güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih Akışı İçerisinde Türk- Alman İlişkileri ve Kamen-Bandırma Dostluğu

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2022 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2022 00:06

Her halde bu da Bandırma’lının başta kendi insanlarına olmak üzere kendisine fayda sağlayanlara karşı sürekli gösterdiği vefasızlığın sonucu olsa gerektir. Bandırma bölgesi insanı Kamen bölgesiyle temas kurmadan önce yukarıda belirttiğimiz şekilde Almanlarla az çok tanışmıştır. Tabi ki Alman insanları da yukarıda isimlerini zikrettiğimiz şahıslar vasıtasıyla şüphesiz Bandırma’lıyı tanımıştır. Ancak Bandırma bölgesi insanının Almanlarla kitlesel olarak karşılaşması 1961-1962’lerden sonra Almanya’nın kapıların Türk işçilerinin açmasıyla olmuştur. Türkiye’nin her yerinden giden Türk işçilerinin gibi Bandırma’dan giden işçilerimiz de Almanya’nın değişik bölgelerine gitmişleridir. Nitekim Bandırma’ya bağlı Emre köyünden bir işçi ailesi de Almanya’nın Kamen kentine gitmiş orada çalışmaya başlamış.

Çocuk çocuğu ile buraya yerleşen aile bir hassa bu ailenin kız çocuğu Bandırma Kamen münasebetlerinin kardeşliğinin dostluğunun temelini oluşturacak bu konudaki çalışma ve oluşumlar başlatacak kişi olacaktır. Bandırma Kaman’ın karşılıklı konumlarına baktığımızda birbirinden çok uzak ve birbiriyle görünüşte ortak noktaları olmayan iki kent durumundadır. Her şey önce birisi yani Bandırma bir liman kentidir. Oysa Kamen limanla uzaktan yakından alakası olmayan bir kara kentidir. Ancak ortak özellik aradığımız da bulmamızda mümkündür.

Mesela Bandırma Türkiye’nin ve Anadolu Yarımadasının Kuzeybatısında yer bir kent olduğu gibi de Kaman’da Almanya’nın kuzey batısında yer alan bir kenttir. Bandırma Türkiye’nin önemli büyüklükte vilayetlerinden biri olan Balıkesir içinde yer alan Kamen’de Kuzey Resttifal’ya içinde yer almaktadır. Tarihi sahaya baktığımızda Bandırma’da Kamen’de bir zaman Hun, Trakların görüldüğü sahalarda yer almaktadır. Her iki kentte azda olsa roma imparatorluğu içerisinde yaşamışlardır. Bu ortak noktaları uzatmak mümkündür. Ancak bunun yerine her iki kentin kısaca tarihçesini vermeyi ondan sonra mukayese yapma niyetindeyim. 

Bandırma’nın tarihine kısaca bakmak için Cumhuriyetin 80. Yıl Anısına Bandırma 2003 ismiyle Bandırma Kaymakamlığı tarafından yayınlanmış kitapçıktaki şehir tarihçesine baktığımızda şu bilginin verildiğini görürüz: Bandırma'nın içinde bulunduğu bölgede yapılan kazı ve araştırmalardan, bu alanda M.Ö. 6.bin yılının ortalarına uzanan Neolitik ve 5.bin yılının sonlarına uzanan Kalkolithik yerleşmelerin olduğu tespit edilmiştir.

M.Ö. 4.binde bölgede Yortan kültürünü ve M.Ö. 3.binde ilk Tunç çağı ile birlikte bölgede Troia kültürü ile paralellik taşıyan yerleşmelerin varlığı görülmektedir. M.Ö.2.bin başlarında yörede bilinmeyen nedenlerle yerleşmelerin azaldığını görüyoruz. Daha sonra Demir Çağı (M.Ö. 1200 -525] ile birlikte Bandırma bölgesinin belirgin bir şekilde yeniden önem kazandığını, Antik Ege'den ve Balkanlar'dan Anadolu'ya göçlerin olduğunu ve yörenin yeni kültürlerle tanıştığını anlıyoruz.

M.Ö. 2. binin sonlarında; bölgenin Osmanlı egemenliğine girinceye kadar ki dönem içerisinde bölgede büyük bir kültür mozaiğinin yaşandığını, Frigler'in, Lidyalılar'ın, Mysialılar'ın, Traklar'ın, Persler'in, Makedonlar'ın Roma ve Bizanslılar'ın etkili oldukları anlaşılmaktadır.

M.Ö. 550–334 yıllarında Persler'in egemenliğinde kalan bölge Daskylieon'da bulunan Pers (Akhaemenid) Satrap'lığı (Genel Valilik) nedeniyle çok önem kazanmıştır.

Büyük İskender’in M.Ö. 334 yılında Persler'i yenmesiyle bölge Makedonyalıların eline geçmiş, sonraki yıllarda Türklerin eline geçinceye kadar Roma ve Bizans yönetiminde kalmıştır.

Bandırma'nın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Kapıdağ Yarımadası'ndaki Kyzikos Antik Şehri ile aynı zamanda kurulmuş olabileceği sanılmaktadır. Eski Bandırma bugünkü şehir merkezinden 2 km kadar kuzeyde bulunan ve günümüzde Livatya ve Ağıldere olarak bilinen yörede kurulmuştur. O dönemde bir balıkçı köyü olan ve Kyzikos tarafından'da kullanılan Bandır-ma'ya limanından dolayı "Güvenilir Liman" anlamına gelen PANORMOS adı verilmiştir. Panormos Çanakkale'den İzmir'e kadar uzanan ve 20 kadar antik kenti içine alan Mysia sınırları içerisinde bulunuyordu. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.