Çocukluk döneminde zaman zaman görülen dudak morarması, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin erken kalp hastalığı habercisi olabilir. Çocukların muayenesi sırasında duyulan kalp üfürümlerinin de aynı şekilde erken kalp hastalığının habercisi olabiliyor. Çocukluk döneminde zaman zaman görülen dudak morarması, nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma gibi belirtilerin, ayrıca bebeklerde annesi tarafından emzirilirken ortaya çıkan aşırı terleme ve sık nefes alma bulguları, erken kalp hastalığı habercisi olabilir. Bununla birlikte; çocukların muayenesi sırasında hekim tarafından duyulan kalp üfürümleri de aynı şekilde erken kalp hastalığının habercisi olabilir. Unutmamak gerekir ki masum gibi görünen bir üfürüm, çok ciddi bir doğuştan kalp hastalığının ilk ve tek bulgusu da olabilir.
Genellikle üfürümlerin çocukların yapılan rutin muayeneleri sırasında fark ediliyor. Dünyada ve Türkiye’de kalp-damar hastalıklarından ölümlerin ilk sırada yer aldığı bilinmektedir. Üfürüm ismi verilen ve normal kalp seslerinden farklı olan bu tür seslerin bir kısmı zararsızdır ve bir süre sonra kaybolur; bunlara masum üfürüm ismi verilir. Masum üfürüm tanısı konulan hastaların kesin tanı için mutlaka bir çocuk kardiyoloji merkezine götürülmesi ve orada ayrıntılı muayene edilmesi gerekir.
Unutulmamalıdır ki çocuklardaki doğuştan kalp hastalıklarının hemen hemen hepsinde farklı özelliklerde üfürümler duyulmaktadır. Bu üfürümler elbette masum değildir, tersine doğuştan kalp hastalığına erken tanı konmasını sağlayan birer hastalık habercisidir. Doğuştan kalp hastalıklarının erken tanısında, çocukların dudaklarında morarma, nefes darlığı, aşırı terleme, çabuk yorulma, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi bulgular kadar, hatta bazen onlardan daha ön planda olan kalp üfürümleridir.
Bu nedenle kalp üfürümü masum mu yoksa bir kalp hastalığının ilk habercisi mi? Bunun özenle ve vakit kaybetmeden belirlenmesi hayati önem taşır. Belki de çocukta son derece ciddi bir kalp hastalığı mevcuttur ve basit denilebilecek girişimlerle (balon, stent veya yeni kalp kapağı takılması gibi) veya kalp cerrahisi ile kolayca tedavi edilebilir. Erken tanı konmaması nedeni ile çok önemli tedavi fırsatları kaçırılmış olabilir. O nedenle çocuklarda masum üfürüm var deyip geçmemeli, ciddiye alınmalı ve masum olup olmadığı ilk fırsatta netleştirilmelidir. Bu konuda çocukları izleyen hekimler hiç şüphesiz ailelere yol gösterici olacaktır.