güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

YAKIN TARİHİMİZDE ROL OYNAMIŞ, İZLER BIRAKMIŞ ÜNLÜ ASKERİ VE SİVİL GEMİLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Kastamonu ve Bolu H.K”

Mirliva MUHİTTİN.(Atatürk’ün harbiye den Fransızca ve Askerlik öğretmenidir.)

Bu raporu alan Milli müdafaa vekâleti aşağıdaki emri vermiştir.

“24 tarih 2926 – 100 tele cevaptır. Kastamonu ve Bolu havalisi K. 5939 – 94 – 133

Ereğli ye gelen Alemdar tahlisiye vapurunun nevakısının süratle ikmali ve hemen Trabzon liman riyaseti emrine hareket ettirilmesi hususunda Ereğli liman Reisliğine emir verilmiştir. 26.1.1337 (1921)

Müdafaayı Milliye Vekili

Namına KAZIM”

Bu emirler üzerine eksikleri tamamlanan ALEMDAR Gemisi’ne Ereğli’den katılan 13 kahraman denizciyi, Ereğli liman reisi Nazmi Bey seçip Alemdara tayfa olduklarını bildirmiştir. Onlardan vatan için vazife beklendiğini belirten bir konuşma yaparak yüreklendirmiş, hepsini öperek gemiye selavatlamıştır. Zaten bu yiğit adamların çoğu 1.Dünya savaşında denizde ve çeşitli cephelerde çarpışarak görev yaptıktan sonra ordumuzun dağılması ile terhis edilerek Ereğli ye dönmüşlerdir. Bu 13 kahraman denizcinin isimleri aşağıda çıkartılmıştır.(Üsteğmen Ali DURSUN, Askeri Polis teşkilatı kadrolarından ALEMDAR’a katılmıştır)

Ereğli’den ALEMDAR’ a katılan 12 Kahraman:

1 - Ereğli Orhanlar mahallesi: Hasan CANVER

2 - Ereğli Orhanlar mahallesi : Yakup TOFTA

3 - Ereğli Orhanlar mahallesi: Fikri ULUSULU (Ölüsünün Fikri)

4 - Ereğli Orhanlar mahallesi: Çırakların HİLMİ

5 - Ereğli Orhanlar mahallesi: Çekirge oğlu İSMAİL

6 - Ereğli Akarca mahallesi: Tefik TETİK

7 - Ereğli Kirmanlı mahallesi: İstanbullu REŞAT

8 - Ereğli Mürteza mahallesi: Hacı Yakup’un TAHSİN

9 - Ereğli Kozlu mahallesi: Tahsildar HASAN

10-Ereğli Merkezden: İstanbullu ÖMER

11-Ereğli Orta Köyden ŞABAN

12-Ereğli Ketenciler Köyünden TAHİR

ALEMDAR Trabzon’a hareket hazırlıkları yaparken ALEMDAR’ı İstanbul’dan kaçıran çarkçı Osman Efendi hastalanarak Ereğli’de hastaneye kaldırılmış olup, gemiye yeni tayin edilen iki kaptan bir çarkçıbaşı ile gemi personeli 21’ye çıkmıştır.

Geminin Trabzon’a hareketinden evvel Ereğli dışından gemiye katılan ve tarihi çarpışmada görev yapan zabitan listesi aşağıda çıkartılmıştır. (İlk üç İstanbul’dan kaçırılışta yoktur)

1 - 1.Süvari: İsmail Hakkı Kaptan(Emekli gedikli zabit)

2 - 2.Süvari: Üsteğmen Ali Dursun Tevetoğlu (Ereğli Askeri Polis teşkilatından)

3 - Çarkçıbaşı: Beykozlu Adil bey (Önyüzbaşı)

4 - 2.Çarkçı: Hikmet Efendi

5 - Serdümen: Recep Kâhya

6 - Serdümen: Rıfat Reis

7 - Ateşçi: Göreleli Yusuf

8 - Güverte lostromosu: Ali Reis

9 - Kamarot: Salih Efendi

Hazırlıklarını tamamlayan ALEMDAR, 26/27 Ocak 1921 (Miladi 8-9 Şubat 1921) gecesi saat 03 de Ereğli’den “vira demir” diyerek Trabzon’a hareket etti. Bu olayı, Ankara Bahriye Dairesine bildiren Ereğli liman Reisi Nazmi Bey’in telgrafı aşağıdadır

“Ankara Bahriye Dairesine şifre Ereğli 26.1.1921

Alemdar vapurunun nevakısı ikmal edilerek suvari İsmail kaptan ile yüzbaşı Adil bey nezareti altında Trabzon a hareket ettirildi.

Karadeniz Ereğli Liman reisi NAZMİ”

Fakat Ereğli’deki gayri Müslimlerin ve casusların haberdar ettiği Zonguldak’daki Fransız Karadeniz Komutanlığı, emrindeki C–27 gambot’u ALEMDAR’ı yakalamak üzere görevlendirildi, gambot Ölüce Feneri arkasında Çayağzı Mevki’inde pusuya yatıp tüm ışıklarını söndürerek beklemeye başlar. ALEMDAR limandan çıkıp Ölüce Feneri’ni döndükten sonra Amasra rotasına girdiğinde, tüm ışıklarını yakarak ALEMDAR’ın üzerine gidip megafonla, yol kesip durdururlar. ALEMDAR’a asker çıkartarak kumandayı ele alıp Zonguldak istikametine hareket ettirirler. Gemiyi Zonguldak limanı dışında demirleterek arama tarama yapıp mevcut silahlarını alırlar. Bu arada, yalnızca süvari ve çarkçıbaşı tabancalarını saklama imkânını bulmuşlardı.

Zonguldak’daki aramadan sonra Fransız Yüzbaşı Tilli komutasında 4 asker çıkartılır gemiye ve demir aldırılarak İstanbul istikametine hareket ettirilir, peşlerine de emniyet olarak C–27 gambot takılarak ALEMDAR takibe alınır. Bu arada gemideki personel kurtuluş için planlarını yapmışlardı bile. Evvela aralarında kavga çıkartacaklar, Fransız askerleri onları ayırmaya gelince de askerlerin silahlarını alıp onları etkisiz hale getireceklerdi. Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.