güvenilir kaynak casibom giriş maritbet
SON DAKİKA
Hava Durumu

19 Mayıs Tarihinin Tarihçesi ve Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2022 00:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2022 12:28

Kısa zamanda sultan ve halife yurtdışına çıkarılmış Türkiye Büyük millet meclisi hükümeti rejimi yerini Cumhuriyet rejimine terk etmiştir. Bütün bunları gerçekleştirmenin başlangıcı şüphesiz 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basışıdır. Bu nedenle 19 Mayıs tarihi önemli ve önem verilmesi gereken bir tarihtir. Mustafa Kemal’in rejimin ve devletin bekası açısından önem verdiği devleti ve rejimi emanet etmeyi düşündüğü en esaslı unsur Türk gençliğidir.

Bu yüzdendir ki Mustafa Kemal gençliğe hitabeyle devleti ve rejimi emanet ettiği gençliği bir bayramla onurlandırmak istediğinden Mustafa Kemal’in çok önemli tarih gördüğü 19 Mayıs Tarihini onlara has bir bayram olarak ihdas etmiş. Hem devletin varlığı açısından önemli olan bu tarihin unutulmamasını temin ederken hem de Türk gençliğini ödüllendirmiş olacağını düşündürdüğünden 19 Mayıs tarihini Gençlik ve Spor Bayramı Olarak Tahsis etmiştir. Onun ölümünden sonra onun adının eklenmesiyle bir oranda doğum günü olarak kabul edilen 19 Mayıs Tarihinde onun anılmasına bir vesile olacak bir bayram olması düşüncesiyle bu bayrama 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı dendiğini göreceğiz.

Belirli bir süre bu adla ülke çapında okullar başta olmak üzere gençlik ağırlıklı kutlama bulan bu bayram eski rejim yanlılarının Atatürk düşmanlarının en çok tenkidine mazhar olan bir bayram olmuştur. Gençlerin spora müsait kıyafetlerle bu bayramı kutlamasını açıklık müstehcenlik kabul eden gerici kesim uzun süre bu bayramı tenkit etmiş hele hele bayrama katılmak zorunda olan kız öğrencilerin etek boyunun diz üstü veya diz altı olması noktasında kollarının kısa veya uzun kollu olması noktasında bir sürü yaygara ve tenkit ortaya çıkararak rejimi ve Mustafa Kemal’i dinsizliğe varacak boyutlarda suçlamalara yönelmişlerdir.

Bütün bunlara rağmen kutlama bulan bu bayram son zamanlarda bayramların kutlanması konusunda yapılan düzenlemeyle eski ulusal kutlama boyutundan kayıplara uğratılmış şimdiki durumda daha ziyade okulların kendi çapında halkın kendi çapında kutladığı protokolün protokol ölçüsünde değerlendirdiği bir bayram durumuna sokulmuştur düşüncesindeyim. Oysa bu bayram ulusal bir bayramdır. Ulusa ait bir bayramın kutlamasına sınırlamalar getirilmesinin anlaşılması oldukça zordur. Ama ne yazık ki 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı artık eski kutlama özelliklerinden ve boyutlarından uzaklaştırılmış sınırlandırılmıştır görüşündeyim. Bütün bunlara rağmen ulusumuzun ne yapılırsa yapılsın bu bayramı mutlaka kutlamayı gerçekleştireceğini düşünmekteyim.

19 Mayıs bayramının tahsis edilmesine sebep olan olaylara baktığımızda Atatürk’ün 19 Mayıs tarihinde samsuna ayak basmasını Türk milletinin geçmiş tarihte Emevilerden aldığı dini açıdan İslam dini açısından hiçbir önemi ve kıymeti olmayan hilafet sisteminin de mücadele edilip bundan kurtulunması gerektiğini idrak etmeye başladığı tarih olduğunu da söyleyebiliriz. Türk milleti asırlarca uğruna kan döktüğü hilafet makamının kendisine hiçbir fayda sağlamadığını aksine Kur’an hükümlerinde peygamber hadislerinde olmazsa olmazlığına işaret edilmeyen kendisine faydadan çok zarar getiren bir makam olduğunu görmeye başladığı önemli bir tarih olduğunu da söylememiz mümkündür.

Çünkü Türk istiklal harbi teorik olarak başladığı 19 Mayıs tarihinden itibaren çarpışmak durumuna düştüğü ilk düşmanların arasında hilafet makamı ve onun oluşturduğu hilafet ordusu denilen kuvvetin yer aldığını onunla çarpışmak zorunda kaldığını Türk milleti çok açık görmüştür. Bu nedenledir ki 19 Mayıs tarihi Türk milletinin gericiliğin sembolü haline gelen kurumların başında yer alan hilafetle de mücadeleye başladığı sayılabilecek bir özellik söz konusudur. Bu nedenledir ki 19 Mayıs tarihinde ihdas edilen bayramın şeriatçılıkla, gericilikle mücadele edenler açısından da bir Türk bayramı olduğunu söylememiz bence mümkündür. Bugün sahip olduğumuz laik sistem ve ortamı bir bakıma 19 Mayıs tarihine Atatürk’ün kurtuluş harbini teorik olarak başlattığı 19 Mayıs 1919 tarihine borçluyuz demek mümkündür. Millet olarak 19 Mayıs tarihinin bu açıdan önemini de idrak etmeli 19 Mayıs bayramını bu idrak çerçevesinde kutlamalıyız. Zaten eski rejim yanlıları hilafet ve saltanat taraftarları ve onların bugünkü takipçileri bu yüzden 19 Mayıs bayramına karşı olup onu kutlanır dışı bırakmaya uğraşmaktadırlar. 19 Mayıs tarihinin bu özelliği de milletimizce dikkate alınmalıdır.

Çünkü hakikaten bugünkü devletimizin ve rejimimizin ortaya çıkması açısından temel teşkil eden bir olguya dayandırılan bir bayramdır. Bize bu bayramı armağan eden Mustafa Kemal başta olmak üzere vatanımızı ve bugünkü rejimimizi bize armağan eden bu uğurda ama şehit olarak ama normal ölümle aramızdan ayrılan tüm bireylerin ruhları önünde saygıyla eğiliyor onlara tanrıdan rahmet diliyorum. Kendilerine bu bayram armağan edilen gençliğimize Mustafa Kemal’in onlara verdiği görevi hatırlatıyor. Bu bayramı bu bilinç dahilinde kutlamalarını temenni ediyorum. Başta gençliğimiz onları yetiştiren öğretmenlerimiz ordumuz ve tüm milletimizin Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramını içtenlikle kutluyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.