eden araştırmaların sayısı giderek artıyor.

ABD'nin first Iady'si Michelle Obama, gıda etiketlerinin yeni kurallarla, yeniden düzenlenmesini önerdi. Gıdaların içindeki yağa odaklanmak yerine beslenme değeri çok daha az olan şekere
odaklanılması tavsiye ediliyor.

Yağın vücuda faydalı olabileceğine, kötü beslenme konusunda çok daha tehlikeli ve gözler önündeki
şeker unsurunun gözden kaçtığına işaret eden araştırmaların sayısı giderek artıyor.

Yağ, karbonhidrat ve protein makro besinler yani bütün diğer gıdaların temel taşlarını oluşturuyorlar.

Karbonhidratlar ve proteinlerin her bir gramında 4 kalori, yağın ise her bir gramında 9 kalori var.

80'lerde yağ düşmanlığı

2014 BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 20. yüzyılın sonlarına doğru obezite giderek yaygınlaşırken, sağlık uzmanları bunun önüne
geçmenin yollarını araştırmaya başladı. New York üniversitesinde gıda uzmanı Profesör Marian Nestle, "1980’lerin sonlarında, yağı
azalttığınızda aldığınız kalorileri de azalttığınız söyleniyordu" dedi.

İşte, ufak tefek şeyler atıştırma dönemi böyle başladı. Gıda şirketleri "yağsız" etiketiyle ürettikleri düşük kalorili ürünleri
piyasaya sürdüler.

21. yüzyıla girilirken, bir çok diyetin karbonhidratlara odaklanması ile yağın itibarı biraz arttı. Fakat Yiyebileceğiniz En İyi Şeyler (Best
Things You Can Eat) adlı kitabın yazarı David Grotto, makro besinlerin yani yağ, karbonhidrat ve proteinin diyetin başarısını
belirlediği anlayışından giderek uzaklaşıldığını söyledi.

Grotto "Karbonhidratlara ihtiyacımız var, proteine ihtiyacımız var, yağa ihtiyacımız var" diyor ve
bazı yağ türlerinin zararlı olduğunu kabul ederek sürdürüyor: "Ama yağ bir gıda türü olarak kötü değil."Gerçekten de, araştırmalar
yağın beslenmede önemli bir işlevi olduğunu açıkça ortaya koyuyor:
bir çok vitamin suda değil yağda eriyor, dolayısıyla sebzeler ve besin değeri yüksek diğer yiyecekler, yanlarında bir miktar yağ ile
yendiklerinde vücut bunlardan çok daha fazla yararlanabiliyor.

Deniz suyundan iyi’

İsveç'de yapılan yeni bir araştırma yüksek oranda yağ yiyenlerde obezitenin daha az görüldüğünü gösterdi. Araştırmacılar bunu yağın
insanda daha büyük bir doygunluk yaratması dolayısıyla aşırı yeme isteğini dizginlemesine bağlıyorlar.
David Grotto, "Bir çok beslenme uzmanı artık yağın 'kötüler'
arasında olmadığında, kötü olanın kaloriler olduğunda birleşiyor"
diyor. Beslenme uzmanları gıdada kaloriyi en çok artıran şeylerden birinin şeker olduğunda da
hemfikir.

Harvard üniversitesi Kamu Sağlığı bölümünden Walter Willet, "Bir
ıssız adada iseniz, şekerin deniz suyundan daha iyi olduğunu
söyleyebiliriz" diyor.

Fakat şeker hakkında söylenebilecek olumlu şeyler aşağı yukarı bu kadar. Bir karbonhidrat

türü olan şekerin gramında sadece 4 kalori var ama bir çok ürün, tadı
cazip hale getirmek için bunu artırıyor. Tüketim başka sorunlar da yaratıyor.

Vermont üniversitesi'nden beslenme uzmanı Profesör Rachel Johnson "Yüksek yoğunlaştırılmış
şeker tüketiminin kalp rahatsızlıklarına yol açan bir çok riskle bağlantılı olduğunu biliyoruz"
diyor.

Şekerin zararları

Kaloriyi şekerden almak demek, daha az şekerli bir şeyden alabileceğimiz besinleri almadan sırf kalori almak demek. Ayrıca kan
şekeri düzeylerinin tehlikeli seviyelere gelmesi, enflamasyon ve yeni bir araştırmaya göre ölümle
sonuçlanan kalp hastalığı riskini artırıyor.

Kaygı verici olan, aynı yeni araştırmaya göre, ABD'de şeker tüketiminin çok tehlikeli düzeylerde
olduğunun görülmesi. Amerikalıların yüzde 70'i tavsiye edilen günlük şeker oranının
üzerine çıkıyor. Normal olarak alınan günük kalorilerin yalnızca onda birinin şekerden gelmesi
sağlıklı sayılıyor.

Genellikle bir gıdanın içinde en çok bulunan madde etiketin üzerinde
de en üste yazılıyor ama Walter Willet, gıda şirketlerinin kurnazlık
yaptıklarını, bir gıdanın içindeki şekeri farklı çeşitlerine bölerek
etiketlediklerini anlatıyor. Örneğin toplam şeker miktari vermek yerine
etikette sukroz, maltoz, sorbitol, dekstroz, mısır pekmezi, şeker
kamışı pekmezi gibi başlıklarla bölünmesi yoluna gidiliyor.

Şimdi ABD'de yeni etiketleme kuralları ile bu durum
değiştirilmeye ve şekerin zararlarına odaklanılmaya çalışılacak.

Uzmanlar meyve ve sebzelerde bulunan doğal şekerin değil gıdaya
üretim sırasında eklenen şekere dikkat etmek gerektiğini
vurguluyorlar. David Grotto sonuçta bir günde alınan kalori kadar, alınan kalorinin kalitesi yani
beslenme değerinin de önemli olduğunu söylüyor.

Grotto ekliyor:

"Aslında tek bir gıdaya odaklanmak miyopluk. Fakat her zaman bir şeyi

'kötü' ilan etmeyi seviyoruz nedense."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.