güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul’un Gerçek Fatihi Akşemsettin’dir Diyenler Neyin Peşindedirler?

Yazının Giriş Tarihi: 13.10.2021 00:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.10.2021 00:09

Toplumdaki bireyleri İslam inancı etrafında kendi fikirleri doğrultusunda toplamaya yöneldiğini düşündüğüm bu ifade sahiplerinin anlatımlarını esas alırsak diyebiliriz ki Fatihin İstanbul fethindeki rolü padişah olmaktan öteye geçmemektedir. Devlet büyüklerini Osmanlı yönetiminin söz sahiplerini ve padişahı İstanbul fethine yönlendiren bıkkınlığa düştüklerinde yerinde sabit tutan karşılaştıkları manevi güçlükleri çözmek için Hızır’la irtibata geçen hatta tanrı katında yaptığı dualarla sorunları halleden Akşemseddin İstanbul’un gerçek fatihidir dersek bu şartlar dahilinde kanaatimce yanlış söylemiş olmayız düşüncesindeyim.

Akşemseddin’in rivayetlere göre görevi bununla da bitmemiştir. Fetihten sonra padişahlıktan ayrılıp kendisine öğrenci olmak isteyen mürit olmak isteyen Fatih Sultan Mehmet’i padişahlıkta kalmaya razı ederek Osmanlı devletine Cihan şümul bir padişah armağan edende odur.Eğer o ikna etmemiş olsaydı rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmet onun müridi olacak padişahlığı sona erecekti. Bunu engelleyen Akşemseddin olduğuna göre Fatihi bize armağan edende Akşemseddin’dir.

Hele fetihten sonra beklide fetihten önce evliyalık gücüne dayanarak rüyalarına dayanarak yaptığı tespitle halkımıza Eyüp Sultan dediği kutsal mekânı tespit edende Akşemseddin’dir. Bütün bu nedenlerle şehri fetheden Fatih’in padişahlığının daimiliğini sağlayan İstanbul’a Eyüp Sultan gibi önemli bir kutsal mekân olan sahayı armağan eden Akşemseddin için tüm bu rivayetleri ve onları dile getirenleri esas alarak İstanbul ‘un gerçek Fatihi Akşemseddin’dir dersek bence hata etmiş sayılmayız.

Ama işin bir başka yönü ülkemizde İslam dinini kullanarak şeriatçı dinci rejimler arzulayanların arzularını gerçekleştirmek için tarihi gerçekleri tahrif ettiği yönü ortadadır. Çünkü İstanbul Akşemseddin’in ağırlığıyla önderliğiyle değil sadece dua ve maneviyatla değil bilek gücüyle teknik kuvvetler kullanarak da gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda sağlanabilmiştir. Unutmayalım ki topların İstanbul fethine sağladığı katkı 300 parçalık Osmanlı donanmasının ve en az 100 bin kişiyi bulan Osmanlı ordusunun Fatihin yüksek kumanda gücünün ve iradesinin sağladığı katkı açıkça ve tartışmasız bilinen bir gerçektir.

Zaten bilinen bu gerçek halk tarafından fıkralarda bile dile getirilmiştir. Bu yoldaki fıkralardan birine göre İstanbul’un fethinde sonra şehirde gezen Fatih Sultan Mehmet’e yolu üzerine denk gelen molla gruplarından birine mensup bir şahıs;

“Sultanım fethine mağrur olma bu fethi bizim dualarımız sayesinde gerçekleştirdin” demiştir.

Fatihin buna verdiği cevap gayet manalıdır.

“Belinden çekip eline aldığı kılıcı göstererek bunun payını da unutmayın ha” demiştir.

Evet. İstanbul’un fethi belki İslam dininin ve İslam halkının yaptığı duaların etkisiyle kolaylaşmıştır. Ama fethi sağlayan gerçek kuvvet Osmanlı ordusu onun teknik gücü ve başındaki yöneticisi Fatihin bilime tekniğe siyasete dayanan stratejik yönetimidir. Üstelik Fatih bu fetih için Katolik dünyasının başı olan Papa ile bile Bizans aleyhine anlaşmalar gerçekleştirmiş. Papayla fikir birliğine vararak İstanbul kuşatmasına öyle karar vermiştir diyen kaynaklarda vardır.

Mesela Aytunç Altındağ, Papanın kuşatma öncesinde Fatihe gönderdiği Macar top döküm ustalarını temin ettiğini hatta Rumeli hisarının yapımı için İtalyan mühendisler görevlendirdiğini ileri sürmektedir. Yine kuşatma sırasında Osmanlı ordusunda paralı Alman, Macar ve benzeri Hristiyan milletlerden askerle bulunduğu da göz önünde tutulursa İstanbul’un fethi hiç de birilerinin iddia ettiği gibi din ve evliyalar kuvvetiyle olmamıştır. Her ne kadar peygamber hadisiyle fethi gerçekleştiren övülse de fethin kim veya kimler tarafından yapılacağı dile getirilmemiştir. Bu nedenle İstanbul’un fethi dinden ziyade bilme dayalı bir icraattır. Devam edecek…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.