güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Sevgililer Günü Var, Sevgililer Var Ama Toplumda Sevgi Neden Yok?

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2020 21:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2020 21:47

Değerli okurlarım,

Bize ait bir gün olmamasına rağmen bir başka tabirle bizim toplumumuza ait bir gün olmamasına rağmen artık toplumumuzun bizden kabul ettiği ve uygulamaya başladığı bir gün kutlaması olarak 14 Şubat Sevgililer Gününü şüphesiz bugünde kutlamaktayız. Evet, bugün bize Batıdan gelmiş ve bizde de kutlama bulmaya başlamış bir gündür. Gerçi bazılarına göre bugünün çıkmasında esas rolü olan Hıristiyan azizlerinden Valentinus Anadolu’ya da yabancı bir şahsiyet değildir. Hatta bazıları daha da ileri giderek Hıristiyanlık dininin de Anadolu’ya yabancı bir din olmadığını ileri sürdüklerini görebilmekteyiz. Bu iddia sahiplerine göre Hıristiyan dininin peygamberi İsa’nın annesi Hz. Meryem’in evi Ege bölgesinde İzmir dolaylarında Selçuk civarlarında olduğuna göre Anadolu Hıristiyanlıkla alakası uzak olan bir saha olmaması gerekir.

Bütün bunlar bir yana sevgililer günü Aziz Valantinus’un hatırasına onun icraatlarına dayanılarak Batı âleminde kutlama bulmaya başlamış ve bugün de kutlama bulan bir gün olduğuna göre hakikaten Hıristiyan kökenli bir kutlama günüdür. Bu yüzdendir ki biz Türk İslam toplumuna onun kültür ve sosyal yapısal özelliğine uygun bir gün değildir. Ama Cumhuriyet sonrası Türkiye’sinde ülkemiz Batı medeniyeti sahasına dâhil olup Laik yapısıyla Batı eski tabirle Garp Kültür Sahası’na uyum sağlamaya yöneldiğinde bu sahadaki pek çok kültür öğeleriyle birlikte bu sahadaki pek çok kutlama günlerini de kutlama kapsamına almış ve kutlamaya başlamıştır. Üstelik 14 Şubat’a denk gelen Sevgililer Gününün amacı insanlar arasındaki sevgi bağlarını kuvvetlendirmek olduğu düşünülürse böyle bir günün kutlanmasının İslamiyet’e ters düşen bir özelliği olması da söz konusu olmaması gerekir düşüncesindeyim.

Ne var ki bugün ve bugün kutlaması Avrupa’da insanlar ve ülkeler arasında sevgi bağlarını kuvvetlendirirken bizde aynı amacı gerçekleştirmeye yönelmemiş, aksine sadece sevgi açısından gösterişli hediye teatilerini gerçekleştirmekten ibaret kalan bu özelliğiyle de toplumumuzda belirli kesimlere ekonomik açıdan rant yaratan bir gün olmaktan öteye geçememiştir. Çünkü tarihi belli olan bugün için bugüne ait şekli seremonilerin gerçekleşebilmesi için pek çok ticari meta malzeme olarak hazırlanmaya başlanmış ve gün evvel bunların satışları yapılarak bugün çerçevesinde bir rant ekonomisi doğmuştur. Sevgililer günü için hazırlanan çiçek buketleri, giyim eşyaları, takılar ve aksesuar eşyalar, giyim kuşan eşyaları, süs eşyaları yanında bu günü kutlamaya tahsis edilen özel mekanların düzenlenmesi ve kullanılması hep ticari rant yaratan, imkan yaratan oluşumlar ortaya çıkarmıştır. İnsanlar özellikle karşı cinsten sevgililer bu 14 Şubat gününde birbirine hediye verirken bu hediyeleri bizzat kendi paralarıyla almaktan daha çok ebeveynlerinin paralarıyla, yakınlarının paralarıyla bu alışverişleri gerçekleştirdiklerinden sevgililer günü rant ekonomisi aileleri zora sokmaya başlamış hatta aileleri mağdur eder pozisyona gelmiş görülmektedir. Kısa süreli sevgililer bile sevgiden ziyade kısa bir anlık hissi yakınlaşma içinde olanlar bile bugünde birbirine hediye alışverişine girdiklerinden bugün bünyesinde ülke çapında büyük rant getiren meblağlar dolaşım bulmaya başlamıştır. İşin bu yanı bazı kesimlere gelir temin ederken ülkedeki insanlar arasındaki sevgi bağlarının kuvvetlenmesine bu kutlanan günün ne yazık ki hiçbir katkısı olmamaktadır.

Devamı yarın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.