güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

Bölgemiz Kurtuluş Tarihi Açısından Milat Olan Akbaş Baskını

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2022 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2022 00:05

Bunun için her şey hazır durumdaydı. Hatta nakliye vasıtaları bile gelmişken gerçekleşen Akbaş baskını beyaz kuvvetleri olası bu yardımdan etmiş ve kızıl kuvvetlerin başarı kazanmasında önemli bir rol oynamıştır. Haliyle başarıya ulaşan kızıl kuvvetler Sovyetler Birliğini yaratmış ve karşımıza komünist Sovyetler birliği gibi bir devletin çıkmasında Akbaş baskını önemli rol oynamıştır.

Ne tuhaftır ki aynı bölgede yani Çanakkale bölgesinde kazanılan Çanakkale zaferleriyle İtilaf devletlerine” Dur “diyen Mustafa Kemal ve Türk ordusu Rus Çarlığını nasıl yıkıma sebep olmuşsa onun komünist ihtifallerle yıkılmasını yaratmışsa aynı bölgede gerçekleştirilen Akbaş baskını da Deniking komutasındaki beyaz kuvvetleri desteksiz bırakarak bugün ki Sovyetler Birliği’nin daha doğrusu yakın dönemde dağılan Sovyetler Birliği’nin oluşmasında Büyük etken olmuş bir icraattır.

Bütün bu özellikleri bir yana tekrar önemle vurgulamak isterim ki Akbaş baskını kurtuluş harbinin başlangıç yani hazırlık dönemi açısından gerçekleştirilmiş önemli bir icraattır. Ama ne yazık ki Kuva-ı Milliye bölgedeki bazı halkların ihaneti nedeniyle bu baskınla ele geçirilen cephane ve silahların tam manasıyla kullanıp teşkilatlanma imkânına kavuşamamıştır.

Çünkü bölgemizde yaşayan bir kısım göçmen Osmanlı tebaası kendisini sarayla özdeşleştirdiğinden halen Osmanlı hanedanına kendini bağlı hissetmektedir. Bu nedenle de kurtuluş harbinin hazırlık döneminde bu kitlenin büyük çoğunluğu kendini Osmanlının hizmetinde gösteren kişi ve gruplara yakınlık hissetmiş onlara hizmet etmekten yardımcı olmaktan çekinmemiştir. Bu nedenledir ki kaçırılmaya çalışılan bu mühimmat ve cephanenin takibine çalışan aznavur ve aznavurcular İngiliz yanlıları bu cephanelik ve silahların istenilen yerlere iletilmesine engel olmuşlar hatta ele geçirip İngilizlere iade etmek mücadelesi göstermeye başlamışlardır.

Nitekim bu cephanenin önemli bir kısmı isyancı aznavur kuvvetleri tarafından sarılıp kuşatıldığında Dramalı Rıza Bey bu cephaneliği havaya uçurmak zorunda kalmış böylece Akbaş baskını ile gerçekleştirilen büyük bir başarı, başaranların eliyle imha edilmek durumu ile karşı karşıya kalmıştır. Akbaş baskınından elde edilenlerden Kuva-ı Milliyenin yeterince istifade edemeyişi sebebinin başında başta Anzavurcu Kafkasya göçmenleri ve yine aznavura destek çıkan aznavuru destekleyen İstanbul hükümeti yanlısı Pomak göçmenleri kitleleri olmuştur.

Bunların şüphesiz hepsi değil ama önemli bir grubu kurtuluş harbinin hazırlık döneminde çıkan bölgemizdeki iç isyanlarda Anzavur’un yanında ve İstanbul hükümeti yanında yer almışlar Kuva-ı Milliye’ye zorluklar yaşatmışlardır. Bölgemizde gerçekleşen Akbaş baskını ile ele geçen cephane ve silahlardan istifade edilemeyişinin en önemli sebebi de bence bu gruplardır.

Bütün bunlara rağmen bölge tarihi açısından önemli bir olay olan Akbaş baskınını gerçekleştiren başta kaymakam Hamdi Bey olmak üzere tüm Kuva-ı Milliyecileri saygı ve minnetle anıyor kendilerine tanrıdan rahmet diliyorum. Bu uğurda şehit olan gazi olup daha sonra hayatını kaybetmiş durumda olan bütün Kuva-ı Milliyecilerin ruhları şad olsun Milletçe Akbaş baskını gibi önemli olaylar unutulmasın değerlendirilerek milli benliğimizin oluşmasının temel taşı olarak değerlendirilsin. Tarihini unutmayan nesiler yaratmak mevcut nesillerin ve bilhassa eğitimcilerin görevidir. Bu unutulmamalı ve herkes görevini yerine getirerek bu önemli olgunun gerçekleşmesine katkıda bulunmalıdır düşüncesindeyim.

Şunu da önemle vurgulamak isterim ki Bandırma’nın yaşadığı işgalleri, yaşadığı kurtuluşları tam manasıyla anlayabilmek için Akbaş Baskını’nı Edremit Kaymakamı Hamdi Bey’i ve onun silah arkadaşlarını öğrenmek, tanımak ve tanıtmak önemlidir. Tarihi olayları başlangıçtan sonuçlara doğru seyir tarihine göre öğrenmek olayları değerlendirmek açısından mutlaka gerçekleştirilmesi gereken ulusal bir görevdir. Umarım ulusça bu görevlerimizi geçmişimize karşı bir görev bilinci içinde gerçekleştirmeye yönelir ve başarırız.  

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.